אין יותר קלאסיקה מזו. הפוינט גארד הגדול בכל הזמנים, מול הסמול פורוורד, שלפחות עד לפני שנתיים נחשב לגדול בכל הזמנים (ובעיניי, עדיין. ללברון יש עוד הוכחה או שתיים לתת בשביל לעקוף. בואו נגיד שכרגע לפחות, לבירד עדיין יש את היתרון בעיניי). מה שמדהים במיוחד בשניים האלה, והופך את זה למצ'-אפ נהדר הוא שהקריירה שלהם חפפה כמעט לחלוטין, החל מאותו משחק בין מישיגן סטייט לאינדיאנה, עד היום (אאז"ן) משחק הקולג'ים הנצפה ביותר, ולבטח המפורסם ביותר שבו מג'יק מהמכללה העשירה יותר ניצח את בירד מהאנדרדוגית. באותה עונה הם הגיעו ל NBA (אם כי עכשיו גיליתי שבירד משום מה נבחר בדראפט 78, אם למישהו יש הסבר למה הוא שיחק ב 79 עדיין באינדיאנה, אני אודה לו). במשך כל עשר השנים הבאות, לפחות אחת משתי הקבוצות שלהם היו בגמר (ושלוש פעמים, שתיהן היו בגמר, אחת נגד השניה). שניהם גם סיימו את הקריירה שלהם מוקדם מדי, בירד בגלל הגב, מג'יק בגלל האיידס. וחבל שכך. שניהם אולי האול-אראונדרים הטובים בתולדות המשחק (כיום, מן הסתם, לברון הצטרף אליהם בתור צלע שלישית). שניהם קונצנזוס כשניים מעשרת, ואולי גם חמשת השחקנים הטובים בהיסטוריה של המשחק, קבלו אותם – לארי ומג'יק. לא בדיוק שיחקו באותה עמדה, אם כי גם בירד היה פוינט פורוורד למען האמת (ובמידה מסוימת גם מג'יק). שניהם שחקנים עם מבנה גוף וגובה דומים מאד. מבחינתי אין יותר מצ'-אפ מזה. יצוין שאני התחלתי להתעניין בכדורסל בערך בנבחרת החלומות הראשונה, כלומר מה שראיתי ממג'יק ובירד, הוא בעיקר ביוטיוב ובמשחקים מוקלטים, בטח ובטח שמה שראיתי משיאם, ועדיין, אני מניח שרוב החבר'ה פה ראו אותם לפחות קצת. אז מצ'-אפ בהחלט יש.
לארי בירד – מבוגר מעט יותר, ולכן נתחיל איתו. בכל זאת, כבוד. אני מאד אוהב את השחקן הזה, וחבל שאין לנו כאלה היום. אול אראונדר מרשים במיוחד, ריבאונדר נהדר למרות הניתור החלש אך בזכות מיקום מצוין. שחקן הגנה אישי חלש, אבל שחקן הגנה קבוצתי חכם (לא יודע אם טוב, אבל בעיקר חכם). כשחקן קלאץ' שני רק למייקל ג'ורדן, ויש שיגידו שגם מעליו. אולי האיש שהכיר בין קו השלוש לבין הנ.ב.א, עד היום נחשב בעיני רבים לאחד מקלעי השלשות הגדולים בכל הזמנים, והוא שיחק בתקופה בה זרקו הרבה פחות מהטווח הזה. מוסר בחסד עליון, כולל כמה גאוניות במיוחד, ולבטח מוסר שלא נופל מאף אחד שלא קוראים לו מג'יק (ונניח גם סטוקטון) בהיסטוריה. חבל רק שהקריירה שלו . איש עם סטטיסטיקות מרשימות עד וכולל סוף הקריירה, קריירה ממנה פרש בגלל כאבי גב כרוניים.
הישגים קבוצתיים: שלוש אליפויות, פעמיים מתוכן היה ה FINALS MVP חמישה גמרים. הגיע לפלייאוף בכל עונותיו, הישגים אישיים: שלוש שנים רצופות MVP (84-86), 4 פעמים נוספות היה שני במירוץ. פעמיים MVP של הגמר (84 ו-86) רוקי השנה – כן, כן, באותה עונה שבה גם מג'יק היה רוקי. 12 פעמים אולסטאר 9 פעמים נבחר לחמישייה הראשונה ב NBA, כולל בעונת הרוקי (!!) פעם אחת בחמישייה השניה 3 פעמים בחמישיית ההגנה השניה סגן מלך הסלים בעונת 84-85 פעמיים הוביל את הליגה ב PER (84-85 ו- 85-86) לא פחות משתי עונות של 50-40-90 באחוזים. 59 טריפל דאבלים בקריירה, חמישי בכל הזמנים.
סטטיסטיקות ממוצע קריירה – 24.3 נקודות, 10 ריבאונדים, 6.3 אסיסטים, 1.7 חטיפות. קלע יותר מ-20 נקודות למשחק בכל עונותיו בקריירה, פרט לזו בה שיחק רק שישה משחקים. קלע שיא של 29.9 נקודות למשחק בעונת 87-88 עבר 4 עונות עם יותר מ 25 למשחק. בכל שש עונותיו הראשונות הוריד יותר מ 10 ריבאונדים למשחק, וגם בעונות האחרות בדרך כלל הוריד משהו כמו 9 שלוש פעמים בקריירה עבר את רף 7 האסיסטים למשחק. סיים קריירה של יותר מ 21,500 נקודות, כמעט 9,000 ריבאונדים ויותר מ 5,500 אסיסטים ו 1,500 חטיפות ב 897 משחקים (קצת פחות משמג'יק שיחק בקריירה)
מג'יק ג'ונסון יצוין שעם השנים שעברו מאז, לא נראה כאילו מג'יק שינה את המשחק, אלא הרבה יותר מכך – היה בגדר של הופעה חד פעמית. עם כל הכבוד לכל מיני פני הארודווים שהגיעו לנ.ב.א (וגם הוא היה די תופעה חד פעמית), לא היו עוד הרבה פוינט גארדים גבוהים, ובעיקר לא היו הרבה אנשים אם בכלל שנתנו את השואו טיים שהלייקרס היתה. אז כן, אפשר לדבר על ה RUN TMC ככזה שהושפע מהלייקרס של אז, בטח שאפשר לדבר על פניקס של נאש, אבל ה PURE SHOW TIME שהיתה הלייקרס של מג'יק, כזה לא היה וספק אם אי פעם יהיה. כמו בירד, אול אראונדר עצום, אולי המוסר הגדול בתולדות המשחק (ובעיניי הוא אכן כזה, עם כל הכבוד לסטוקטון או נאש). שלט בקבוצה שלו ללא עוררין. האיש והחיוך התמידי וללא ספק אחד השחקנים הפופולריים בתולדות המשחק. אדיר.
הישגים קבוצתיים: 5 אליפויות 9 גמרי נ.ב.א בסך הכל, כמעט בכל העונות בהן שיחק. פלייאוף בכל העונות בהן שיחק, כולל עונת הקאמבק הבודדות שלו ב 95-96 כפאוור פורוורד.
הישגים אישיים: MVP שלוש פעמים, פעמיים נוספות היה שני במרוץ MVP של סדרת הגמר – שלוש פעמים 12 פעם אולסטאר, בכל העונות בהן שיחק עד הפרישה, פרט לאחת. 9 פעמים בחמישיית הליגה הראשונה פעם אחת בחמישיית הליגה השניה 4 פעמים מלך האסיסטים של הליגה מוביל את הליגה עד היום בממוצע אסיסטים למשחק בקריירה שני בכל הזמנים אחרי סטוקטון בסך הכל אסיסטים. פעמיים מלך החטיפות של הליגה שני בכל הזמנים, אחרי אוסקר רוברטסון, במספר טריפל דאבלים בקריירה עם 138
סטטיסטיקות: סטטיסטיקה רב עונתית, כולל עונת הקאמבק של 19.2 נקודות, 11.2 אסיסטים, 7.2 ריבאונדים ו-1.9 חטיפות למשחק ארבע פעמים עבר את ה 20 למשחק כולל שיא של 23.9 בעונת 86-87 9 פעמים עבר את רף 10 אסיסטים למשחק, כולל שיא של 13.1 בעונת 83-84 עונת שיא של 9.6 ריבאונדים (ו-9.5 אסיסטים) בעונת 81-82 סיים קריירה של יותר מ 17,500 נקודות, 10,000 אסיסטים, 6,500 ריבאונדים ו 1,700 חטיפות ב 906 משחקים בסך הכל
המצ' אפ האישי ביניהם באו משני קונפרנסים שונים לחלוטין, כך שבסך הכל נפגשו 18 פעם במהלך הקריירה במשחקי עונה רגילה. מג'יק מהקבוצה הטובה יותר ניצח 11 מהמשחקים האלה, בפלייאוף זה כמובן סיפור אחר. הלייקרס והסלטיקס נפגשו לשלושה גמרים קלאסיים, פעמיים מתוכן, ידו של מג'יק היתה על העליונה ב-85 וב-87, ופעם אחת דווקא בירד ובוסטון ניצחו בשנת 84 ב 84, בירד נתן את הפלייאוף הגדול ביותר שלו וקלע 27.5 נקודות עם 14 ריבאונדים למשחק בגמר שבו הסלטיקס ניצחו בשבעה משחקים את הלייקרס. מג'יק תרם 18 נקודות, 13.5 אסיסטים ושני טריפל דאבלים באותו גמר. ב 85 מג'יק והלייקרס ניצחו בשישה משחקים, ואפשר לדבר על שוויון סטטיסטי מסוים. מספריו של מג'יק לא השתנו כמעט מהפעם הקודמת (18.3 נקודות, 13.5 אסיסטים וכמעט 7 ריבאונדים למשחק) אבל בירד ירד ל 24 נקודות ו 9 ריבאונדים. גם הפעם היו למג'יק שני טריפל דאבלים. ב 87, שוב הלייקרס מנצחים בשישה משחקים. בירד אמנם נתן גמר מצוין עם 24, 10 ריבאונדים ו 5.5 אסיסטים, אבל מג'יק היה טוב יותר, ולראשונה גם קלע בצרורות עם 26 נקודות, 13 אסיסטים ושמונה ריבאונדים. בסך הכל במפגשים האלה, למג'יק היו שני משחקים של יותר מעשרים אסיסטים ולבירד משחק אחד של יותר מ 20 ריבאונדים וחמישה משחקים של יותר מ 30 נקודות.
סיכום: אין מה לעשות, המספרים וההישגים הולכים עם מג'יק. הוא קלע פחות, אבל הוא מסר יותר ובעיקר השיג יותר. יותר אליפויות, יותר גמרים. פשוט יותר. ועם זאת, הבחירה שלי הולכת לבירד ולא למג'יק. מבחינתי בוסטון שלו, של מקהייל ופאריש, ג'ונסון ואיינג', וולטון ומקסוול, בסופו של דבר, היתה קבוצה פחות טובה מאשר הלייקרס. בעוד בסלטיקס היתה חמישייה באמת מאוזנת, אבל ספסל חזק פחות (למרות וולטון), הרי שללייקרס אולי היתה חמישייה קצת פחות מאוזנת, אבל היו לה שני כוכבים של ממש בחמישייה לצד מג'יק עם קארים וורת'י, ובתקופות מסוימות גם עם ווילקס. (בעוד בסלטיקס, היחיד שאפשר לקרוא לו כוכב בלב שלם ברמה של החבר'ה האלה, הוא מקהייל). ובעיקר, הספסל של הלייקרס היה טוב יותר עם כל מיני מייקלים למיניהם. נכון, שתי הקבוצות היו חזקות, אבל די להסתכל על הסוויפ שהסלטיקס חטפו ללא בירד ב 89 מול הפיסטונס כדי לעמוד על ההבדלים בין הקבוצות. בעיה נוספת עם מג'יק מבחינתי היא שבסופו של דבר, הוא היה שחקן מיוחד מאד, לא היו דברים כאלה, אבל הוא לא היה שחקן שלם, ובעיקר סבל מג'אמפ שוט בינוני ומטה. בירד בעיניי, בטח ובטח בשביל מישהו שלא מסוגל לקפוץ כן היה שחקן שלם. הוא היה שחקן הגנה טוב יותר ממג'יק (אם כי לזכות מג'יק ייאמר שהוא היה חוטף טוב יותר, ושבסגנון המשחק של הלייקרס לא נצרכה בדרך כלל הגנה גדולה במיוחד). ובעיקר חכם הרבה יותר בהגנה. והוא גם היה שחקן קלאץ' גדול ממג'יק בכמה מספרים (עם כל הכבוד לאותו הוק-שוט מפורסם כל כך במשחק 4 בגמר 1987). בירד הוא הבחירה שלי, גם אם לא בלב שלם.
_________________ ״לי יש דרכון של מדינה מתקדמת ובעוד x שנים אני לא כאן.״ (נכתב בנובמבר 2022, על ידי יוזר שאיננו אני).
|