בא לי לדבר עוד קצת על אידי, כי הוא בכל זאת השחקן הכי ייחודי בדראפט אולי מאז זאיון (טוב, בעצם יש גם את וומבי וצ'ט).
ג'ון הולינג'ר הוציא עכשיו את הביג בורד שלו, ובו הוא מדרג את אידי 25, וגם זה בקושי לפי מה שהוא כותב. אני חושב שהוא טועה בזה. בטח בדראפט הנוכחי, ובטח לאור האמרה שלו עצמו שבכל דראפט יש בסביבות 20 שחקנים שמצליחים בסופו של דבר להישאר בליגה לטווח ארוך. לדעתי יש יותר סיכוי שאידי יהפוך לסנטר פותח מאשר שייפלט מהליגה תוך כמה שנים.
הנה מאמר מאוד מפורט (10,000 מילים) של אבינש צ'והאם על אידי, עם הרבה תובנות שאני מתחבר אליהן.
https://theswishtheory.com/2024-nba-dra ... al-talent/תקציר מנהלים לעצלנים (עם תוספות שלי לנקודות שבעיני עדיין לא מודגשות מספיק):
1. "אידי הוא לוקה גארזה חדש. ותראו מה גארזה עושה בליגה." ההשוואות לשחקנים כמו גארזה, אוסקר טשיבווה ןקופי קוקבורן הן עצלות וחסרות דמיון: "תראו איך נראים בליגה סנטרים שהיו דומיננטיים במכללות ונבחרו בדראפט אחרי ארבע שנים." גארזה הוא הסנטר שאולי הכי הרבה מושווה לאידי, כי שניהם היו שחקני השנה במכללות לפני שנבחרו. אבל אידי הוא 2.25 וגארזה 2.10. אידי הטביע בשנת הסיניור שלו 86 פעמים בהתקפת חצי מגרש. גארזה 8. להשוות את הדומיננטיות ההתקפית שלהם זה בדיחה.
2. "אידי הוא מוצר מוגמר. אנחנו יודעים מה נקבל ממנו." הקפיצה שאידי עשה תוך שנתיים או שלוש, מהשנה שלו בתיכון IMG (בערך 2 נקודות למשחק) לשחקן הכי דומיננטי במכללות בהפרש גדול, היא אדירה. אבל משום מה, סקאוטים, שהרבה פעמים עושים כל מיני פרוג'קשנז על איך אתלט כזה או אחר ייראה כשיוסיף למשחק שלו את A או את B, חסרי דימיון כשמדובר על אידי ורואים בו מוצר מוגמר שלא אמור להוסיף עוד סקילס ולהמשיך להשתפר. וזה למרות שזה בדיוק מה שהוא עשה בכל אחת מארבע השנים האחרונות.
3. "אידי היה יעיל מול שחקני קולג'. רק חכו שהוא יפגוש מגיני נבא." התפוקה והיעילות של אידי במכללות הייתה אדירה ועקבית מאוד למרות עומס (יוסג') עצום, התמקדות מוחלטת של הגנות בו, ודאבל או טריפל טים כל משחק. ב-נבא לא יוכלו להרשות לעצמם לשמור עליו ככה, כי לכל קבוצה יש ערימה של כוכבים אחרים. כל התמקדות יתר באידי תעלה לקבוצה שממול ביוקר מול שחקני נבא.
4. "ההתקפה של אידי היא רק פוסט-אפים. זה לא יעבוד ב-נבא." אידי הוא לא רק שחקן פוסט-אפ מעולה (אבל גם). הוא גם אחלה של שחקן פיק-אנד רול, עם טווח תפיסה עצום, ידיים מצויינות, ואתלטיות שלא מוערכת מספיק, ריבאונדר התקפה דומיננטי (הרבה פוט-בקס), מושך פאולים בווליום היסטורי, ואפילו חותך לטבעת לא מוערך מספיק. וזה עוד לפני שדיברנו על הפוטנציאל להוסיף קליעה למשחק שלו.
5. "לאידי היה יוסג' של 34 במכללות. איך הוא יועיל כשהכדור לא בידיים שלו?" התשובה: "מה שיונאס עושה" חסימות לגארדים שמפנות אותם ("סקרין אסיסטס"; אידי מצויין בזה), גראביטי בצבע שמושך מגינים אליו (הערה שלי, כמי שצפה בהרבה מהמשחקים של אידי בפרדו, היה אפשר לראות הרבה פעמים איך הוא פשוט מפנה מקום בצבע לגארדים ללייאפים קלים), ריבאונד התקפה (הוא הולך להיות אחד הריבאונדרים ההתקפיים הטובים בליגה), וכו'. ודרך אגב, כשמנסים למנוע מאידי ריבאונד התקפה, זה הרבה פעמים נגמר בפאולים. ואם שולחים אותו לקו, הוא קולע משם ביעילות.
6. "אידי לא יחזיק מעמד הגנתית." זה כנראה הטיעון הכי משמעותי כנגדו. לפני שניגשים למה שיש לצ'והאם להגיד, חייב להגיד שזו הדאגה העיקרית שלי איתו. אבל גם כאן, יש לדעתי להרבה סקאוטים חוסר דמיון לגבי היכולת שלו להמשיך ללמוד ולהשתפר, כמו שנניח ברוק לופז עשה. כשההתקפה שלך כל כך דומיננטית, אתה גם תקבל הזדמנויות לעשות את זה. ועכשיו לצ'והאם: בדרופ-קאברג' (הגנת צבע), אידי היה יעיל מאוד בקולג'. אין כאן שום דימיון לגארזה, צ'יבווה וכאלה, שהיו מגיני דרופ נוראים כבר בקולג'.
7. "איך הוא יתמודד עם הגנת פיק אנד רול וכל מה שהוא לא הגנת צבע?" בעיניים שלי (סאבוניס) זו אכן החולשה העיקרית שלו. בין השאר, הוא לא טוב מספיק (לא זריז מספיק) בכיסוי החצי מרחק והשלשות, אבל גם לא מתרומם מהר מספיק מהרצפה כדי לנסות למנוע מהלייבלי והגאפורדס של העולם את הדאנק הקל. אבל גם כאן, צריך להבין שאידי נמצא במגמת שיפור מתמדת. הנתונים האתלטיים שלו ממשיכים להשתפר משנה לשנה, וכך גם הבנת המשחק ההגנתית, הטכניקה, המודעות, וזמן התגובה. בנוסף, חלק מחוסר האגרסיביות של אידי בסגירה על גארדים וגבוהים הייתה מכוונת. הוא פשוט לא יכל להרשות לעצמו להיכנס לבעיית עבירות. זו הייתה חוסר אחריות מצידו כשההתקפה כולה מבוססת עליו. מה שאני אוהב אצלו בין היתר זה שהוא כל הזמן לומד וגם שיש לו אחלה של מנוע ורצון להשתפר גם הגנתית, לא רק התקפית. גם צ'והאם מודה שאידי הולך להיות מגן מוגבל במידה מסויימת, אבל חושב שמגזימים את ההשפעה של זה. הוא ריבאונדר הגנה מצויין והוא לא יהיה הדרופ-דפנדר היחיד בליגה.
8. "אידי טוב רק בגלל שהוא גבוה וארוך. הוא הצליח בקולג' רק בגלל השיטה הייחודית של פרדו והמאמן שלה מאט פיינטר שמתמחה בניצול גבוהים" טיעון מטופש. גם וומבי ושאק לא היו טובים אם הם היו שחקנים נמוכים. אבל לפיינטר כבר היו גבוהים דומיננטיים בעבר, ואף אחד מהם אפילו לה התקרב לתפוקה, יעילות והשפעה על המשחק של אידי. הסטטיסטיקות המתקדמות, שמשכללות גם הגנה ויעילות, מראות שלאידי הייתה השפעה חסרה תקדים על המשחק בדקות שלו (RAPM הכי גבוה מאז 2010).
9. "אידי לא מרווח את המשחק, אז הוא לא יהיה שמיש." יש הרבה סנטרים בליגה שלא ממש זורקים שלשות (אלן, באם, אייטון, דראמונד, פולטל, אדאמס, רובינסון, קאפלה, הרטנשטיין, סאבוניס, דורן, קלקסטון, וויליאמס, קסלר ועוד כולם זורקים מקסימום שלשה אחת במשחק ורובם הרבה פחות). גם אלה שזורקים יותר כמו איי די, וומבי, ווצ'ביץ', שנגון ויונאס קולעים בדרך כלל באחוזים נמוכים (רובם מגרדים את ה-30% מלמטה). קא"ט, פורזינגיס, צ'ט, אמביד, טריפל ג'יי ויוקיץ' הם חריגים, שממש לא מעידים על הכלל. ואגב, בקולג' שחקנים כמו קא"ט, איי די ואמביד בכלל לא זרקו שלשות. ושוב, יש גם סיכוי שאידי יוכל להוסיף קצת קליעה למשחק שלו (יש לו טאץ' סביר עד טוב מהעונשין ובזריקות רחוקות יותר מהטבעת), למרות שזה ממש לא אלמנט קריטי.
11. "אידי יהיה מקסימום סנטר מחליף, אז לא שווה לבזבז עליו בחירה." משולבות כאן נראה לי כמה הנחות: שאידי לא יכול לשחק יותר מ-20 דקות במשחק כי אין לו סטמינה, שהוא פציע, ושיגרשו אותו מהמגרש עם סמול בול. לשתי הטענות הראשונות אין שום סימוכין. לאידי יש כושר נהדר ובקולג' אחרי 30 דקות של יוסג' מטורף, הוא לא נראה עייף במיוחד. בטורניר המכללות הוא שיחק 40 דקות למשחק ועדיין קלע 62% טרו שוטינג. הוא גם החמיץ רק משחק אחד בקולג' ב-4 שנים, וגם הוא בגלל מחלה, לא פציעה (בניגוד למשל לדונובן קלינגן שהחמיץ לא מעט בשניים שלו ביוקון). נוסיף על זה שאידי גם לא נוטה לעשות עבירות טפשיות ומאוד ממושמע, כך שגם זה לא אמור להגביל את זמן המשחק שלו. הטענה השלישית (שהוא לא יחזיק מעמד מול הפיק אנד רול והסמול בול) לדעתי בהחלט לגיטימית, בעיקר בפלייאוף. נחכה ונראה.
לסיכום, צ'והאם טוען שהרבה מחוסר היכולת של הפרשנים לראות את הייחודיות והפוטנציאל של אידי נובעים מיכולת מחשבה ודמיון מוגבלים והשוואות עצלות ומטופשות. הוא טוען (וגבעוני מ-ESPN מסכים איתו) שאין סיבה שאידי לא יהיה סנטר פותח ב-נבא, אולי כבר בשנה הראשונה שלו. אני חושב שזה נכון, אבל תלוי בקבוצה שתבחר אותו. ואם זה המצב, אז הוא בהחלט שווה בחירת לוטרי, אולי אפילו טופ-10 בדראפט הזה.