ראי שעל הקיר כתב:
ערן, אני מסכים שיש בעייה קשה באימון בכדורסל הישראלי, ולמעשה היא מתחילה הרבה לפני גיל 21. כתבתי פה כמה פעמים בעבר שהאימון בגילאים הצעירים זו בעיית הבעיות של הכדורסל הישראלי הרבה לפני הכל. היסודות שחסרים פה לכל כך הרבה שחקנים זו תוצאה קודם כל של זה, לדעתי.
ועדיין, אני מצפה משחקן מקצועני שזו פרנסתו שידאג ליכולות שלו וישפר את חולשותיו. כמו שמהנדס עושה השתלמות או לוקח קורס ולומד טכנולוגיה חדשה או מתעמק במשהו שהוא לא מבין וחיוני לעבודתו. אם צריך לעבוד בפגרה עם מאמן אישי, קח מאמן אישי ותעבוד בפגרה. תדאג לגוף שלך שלא תגיע לגיל 30-31 ותיראה כמו בלון מפונצ'ר, כמו שקורה לכמה וכמה שחקנים ואפילו כוכבים גדולים בכדורסל שלנו.
בזמנו אחרי האליפות של חיפה היה פה ת'רד על גל מקל (של לפני תקופת ה-NBA שקצת ניפחה אותו...) ועל איך הוא מהווה דוגמא ומופת בהשקעה האישית שלו ובדגשים שהוא שם על שיפור הנקודות החלשות שלו. חבל שזה היה היוצא מהכלל שמעיד כל הכלל, כי המקרה הנפוץ הרבה יותר הוא שחקן שמסתפק באזור הנוחות שלו, וחי עם מה שיש עד הדעיכה.
מה שאתה אומר לגמרי נכון בתיאוריה, אבל קשה מאוד לשחקנים צעירים למצוא כיוון לעצמם אם אין יד שמכוונת אותם. יכול מאוד להיות שיש שחקן צעיר מאוד מוכשר, שמוכן לעבוד קשה, אבל לא עושה את זה כי אין אף אחד שידריך אותו כיצד לעשות את הדברים, ויבנה לו תוכנית מסודרת שתכניס אותו למסגרת נכונה. תמיד אפשר להגיד ששחקן יכול ללכת לחדר כושר ולפתח שרירים, זה אחלה ותמיד מומלץ, תופעת השחקנים הישראלים השחיפים היא תופעה ידועה, אבל יש גם הרבה כאלה שאינם שחיפים. משמע הם כן מנסים לעבוד, וגם מצליחים במידה מסוימת. אפילו ליאור אליהו, שידוע בעצלנותו, מחזיק במימדי גוף מרשימים למדי, כנראה שילוב של גנטיקה ותקופה בה כן עבד על עצמו קצת, מה שהספיק.
מה שאני מנסה להגיד זה שעם תוכנית מסודרת לפיתוח שחקנים ישראלים, עם אנשי מקצוע, אפשר לשפר אפילו את אלה העצלנים. תן להם מסגרת אימונים אישית, תכריח אותם חוזית לעמוד במסגרת הזו, ואפילו הם ישפרו את המשחק שלהם. קל וחומר שחקנים שכן מוכנים לעבוד על עצמם, שירוויחו המון מכאלה תוכניות.
אפשר לבוא בטענות לשחקנים שהם לא עובדים קשה מספיק, אבל אני לא חושב שהישראלי הממוצע עצלן יותר מהאמריקאי הממוצע. פשוט שם יש את המערכת שמעלה את רצפת ניצול הפוטנציאל עבור כל השחקנים, המשקיענים ואלה שפחות.
הבעיה היא שלאף קבוצה אין באמת אינטרס להשקיע כסף בכזו תוכנית, במקום משכורת של עוד זר בעונה, כשיודעים שיחטפו להם כל שחקן שהם יגדלו במוקדם או במאוחר. כאן נכנס תפקידה של המנהלת וגם של האיגוד, לעבוד יחד ולהגיע לפתרון שיתגמל קבוצות שמקימות תוכניות כאלה, במקום לתת עוד כמה גרושים לקבוצה שמשחקת עם 4 זרים במקום 5.