itay2 כתב:
הבעיה היא לא במיסים. פרוגסיבי או לא. הבעיה במערכת מוניטרית שמדרדרת את הציבור לחובות והורסת את הכלכלה והחברה.
ייאמר לזכותו של פייגלין, שהוא הפוליטיקאי היחידי שדיבר על זה בצורה ישירה, וחטף בראש מעומר מואב וקהילת התל"חניקים.
גם רוגל אלפר מתנגד למערכת המונטרית הקיימת ותומך בביטקוין (פייגלין מצדד בהחזרת תקן הזהב, אבל זה גם בסדר מבחינתי).
אילו הייתי סבור שזה הטיקט המרכזי שלהם, הייתי גם מצביע להם.
למה זה לזכותו של פייגלין שהוא היחיד שמדבר ישירות על שינוי המערכת המוניטרית, שלא לומר להחזיר אותה יותר מ40 שנה אחורה? זכותו לדעה הזאת היא ברורה, אבל אתה חושב שיש הרבה אנשים שמסתתרים ומפחדים להביע את הדעה הזו מפחד ה"עומר מואבים" של העולם? וכאילו, זה לא נורא מפתיע שפייגלין-נטול השכלה כלכלית כזכור, או השכלה רשמית כלשהי-חוטף בראש מפרופסור לכלכלה כשהוא מביע את דעותיו בעניינים שהוא לא מבין בהם. הרי אם יש דגל שפייגלין באמת מרים בגאווה גדולה, זה דגל הפסאודו-אינטלקטואליות.
itay2 כתב:
אני לא מומחה גדול בלהבין לעומק את המערכת, אבל בגדול וזה תיאור מאוד פשטני ואולי לא הכי מדוייק, אנחנו משתמשים בכסף מבוסס חוב, כלומר כשאתה לקחת הלוואה מהבנק, בנק יוצר כסף 'יש מאין' ונותן לך ביד. הבנק לא יתאמץ בשביל מתן ההלוואה, אבל אתה תצטרך להחזיר את הלוואה כולל הריבית. הקץ' שהכסף של הריבית לא יוצר בזמן מתן הלוואה, כלומר יש בשוק מצב תמידי של "מחסור של כסף". כלומר צריכים להילחם על כסף שלא קיים. החובות חייבים לגדול עם הזמן, כדי להחזיר חובות ישנים.
המערכת המוניטרית כופה צמיחה אינסופית (מה שבלתי אפשרי בעולם פיזי מוגבל), דבר שיוצר עיוותים רבים. בועות פיננסיות אימתניות, כי אנשים נהיים חמדניים ולא רציונאליים ולא משקיעים את הכסף בצורה חכמה (ע.ע בועת הנדלן שלנו). אפקט עושר מזוייף, שמשחית את מוסדות שלטון. תרבות הצריכה הורסת את הסביבה. החובות ההולכים והמאמירים, משחיתים את החברה. אנשים הופכים להיות הישרדותיים ואנוכיים. החברה הופכת להיות יותר קוטבית ושבטית.
כסף עם היצע מוגבל כמו ביטקוין וזהב, ששום אדם או גוף, לא יכול לייצר אותו 'יש מאין', פותר את הבעיות האלה.
זה בגדול, תפיסת עולמי.
ובכן, בלי לפגוע, זה אכן מאד פשטני ואכן ניכר שאתה לא מבין את המערכת-ומילא זה, אתה לא מבין את העקרונות של המערכת (זה לא שאני נשיא קרן המטבע העולמית, כן? אבל בסיס זה בסיס) ומערבב עניינים זה בזה.
תקן הזהב הוא תקן שרירותי שנבנה על בסיס שווי שהוא לכשעצמו החלטה של חברות אנושיות. מי אמר שזהב שווה X ולא Y? האנשים שמסכימים על זה. באותה מידה, אנשים מסכימים על שוויו של כסף פיאט בלי שיהיה מגובה בזהב. למה מוניטריה צריכה להסתמך על כמות סופית של חומר? שום דבר ממה שכתבת לא מסביר את זה. העולם, עם כל הביקורת החברתית שאני גם שותף לה אבל לא ברור איך וכיצד אנשי משה "בוא נעשה מס שטוח ונפריט שירותי מדינה" פייגלין שותפים לה, נמצא היום במצבו הכלכלי הטוב ביותר מאז שחר ההסטוריה. כמה אנשים מתים מרעב בעולם המערבי? האם רמת החיים האנושית עלתה או ירדה לעומת לפני 100, 200, 300, 500, 1000, 2000 שנה? היותה של הצמיחה, שמסתמכת על כסף פיאט, גורם חשוב ובסיסי כלכך בכלכלה המערבית היא ברכה ולא קללה. חמדנות ואי-רציונליות אלה בעיות אנושיות כלליות שלא שייכות להגיון עליו מושתתת המוניטריה המודרנית.