אבימאל כתב:
נקודות שהייתי רוצה להבין את בני הצדדים בוויכוח:
1. מדוע הגז שקיים שם לא נמצא 60 שנה (על ידי המדינה או כל אחד אחר...)
2. עד כמה שותפה המדינה/הציבור בסיכונים של הקידוחים, וכמה לגיטימי מצדם לצפות לשותפות ברווחים?
3. כמה מהכנסות הגז יגיעו לידי המדינה?
4. מה זה המושג "יחידת חום" שכולם מדברים עליו לעזאזל?
מידיעתי הלא ממש מומחית:
1. היו התקדמויות עצומות עם השנים בידע ובטכנולוגיה הדרושים לחיפושים וקידוחים במים עמוקים.
זה השפיע בשני מישורים - גם על ההערכה שבכלל יש גז, וגם על ההיתכנות והכדאיות של ההפקה.
צריך גם לזכור שאין דבר כזה "יאזל הנפט", ברמה הפרקטית (נגיד 200 שנים קדימה) יש רק מחיר שבו כדאי להפיק ומחיר שבו לא כדאי. פראקינג, למשל, היה נושא פופולרי מאוד עד לירידות המחירים שהחלו סביב משבר חצי האי קרים.
המחירים הנלווים לשימוש במזוט ובפחם בד בבד עם ההתקדמות הטכנולוגית העלו את הפקת הגז במים עמוקים בין התיכון אל מעל רף הכדאיות.
2. אני מסכים שהתפיסה הרווחת היא שמשאבי הטבע שייכים לכולנו (המדינה איננה ישות לעצמה, אלא אוואטאר של הלאום).
אני מסכים לגמרי עם דובי ורוני - סיפור מפעלי ים המלח זה עושק שערורייתי שראוי שראשים יעופו בשלו.
אני מסכים עם דובי שהתנאים שהמדינה הציעה למחפשים היו נוחים להחריד - אבל אני מסייג, שוב, שכשהם הוצעו זה היה כמו למכור זיכיונות לגידול דקלים באלסקה.
אני רק רוצה להזכיר דוגמא אחת למשאב טבע, גם בים, שאף אחד לא חולק ששייך למנצלים אותו: הדגים.
כלומר, יש תקדים (וכמוהו עוד רבים) למודל שבו מי שמפיק את המשאב הוא בעליו, והמדינה רק לוקחת חלק מהרווחים (מה שנשאר אצלו כמובן ימוסה שוב, כדין כל רווח וכל הכנסה. וגם עלויות ההפקה שלו ימוסו - ממע"מ ועד עלויות העסקה).
3. נכון לכרגע מדובר על יותר משישים אחוז, אבל כמו שכתב ראי, עם זה כולם היו מסתדרים.
הבעיה היא התכתיבים - כמה מותר למפיקים לייצא ובאיזה מחיר ולמי, כמה הם חייבים למכור בארץ, באיזה מחיר (ואיך ייקבעו המחירים האלה) ומה הם חייבים להשקיע בהפצה.
ועוד יותר בעיה שזה שלא מחליטים.
ועוד יותר עוד יותר בעיה זה שמחליטים ואז פותחים שוב את ההחלטה.
ושוב.
מי לידם יתקע שהמתווה יעבור עכשיו, על תנאיו הדרקוניים (זה לא שיפוט של הוגנותם,אלא של דורסניותם) - ובעוד שבוע וחצי הממשלה תיפול כי אורן חזן בברוגז על ההשעייה שלו, ואז כלכלת בחירות ותקום ממשלה חדש, ממשלת אחדות - וכל העסק יתחיל מחדש?
4. זו פשוט צורה אחרת לכמת גז טבעי, מכיוון שמשקל לא פרקטי, הנפח משתנה כמובן לפי הטמפרטורה והדחיסות, ואיכות הגז משתנה.
תכניס את המשתנים האלו לכמות נתונה של גז, ותשרוף אותה בתנאים נתונים - כמה חום תקבל?