בתור מישהו שמתעסק המון בסטטיסטיקה, יש לי בעיה עם פרדיקטיב אנליטיקס בספורט. בסופו של דבר, ככל שידוע לי (וזה מגובה במחקרים) - ההצלחה בחיזוי היא לא הרבה יותר גבוהה מאשר 60% בדרך כלל. שזה מצוין כשאתה לאס וגאס וצריך לשחק על סיכויים (כי 60% זה עדיין יותר מחצי, ,וזה בנוסף לעמלה, אומר שבדרך כלל ווגאס תצליח לעשות מזה כסף), אבל זה גם אומר שיש שם המון המון טעויות, והמון שיקול דעת אישי והערכות אישיות שיכול בהחלט להיכנס לכאן.
נכון, אותו שיקול דעת יכול להפסיד לאנשים את התחתונים, אבל בסופו של דבר, הם לא מתווכחים עם משהו שהוא 100% (או אפילו 90 או 80 או 70 אחוז, משהו שהוא כולה 60 אחוז ולמעשה רוב הסיכויים שאפילו פחות, ראה הערתי למטה). מרווח הטעות פה גדול, ויש אנשים שיכולים לעשות כסף ברמה הנקודתית על משחקים בהם הם מאמינים מאד (בגלל סיבות כאלה ואחרות).
למעשה, רוב המחקרים בנושא, אפילו אלו שמדוברים על 60% - הם מחקרים שמשתמשים בנתוני עבר לראות אם יש פקטורים מנבאים (descriptive) ורק קוראים לזה predictive. המחקרים האלה מגיעים ל 60-65 אחוז, אבל זה לא משנה, כי למרות שהם משתמשים במונח predictive הם לא - בסופו של דבר, אלא משתמשים בכל מיני פרמטרים סטטיסטיים לראות אם תוצאות של משחקי עבר אכן ענו לאותו פרמטר. כותבי המקרים לא באמת שמו כסף (או הוכיחו את זה על ידי שימת כסף) על ה״שיטה״ שלהם. בשביל לדעת מה האמת, צריך לבחון מה ווגאס אמרה לפני ומה קרה אחרי, ואני לפחות לא מצאתי מאמר שמראה את זה. מקור טוב יותר מאשר כל מיני מאמרים שעושים descriptive וכותבים שזה predictive הוא לראות כמה וווגאס באמת עושה, ממה שראיתי (צ׳אט ג׳י פי טי עזר לי כאן), מתחם הרווח בווגאס על משחקי כדורסל הוא 6%, שזה לכאורה 53% חיזוי מדויק בלבד (שזה באמת לא הרבה), ולמעשה כנראה פחות, כי צריך לקחת בחשבון גם את העובדה שיש עמלה. אז יש מצב שזה אפילו לא הרבה יותר מאשר 52%....
שוב, ווגאס עושה על זה כסף, לא כי היא צודקת כל הזמן (רחוק מכך) אלא כי היא צודקת מספיק פעמים, וגם לוקחת עמלה כל הפעמים, בשביל לעשות על זה כסף. והיא יכולה לעשות את זה כי יש לה sample size מספק בשביל לחפות על הפעמים שהיא טועה. אבל מפה ועד לומר שמה שהם אומרים הוא קדוש, יש פער גדול. ווגאס היא לא הרבה יותר מאשר ״קצת יותר טובה מאשר הטלת מטבע״ וזה מספיק בשביל לעשות כסף במספרים גדולים. סה טו.
אז האם אני יכול לומר שיש קבוצה פייבוריטית יותר מאשר אוקלהומה? לא, אני לא ווגאס. ואתה צודק בגדול, יש מודלים סטטיסטיים גם אם התוצאה שלהם היא 60 אחוז או אפילו 50.1 אחוז. אבל להפוך את זה למשהו קדוש שעל פיו יישק דבר? לא נראה לי שככה זה עובד כי כולה חמישים אחוז ושייבה. ואם ככה זה אכן עובד, ולאנשים אסור לומר את דעתם, אני לא בטוח בשביל מה יש פורומים לכדורסל.
_________________ ״לי יש דרכון של מדינה מתקדמת ובעוד x שנים אני לא כאן.״ (נכתב בנובמבר 2022, על ידי יוזר שאיננו אני).
|