ראובן כתב:
shmueliki כתב:
לגבי העמדה הסופית , אחרי חילופי המלכות הצפויים בערוגה ב2 , לשני הצדדים מבנה רגלים סימטרי ו"רצים שוני מסלול" ( שלא יכולים להתחלף ביניהם , וגם לא יכולים לאיים על רגלי היריב המוצבים על המשבצות בצבע הנגדי ) - ולכן זו הסכמה די טריוויאלית לתיקו , גם עבור רמות הרבה פחות גבוהות ממתחרים על אליפות העולם .
ומה תגיד על המשחק הראשון?
בכל אופן, מודה שקשה לי עם הגישה הזו, וגם קשה לי למצוא לה מקבילה ראויה. בברידג' אם תנסה לעשות claim שהוא לא טריביאלי לגמרי, יכריחו אותך לתאר בפירוט את כל המהלכים שלך, בסנוקר השחקנים מרוקנים את השולחן גם אחרי שהניצחון הובטח, ובכדורגל/כדורסל/טניס דבר כזה בכלל לא יעלה על הדעת. נניח שריאל/באיירן היו מסכימות בדקה ה110 שכולם כבר עייפים וההגנות טובות מדי ושיאללה נעבור לפנדלים?
יש לשחמט חוקי ספר מאוד ברורים מתי מגיעים לתיקו. אם אכן מערך הוא בלתי פריץ, אני מניח שאחרי לא הרבה מסעים ובלי הרבה צורך במחשבה יגיעו למצב כזה. אולי אני היום במצב רוח ספקולטיבי, אבל לי זה נראה פחות רצון לחסוך זמן ויותר חשש שככל שהמשחק יתמשך מישהו יעשה שגיאה אידיוטית שתפחית מהתדמית ה"מתוכנתת" של המשחק.
ראובן, ברמות האלה, הסיכוי ששחקן מקצוען יעשה במצב שהולך לתיקו טעות קריטית שתהפוך לו את המשחק שואף ל-0. לא מדובר פה באיזה זריקת עונשין שיש לה עשרות אחוזי החטאה או משהו כזה. יכולים אגב להגיע לתיקו אם 2 השחקנים מסכימים על כך בכל שלב של המשחק... אפילו אם שחקן בעמדת ייתרון.
כהערה כללית אני לא מבין את הרציונל לנתח משחק מסוים בכלים של משחק אחר. אז אמנם הכפיפו בעשור או שניים האחרונים את השח מט תחת הגג של משחק ספורט, ובאמת יש לו הרבה מהמאפיינים שלו. אבל בסופו של דבר יש גם הרבה אלמנטים שונים שמבדילים בינו לבין משחקים אחרים. כמו שאגב משחקים בענפים אחרים אינם בהכרח דומים אחד לשני.
הבאת דוגמה מהכדורגל: אז כמה פעמים ראית קבוצות "משחקות על תיקו"? למשל שקבוצה חזקה מגיעה (בסדרה של הטוב מ-2) למשחק חוץ ולאחר שלב התגוששות של 60-70 דק' היא מבינה שעדיף לה לצאת עם תיקו מאשר להמשיך לתקוף עם כל הכלים ולסכן את עצמה בשער במתפרצת? כמובן שבמשחק השני, המכריע, טקטיקה כזו אולי לא תהיה רלוונטית. וזה כמו בשח מט - גם שם אם יהיה תיקו לאחר הסיבובים הרגילים, נעבור לSudden Death שם הלבן יהיה חייב לכפות ניצחון.