מאחר וספירת המאומתים היא מאוד תלוית מדיניות בדיקות והגדרות ולכן גם רגישה למניפולציות כאלו ואחרות, נראה לי שהמדד הנכון הוא מספר חולים קשים למיליון. זה נתון שאינו זמין ולכן נאלצתי לעסוק בחישובים כאחרון הלבלרים. הוצאתי מהחישוב כל מיני אנדורות וסן מרינו וככלל ספרתי רק מדינות עם מעל 3 מליון תושבים. למה שלושה מליון? שאלה מצוינת. ככה.
(אפשר אמנם להתיחס למדד הבא בתור שהוא מספר מתים למיליון, הבעיה היא שזה מדד שהוא פחות טוב משתי סיבות: א) הוא מפגר בשבועים שלושה אחרי הנתון של מספר החולים קשה/מונשמים; ב) הוא מאוד תלוי באיכות של מערכת הבריאות. בקיצור, ויתרתי עליו)
ובכן, במדד החולים הקשים למליון אזרחים, במקום הראשון בעולם נמצאת מולדובה עם 136.2, במקום השני ארגנטינה עם 68.3 ומי במקום השלישי? נכון מאוד, מדינת ישראל על כל 53.8 חוליה הקשים פר מליון נפשות. למי שמתעניין, ארה"ב במקום השמיני עם 43.3, ברזיל במקום התשיעי עם 39.1, איטליה במקום 78 עם 3.0 ושוודיה במקום ה 66 עם 1.3 חולים קשה לכל מליון אזרחים.
מסקנה - ההיסטריה במקומה, כל מי שחושב שתוספת של 500 חולים (גם בהנחה שלא כולם בהכרח מונשמים) הוא עניין זניח, באמת שאין לי מה להגיד לו. בישראל היו ב 2019 כ 16 אלף מיטות (
דו"ח משרד הבריאות, ר' עמוד 4) וחשבון מאוד פשוט יראה שחמש מאות החולים קשה מוסיפים 3% על המערכת, לא מאוד מרשים, נכון? ובכן - מיטות טיפול נמרץ (לחולים מונשמים) יש בארץ כ 760 (עמוד 17 באותו דו"ח) ולזה אפשר להוסיף עוד כמאתים מיטות למונשמים במחלקות פנימיות (לא מופיע בדוח, הערכה שלי). בואו נהיה לארג'ים ונגיד שיש אלף מיטות שמתאימות לחולים מונשמים. לרוב מדובר על 80% תפוסה במחלקות האלו אבל אתם יודעים שהרופאים הם מגזימנים כאלה אז בואו נגיד 70% ונניח שבימים כתיקונם יש שלוש מאות עמדות פנויות לחולי קורונה שנזקקים לטיפול תומך נשימה. מקם בשלוש מאות המיטות האלו חמש מאות חולי קורונה והרי לך מערכת על סף קריסה או מיד לאחריו.
אגב, במדד של מספר מתים מקורונה למליון אזרחים, ישראל נמצאת במקום ה 55 בעולם. לא להיט אבל לכאורה גם לא אסון גדול כמו שמנסים לשכנע אותנו. הבעיה היא שהעומס על מחלקות הקורונה בהחלט יכול להביא לכך שעוד שבועיים נעלה גם במדד הזה למקום גבוה הרבה יותר.
באותו המדד מולדובה עדיין ראשונה עם 139.4 (כלומר נתון מזעזע, אבל לכל הפחות יציב), ארגנטינה 74.8 (כנ"ל פחות או יותר), ישראל עדיין שלישית עם 72.6 אבל גדלה בקצב מהיר.
עוד כמה מדינות שקפצו לי עם נתונים רעים - קוסטה ריקה 49.8, איראן 46.6, פרו 42.8, ארה"ב 42.5, ברזיל 39.1.