שבוע שעבר כשדיברו על העמדות השונות בליגה, אמרתי שאם כבר, אני בטוח שאפשר לכמת סטטיסטית איפה באמת משחק כל שחקן ושחקן. ההנחה שלי היא ששחקנים בסופו של דבר משחקים כפי שהם יודעים + כפי שהמאמן שלהם מבקש מהם. כלומר, בהחלט יש מצב שבקבוצה יהיו שני מספרי 5 באותו זמן או שני רכזים או שני קלעים. חמישייה יכולה להיות עם פוינט, סקנד, סמול, פאוור וסנטר, אבל יכולה גם להיות עם שני פוינטים, סמול ושני פאוורים. כל קומבינציה אפשרית. השאלה היא מה המציאות מוכיחה.
אז בניתי מודל - ולמרות שברור שיש איתו בעיות - נדמה לי שיש כמה תוצאות מובהקות - והוא עונה על שאלה אחת מובהקת - האם אפשר לכמת את העמדה המדויקת של כל שחקן ושחקן (ביחס לשחקנים אחרים בליגה)
מתודולוגיה: לקחתי את ה ADVANCED סטט' של BASKETBALL REFERENCE - והשתמשתי ב % של שימוש על המגרש. כלומר reb%, usg%, ast%, steal%, block% וכו'. לקחתי גם את המרחקים מהם זורקים לפי BASKETBALL REFERENCE - כלומר 0-3 מט', 3-10, 10-16. 16-קו השלוש, וקו השלוש. בנוסף, התייחסתי לגודל של השחקן (גובה, משקל וקומבינציה של שניהם, עם יתרון קטן לגובה 52% על פני משקל 48%) יצרתי קורלציה בין כל המדדים האלה, לבין התפקוד הרשמי על המגרש, אליבא ד BASKETBALL REFERENCE,
יצאו כמה מדדים עם קורלציה חיובית (כלומר, שהם משתפרים ככל שהשחקן משחק פנימה יותר - למשל, אחוז הבלוקים, אחוז הריבאונדים, אחוז הזריקות ממרחקים קצרים). וגם מדדים עם קורלציה שלילית (כלומר, שהם משתפרים ככל שהשחקן הוא יותר שחקן חוץ - למשל אחוז האסיסטים, אחוז החטיפות ואחוז הזריקה מהשלוש.)
השתמשתי בקורלציות האלה, בשביל לבנות ממוצע משוקלל. כלומר, ככל שהקורלציה גבוהה יותר - (למשל תפקיד עם גובה) - כך יהיה משקל רב יותר. ככל שהקורלציה נמוכה יותר, למשל, אחוז האיבודים או ה TRUE SHOOTING , כך המשקל קל יותר).
ומשם, כל מה שהיה צריך לעשות זה להתחיל להכפיל עם נתוני השחקן, ולהציב את 127 השחקנים שבחרתי (רוב מי שנמצא ברשימות ה-15 וב HM) כדי להחליט איפה השחקנים השונים באמת משחקים על המגרש. למרות זאת, לא הייתי מבסוט לגמרי עם הנתונים, כך שחזרתי על קורלציה ב-4 אינטרפרטציות עד שהצלחתי להגיע למשהו שהיה מספיק הוליסטי. בגדול, ערכתי את 4 הקורלציות הבאות: 1. בין כל השחקנים בממוצע משוקלל של כל הנתונים (כלומר, נתונים עם קורלציה חיובית עם התפקיד, כאשר פוינט הוא 1, וסנטר הוא 5, כמו אחוז הריבאונדים, וגם כאלה עם קורלציה שלילית עם התפקיד כמו אחוז האסיסטים) 2. בין כל השחקנים בממוצע משוקלל רק של הנתונים החיוביים (אלה שעולים עם התפקיד). חובה לציין שבסך הכל, הנתונים כאן מאד דומים למערך הראשון, עם כמה הבדלים פה ושם. 3. בין כל השחקנים בממוצע משוקלל רק של הנתונים השליליים (אלה שיורדים עם התפקיד, כמו אחוז האסיסטים). יצוין שלמרות שהמערך הזה עושה עבודה רעה מאד בהבנה של שחקנים בעמדות 2-5, הוא עושה את העבודה הטובה ביותר ,כצפוי, עבור פוינט גארדים. 4. בשביל לייצר דיוק נוסף, ערכתי קורלציה רק לשחקנים בעמדות 2-4, שבו השתמשתי בממוצע משוקלל של כל הנתונים (עולים ויורדים). כך השגתי דיוק רב יותר במיוחד בעמדות הקיצון (כלומר 2 ו-4. סקנד גארד ופאוור פורוורד)
אחרי שיצרתי את ארבעת המערכים האלה, נתתי לכל אחד מהם ערך משוקלל. כך למשל, המערך מס' 4, מקבל ערך קצת יותר גבוה עבור שחקנים בעמדות 2, 3 ו-4 מאשר המערכים 1 ו-2. ולעומת זאת, למערך 3 אין כל ערך עבור שחקנים בעמדות 2,3 ו-5, בגלל שהוא הוכיח ככזה שלא מנבא כלום בעמדות האלה. באמצעות הממוצע המשוקלל הזה של ארבעת המערכים, יצרתי ממוצע מיקום עבור כל שחקן ושחקן בליגה. (אם מישהו מעוניין בהרחבה לגבי המתודולוגיה, אשמח להרחיב. אבל עד כאן בינתיים).
הדירוג פה, לכן, הוא לא דירוג איכותי, אלא רק דירוג מקומי - היכן השחקן משחק על המגרש. והאם הוא יותר (1) פוינט (2) סקנד גארד (3) סמול פורוורד (4) פאוור פורוורד (5) סנטר, ועד כמה מובהק התפקיד שלו בכל אחד מהמדדים האלה.
הנקודה של התרגיל הקטן שעשיתי היא שיש הבדלים קטנים בין כל שחקן ושחקן. אייזיאה תומאס הוא מובהק יותר בעמדת הרכז משרודר שהוא בעצמו קצת יותר מובהק מאשר קונלי, או אם תרצו – במערך שכולל את שרודר וקונלי, יש אינדיקציה מסוימת שהראשון יהיה הפוינט, והשני הסקנד גארד. כדלהלן:
אפשר להניח שרירותית, שאחרי כל 24-26 (מתוך 127 שנמדדו), מחליפים עמדה, וכך אעשה למרות שהנקודה של התרגיל היא להראות שיש הבדלים בעמדה בין כל שחקן ושחקן. כך שמבחינתי תחלקו את 127 השחקנים ב-5 כפי שתרצו. מה שמעניין הוא באחד הפוסטים הבאים, להראות איך כל קבוצה משחקת (כלומר מערכים של 1-2-2-4-5 לעומת מערך של 2-3-3-3-4, למשל). אציין גם כי הדברים נכונים רק לכדורסל של השנה שעברה. נראה אם דברים ישתנו בשנה הבאה, וזה בהחלט אפשרי.
והנה התוצאות, משחקן החוץ המובהק ביותר ועד שחקן הפנים המובהק ביותר של 127 השחקנים החשובים בנ.ב.א (בעצם, 126 ועוד עומרי כספי, כי הוא משלנו).
תוצאות: פוינט גארד: 1. אייזיאה תומאס – הוא הכי פוינט גארד. נדמה לי שהגובה כאן הוא גורם מכריע. האיש לא יכול לשחק כ-2. 2. דניס שרודר 3. מייק קונלי 4. כריס פול 5. רייג'ון רונדו 6. ג'ף טיג 7.קמבה ווקר 8. סטף קרי 9. לו ווליאמס – כן, כן. אולי שילוב של הגובה ועוד כמה נתונים, שמים אותו כפוינט גארד, בסופו של דבר. 10. קיירי 11. לאורי 12. ג'ון וול 13. אלפריד פייטון 14. דראגיץ' 15. בברלי 16. בלדסו 17. ריקי רוביו (יחסית נמוך, נדמה לי שהגובה הרב יחסית שלו + העובדה שהוא התחיל לקלוע יותר מהשלוש, מטים אותו כקצת פחות פוינט גארד ממה שמצופה). 18. ג'רו הולידיי 19. אייברי בראדלי 20.לילארד 21. ג'ורג' היל 22. מקאלם (אז כן, גם הוא סוג של פוינט גארד. רק טיפה פחות מאשר לילארד) 23. רג'י ג'קסון 24. דרק רוז -------
סקנד גארדים: 25. ג'י ג'י רדיק 26. ראסל ווסטברוק- המדדים שלו בעיקר בריבאונד, מטים אותו לעמדה גבוהה יותר. 27. דאנג'לו ראסל 28. וויל בארטון 29. לאווין 30. קלארקסון 31. ג'מאל קרופורד 32. ג'ונתן סימונס 33. ברדלי ביל 34. טיילר ג'ונסון 35. גארי האריס 36. ג'יימס הארדן (עוד אחד שקשה לדרג. הגודל שלו, הריבאונד שלו, הם גורמים מכריעים. אני שמח שהוא לא יצא סמול פורוורד) 37. KCP 38. אריק גורדון 39. דווין בוקר 40. טימי ג'וניור 41. אולדיפו 42. פורנייה (יפה כמה שהוא צמוד עם חברו לשעבר באורלנדו) 43. באדי הילד 44. ווייד קשישא 45. וויגינס (מה שאומר שהוא הסקנד גארד, במערך עם ג'ימי באטלר) 46. דיון ווייטרס 47. ברנדון אינגרם (מדהים, למרות כל הגובה, זה לא הצליח להטות את העובדה שהוא משחק כמו סקנד גארד) 48. באטום 49. טוני אלן (שחקן נמוך, אבל עובדה הוא משחק קרוב מאד למשחק של סמול פורוורד, אני מניח) 50. דני גרין (ע"ע טוני אלן) 51. רודני הוד
---- סמול פורוורדים: 52. אנדרה איגודלה 53. קליי תומפסון – כלומר, בקבוצה ממוצעת בליגה הוא יותר סמול מאשר שוטינג גארד, והאמת? די הגיוני. הבחור אחרי הכל קולע הרבה מתחת לסל והוא גם די גדול. 54. אוטו פורטר 55. בויאן בוגדנוביץ' 56. ג'ימי באטלר (הסמול פורוורד במערך עם וויגינס) 57. דמאר דרוזן (מה ציפיתם? הבחור לא קולע שלשות, הוא גבוה יחסית. יש לו המון מאפיינים של 3 לעומת 2) 58. דריימונד גרין (וואלה. מגניב, 2.01 שאמנם יש לו מדדי הגנה של גבוה, אבל מוסר כמו פוינט גארד, וקולע שלשות בעיקר. הורסיטליות הזאת יחד עם הגובה הממוצע יחסית, שמה אותו בעמדה 3) ואתם יודעים מה זה אומר? שגם אני מסכים, ותכל'ס, גולדן סטייט משחקת עם רכז (סטף), שני סמול פורוורדים (קליי ודריימונד), פאוור (דוראנט, עוד מעט תראו), וסנטר. 59. טרבור אריזה 60. גורדון הייוורד 61. קאווי לאונרד 62. פול ג'ורג' 63. ג'יי קראודר 64. ארון גורדון (יותר 3 מאשר 4, אני מניח, בסגנון המשחק) 65. קריס מידלטון 66. קובינגטון 67. הריסון בארנס (כלומר, עם כל הכבוד לכולם. הסטט' אומרת שהוא סמול. אמנם סמול גבוה יחסית, אבל עדיין סמול) 68. טי.ג'יי. וורן 69. ווילסון צ'נדלר 70. רודי גיי 71. גאלינרי (עוד שחקן שקרוב לקו התפר, אבל יותר 3 מ-4 , ברוב מערכי הליגה) 72. מילסאפ 73. עומרי כספי שלנו. 74. ג'יימס ג'ונסון
------ פאוור פורוורדים: 75. בלייק גריפין – מעניין, קרוב מאד לקו התפר עם הסמול פורוורדים, אני מניח שאחוז האסיסטים הגבוה שלו, והעובדה שהוא לא אדם מאד גבוה, גרמו לכך. 76. מלו – עוד אחד שמאד מעניין לראות. – 3-4 שכזה. 77. ת'אד יאנג 78. מרקוס מוריס 79. ג'בארי פארקר 80. מק"ג – למרות שהוא נמוך יחסית (2 מטר) הוא נמצא כאן, ברשימת הפאוורים יותר מהכל. 81. רייאן אנדרסון 82. לברון – אכן, יותר פאוור היום מאשר כל דבר אחר. אציין שהאיש דורג שביעי (!!!) ברשימה הנגטיבית, בגלל האסיסטים שלו, אבל הרשימה הזאת לא נלקחת בחשבון לשחקנים שהם פורוורדים, בגלל הדיוק המועט שלה. 83. גריק פריק 84. ג'מייקל גרין 85. ג'וליוס רנדל 86. מרווין ווליאמס 87. טוביאס האריס (מעניין אותי קצת, שהוא יותר פאוור מאשר ארון גורדון) 88. סרג' איבקה 89. אל הורפורד – לכאורה הסנטר הראשון ברשימה, למעשה משחק יותר כפאוור. 90. קנת' פאריד 91. קווין דוראנט! אכן, פאוור הבחור. 92. קלי אוליניק 93. טריסטן תומפסון 94. מרקיף מוריס 95. זק רנדולף 96. קודי זלר 97. ג'ורג'י דיינג (אין מדד אחד מבין ארבעת המדדים שלי, שבהם הוא בעמדה קדמית יותר מאשר טאונס. כמו שאמרתי – טאונס הוא הסנטר, וזה מוכח סטטיסטית). 98. מיילס טרנר
------- סנטרים: 99. מייסון פלאמלי 100. קלינט קפלה 101. מרק גאסול – תכל'ס, האיש משחק בחוץ בהתקפה. 102. ניקולה יוקיץ' 103. פורזינגיס – סנטר, על קו התפר עם עמדה 4 פחות או יותר. כשאתה 2.20 קשה להתחמק מהמקום הזה במדד הסטטיסטי המשוקלל, ועדיין העובדה שהוא לא גבוה יותר מוכיחה שיחסית לגובה הוא אכן משחק די בחוץ, והגובה הוא שגורם לו לשחק יותר בפנים. אולי באמת צריך לערוך מערך דומה, כשמוציאים לגמרי גובה מהחשבון, אבל נדמה לי שיהיו כאן כמויות של אנומליות. 104. אנס קאנטר 105. נוביצקי – בגילו ובגובהו, סנטר 106. גורטאט 107. למרקוס אלדרידג' – מעניין, לכאורה פאוור, למעשה משחק בעיקר כמו סנטר 108. קווין לאב – ע"ע אלדרידג'. נדמה לי שאחוז הריבאונד הגבוה הוא גורם מכריע אצלו, למרות הנטייה לזרוק מבחוץ. 109. אנתוני דייויס – כאמור, גם זה מאד מעניין. אבל בהחלט מובן. 110. דרק פייבורס – לא גבוה מאד, אבל משחק לגמרי כמו סנטר
מפה יש קפיצה מסוימת במספרים, ואפשר לומר שכל השחקנים להלן הם סנטרים די מובהקים. 111. קא"ט 112. סטיבן אדמס 113. אמביד 114. פאו גאסול 115. ברוק לופז 116. גרג מונרו 117. דמרקוס קאזינס 118. ווצ'ביץ' 119. גובר 120. מקגי – או כמו ששאלתי, מה לא סנטר בו? 121. נורקיץ' 122. וולנצ'יונאס 123. סופרמן האוורד 124. דיאנדרה 125. וויטסייד 126. אנדרה דראמונד 127 ואחרון, הכי סנטר בעולם היום - בובאן הבובה מריאנוביץ'.
אם זה מעניין מישהו, אפשר לחפור לגבי שחקנים ספציפיים ברשימה והמיקום שלהם. חוץ מזה, יש כמה דברים מעניינים במיוחד בחלוקה בין העמדות, לפחות בחלק מהמדדים. כך למשל במדד מס' 1 לעיל, יש אינדיקציה סטטיסטית לכך שיש חלוקה לשבע קטגוריות כדלהלן: 24 פוינט גארדים, 4 קומבואים (ג'רו, טיילר ג'ונסון, רדיק, בארטון), 19 סקנד גארדים, 8 סווינגמנים (כלומר 2-3: אינגרם, איגודלה, טוני אלן, הוד, דני גרין, קליי, באטלר ודרוזן), 23 סמול פורוורדים, 22 פאוור פורוורדים ו-18 סנטרים. ובכלל, כשצובעים אקסלים, יש המון אבחנות מגניבות. אבל בעיקר, מה שרציתי להביא זה את הדירוג למעלה. כאמור, אם תהיה היענות ועניין, אולי ארחיב יותר לגבי כמה אבחנות אחרות.
_________________ ״לי יש דרכון של מדינה מתקדמת ובעוד x שנים אני לא כאן.״ (נכתב בנובמבר 2022, על ידי יוזר שאיננו אני).
|