סל ניוז

פורום הכדורסל המוביל של ישראל
עכשיו ג' פברואר 18, 2025 7:44 am

כל הזמנים הם UTC + 2 שעות [ שעון קיץ ]

פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 116 הודעות ]  עבור לעמוד הקודם  1, 2, 3, 4, 5  הבא
מחבר הודעה
הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:30 pm 
מנהל פורום

בלוג: הצג בלוג (14)
nadav_hacohen כתב:
ראובן כתב:
נורטון, מה יש כאן להתעצב?

במקרה הרע יש כאן אידיוט שנתן תשובה גרועה והצדיק אונס (זה במקרה הרע, כאמור). כל זה לפני כמעט עשר שנים וצריך להגיד שבניגוד למקרים אחרים, השאלה לא ביקשה אישור למעשים אלא להיפך.

אם מה שמעציב אותך זו התורה עצמה, אז חסרים מקרים של ציוויים נוראיים או סתם בעייתיים? בשורה התחתונה, וזה מה ששוויק ואורן מנסים להגיד, הפרקטיקה הלכה לחלוטין נגד הצווי עצמו, גם בפסיקות שאחריה וגם בהתנהגות עצמה.

אני לא סומו מבחינת גישתי לדת, אבל למרבה הצער בפורום הזה אני בצד הלא מסמפט של הסקאלה (לא יודע איך זה קרה), אבל במקרה הזה באמת אני חושב שהקצף יצא לשווא. כמובן שזו אבן שטיפש אחד זרק וכו', אבל מה אפשר לעשות. ממילא עוד מעט ליל הסדר ואפשר להיתלות בשפוך חמתך על הגויים.

ראובן, על איזה פסיקות שאחריה אתה מדבר? ואם מדברים על ההתנהגות עצמה, אז שוב-מלחמות ישראל שבהן לא אנסו או כמעט ולא אנסו נוהלו ע"י כופרים ואפיקורסים, שלא שמרו תורה ומצוות ואפילו בזו לתורה. להשליך מזה על התקפות ההלכתית של הציווי? סבבה לאורן, אבל אני רואה פה כשל.

וכבר אמרתי שהבעיה עם הסגנון הזה הוא לא שחיילי צה"ל יצאו עכשיו בהמוניהם למסעות אונס. הבעיה היא שאנשים כמו קרים הם כאלה שמגדלים רוחנית הרבה לוחמים, שהיום הם כבר חלק משמעותי מהכח הלוחם בצה"ל. אז אולי הם לא יאנסו, אבל הם כן יילכו למקומות קיצוניים ובעייתיים אחרים, בעידודם של חבר'ה כמו קרים. ואגב, התפקיד של קרים בצבא היה ב"מנהלת השילוב הראוי", שזה שם יפה ל"איך אני גורם לכך שחיילים לא ישכבו עם חיילות במשך כל שירותם הצבאי, ואם אפשר בכלל להרחיק את הנשים מהלוחמים הקדושים-מה טוב".

לא דיברתי רק על מלחמות ישראל אלא על כל התקופה, וממילא גם במלחמות ישראל יש די והותר דתיים בכל רמות הפיקוד. אני בטוח שאם היה מישהו שהיה רואה בציווי הנ"ל היתר לאונס הוא כבר היה דואג ליישם את העניין.

ואני חושב שאם יש ציווי שממיר אונס ב"תחכה חודש ואז תתחתן" ויש פסיקה נוספת שאומרת שגם את זה ממש לא כדאי לעשות, אז לעיני הבורות (אלה שחושבות שהנימוק שנתנו כאן למה לשחק כדורגל בשבת אסור וכדורסל מותר או להיפך היה מדהים באוויליותו) זה נשמע הרבה כמו ניסיון למנוע מקרי אונס מאשר היתרים להם. אבל אלה כאמור עיני הבורות (יוסטן גורדר בטח יחשוב אחרת).

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:36 pm 
Hall of Famer

בלוג: הצג בלוג (0)
שוויק1 כתב:
אני מכיר את הרקע שלך כמו שאתה מכיר את הדתיים שמעדיפים לעשות שמיניות באוויר, מה שיותר נוח מאשר להודות שהם פספסו משהו עם העניין של אלוקים.
לגבי ההתאמה של ההלכה, אני צריך שתשכיל אותי עוד קצת, למה אתה מתייחס שאתה טוען לאי התאמת ההלכה לדברים שלא נוח לה או שמפחידים אותה.

הדרת נשים, נניח. שמירת השבת האורתודוקסית, נניח. התיאורים בשולחן ערוך על גודל חטאו העצום והשוואתו לרוצח של מאונן (זה שמביא ביד, לא האבל), נניח.

ראובן, ברור שהציווי ההלכתי ההוא היה יותר מניעת אונס מאשר היתר לו, ברוח הימים ההם. רק שאורן טען שאי התקפות של ההיתר לאנוס בכל זאת נובע ממלחמות ישראל האחרונות. ומלחמות ישראל האחרונות, מה לעשות, נוהלו ברובן המכריע ע"י פיקוד של אנשים שעברו בפרהסיה על העבירות החמורות ביותר של התורה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:39 pm 
Hall of Famer

מילא, כשטענתי שעיוותת את הקריאה של התשובה של הרב קרים היה בסיס לטענה שאני מעוות באותה המידה.

כאן אני יכול לומר בשקט שעיוותת. זה לא מה שכתבתי ובוודאי שזה לא מה שהתכוונתי.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:40 pm 
Hall of Famer

אורן כתב:
זה בדיוק מה שהשתנה - הנורמות שעם ישראל אימץ במלחמות שלו.

בבקשה, תסביר איך אפשר להבין אחרת.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:44 pm 
Junior

לגבי הדרת נשים, אני באמת לא יותר מדי מצוי\מתעניין בסוגייה אז אני לא אתייחס. לגבי שבת ואוננות, איזה דברים בדיוק התחדשו במציאות? אלו ציווים על האדם הפרטי, והקושי לשמור אותם זהה היום כמו לפני 1000 שנים, בנוגע לשבת אז כיום אפילו קל יותר.
שמדברים על התאמות הלכתיות מדברים על סוגיות מוסריות וחברתיות והתאמות לחידושים טכנלוגיים בעיקר, לא על ציווים ואיסורים פרקטיים לאדם הפרטי.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:49 pm 
Hall of Famer

ההתאמה הקלאסית לחידושים טכנולוגיים, היא דווקא השבת (גרש"ז אויערבך, גר"מ פיינשטיין, כאלה). וכמו נדב, גם אני אתמה, על אלו התאמות הלכתיות באשר לסוגיות מוסריות וחברתיות אתה מדבר?
דווקא כן יש צדיק אחד בסדום, קוראים לו יובל שרלו, והוא וחבריו מנסים לעשות לא מעט דברים נאים. אבל במיינסטרים של החברה הדתית? ובטח ובטח שהחרדית?

או כמו שנדב שאל, שוויק, האם אתה יכול לתת דוגמאות?

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:52 pm 
Hall of Famer

ורק זכור שאתה מדבר לא רק עם נדב, שגם לו יש רקע דתי וישיבתי, אלא גם איתי, ולמרות היותי אוכל חזיר ובועל נידות, ולמרות ששכחתי לא מעט, בכל זאת, 4 שנות ישיבה תיכונית + כמעט 3 שנות ישיבה חרדית גבוהה + אי אלו שנים בישיבות הסדר + סיום כ 1000 דפי גמרא, מתוכם כמה מאות בעיון מעמיק. אני לא בור ובטח שלא עם הארץ.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:53 pm 
Hall of Famer

מה התחדש במציאות של השבת? הרי אתה בעצמך דיברת על ההתקדמות הטכנולוגית. אז עם אותה ההתקדמות, מותר להשתמש בחשמל בשבת, בתנאי שאתה עושה שמיניות באויר ולא מדליק אותו בשבת, אלא משתמש בשעון מתוחכם שמדליק אותו בשבילך. וזו דוגמא קטנה.

לעניין האוננות, מי שקורא את הטקסט של השולחן ערוך קורא טקסט פרימיטיבי, ואני מצטט: "אסור להוציא שכבת זרע לבטלה ועון זה חמור מכל עבירות שבתורה. ואלו שמנאפים ביד ומוציאין זרע לבטלה, לא די להם שאיסור גדול הוא אלא שהעושה זאת הוא בנדוי, ועליהם נאמר ידיכם דמים מלאו וכאלו הורג את הנפש. וראה מה שכתב רש"י בפרשת וישב בער ואונן שמתו בחטא זה. ולפעמים בעונש זה חס ושלום בנים מתים כשהם קטנים, או שיהיו רשעים והוא בא לידי עניות.". זה בדיוק הטקסט שאתה לומד בישיבה עד עצם היום הזה, תוך השואה לרצח ועם נתינת דוגמאות לעונשים אפשריים (אפרופו אלוהים הזקן שמחלק סוכריות ועונשים). על בסיס מה ההשואה לרצח? לדעתי, על סמך תפישה פרימיטיבית של זרע=ילד. עם הבנה קצת יותר מתקדמת, משהו אמור להשתנות כאן.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:56 pm 
Junior

ברור שבשבת יש המון התאמות טכנולוגיות, אבל אני הנחתי שנדב מתייחס לאיסורי שבת.
אני מתייחס בעיקר ביחס לסוגיות כמו היחס למדינה ומוסדותיה, היחס לשירות צבאי, מעמדם וזכויותיהם של עובדים. בקיצור כל הנושאים שנידונים למשל בסדרת "תחומין" או בספרים על משפט עברי בימינו.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 2:59 pm 
Junior

nadav_hacohen כתב:
מה התחדש במציאות של השבת? הרי אתה בעצמך דיברת על ההתקדמות הטכנולוגית. אז עם אותה ההתקדמות, מותר להשתמש בחשמל בשבת, בתנאי שאתה עושה שמיניות באויר ולא מדליק אותו בשבת, אלא משתמש בשעון מתוחכם שמדליק אותו בשבילך. וזו דוגמא קטנה.

לעניין האוננות, מי שקורא את הטקסט של השולחן ערוך קורא טקסט פרימיטיבי, ואני מצטט: "אסור להוציא שכבת זרע לבטלה ועון זה חמור מכל עבירות שבתורה. ואלו שמנאפים ביד ומוציאין זרע לבטלה, לא די להם שאיסור גדול הוא אלא שהעושה זאת הוא בנדוי, ועליהם נאמר ידיכם דמים מלאו וכאלו הורג את הנפש. וראה מה שכתב רש"י בפרשת וישב בער ואונן שמתו בחטא זה. ולפעמים בעונש זה חס ושלום בנים מתים כשהם קטנים, או שיהיו רשעים והוא בא לידי עניות.". זה בדיוק הטקסט שאתה לומד בישיבה עד עצם היום הזה, תוך השואה לרצח ועם נתינת דוגמאות לעונשים אפשריים (אפרופו אלוהים הזקן שמחלק סוכריות ועונשים). על בסיס מה ההשואה לרצח? לדעתי, על סמך תפישה פרימיטיבית של זרע=ילד. עם הבנה קצת יותר מתקדמת, משהו אמור להשתנות כאן.

אני לא בטוח שאני יורד לסוף דעתך. מה הטענה שלך בדיוק?

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 3:03 pm 
Hall of Famer

אתה ביקשת שאשכיל אותך לגבי דוגמאות שבהן ההלכה לא מתאימה את עצמה למה שלא נוח לה. אז נתתי דוגמא לאיך אפשר להתיר שימוש בחשמל בשבת (כי הרי אי אפשר בלי), אבל לא ע"י הדלקה ישירה (ופה נכנס כבר העניין של הפחד). אגב, הנושא של שימוש בחשמל בשבת היה במרכז פולמוס הלכתי גדול מאד בזמנו, שהחזון איש הטיל את כל כובד משקלו על מנת שייפסק לחומרא.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 3:11 pm 
Junior

למיטב ידיעתי כמעט כל הפוסקים הסכימו לאסור סגירת מעגל חשמלי בשבת, רק המחלוקת הגדולה הייתה האם זה דרבנן או דאורייתא. שעון שבת נשען על עקרון הלכתי ידוע. זה לא שקודם ירו את החץ (הרצון להתיר סגירת מעגל חשמלי בשבת) ואז הקיפו סביבו את המטרה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 3:14 pm 
Junior

nadav_hacohen כתב:
אתה ביקשת שאשכיל אותך לגבי דוגמאות שבהן ההלכה לא מתאימה את עצמה למה שלא נוח לה. אז נתתי דוגמא לאיך אפשר להתיר שימוש בחשמל בשבת (כי הרי אי אפשר בלי), אבל לא ע"י הדלקה ישירה (ופה נכנס כבר העניין של הפחד). אגב, הנושא של שימוש בחשמל בשבת היה במרכז פולמוס הלכתי גדול מאד בזמנו, שהחזון איש הטיל את כל כובד משקלו על מנת שייפסק לחומרא.

קצת איבדתי אותך, זו אמורה להיות דוגמא להלכה שלא מתאימה את עצמה למה שלא נוח לה? מה לא נוח לה פה? התפתחה מציאות חדשה של החשמל. התעוררו שאלות הלכתיות איך לנהוג. הפוסקים דנו בזה והשוו את זה לדברים ועקרונות דומים בהלכה, ולפי זה פסקו. מה עניין הנוחות או לא?
גם השעון השבת זה לא איזה גליק גדול. אין פה שום פעולה שהאדם פועל בשבת וזה נשען על העיקרון ההלכתי שאדם לא מצווה על שביתת כליו.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 3:19 pm 
Hall of Famer

מה שאני אומר זה שאין מצב שלא היו מוצאים היתר לחשמל בשבת.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 3:26 pm 
Hall of Famer

יריית החץ והקפתו במעגל הייתה בכיוון ההפוך -חיפשו דרך לאסור שימוש בחשמל (בזרם חלש), ומצאו לה את הנימוק (הקלוש, אם יורשה לי) שסגירת המעגל מהווה מלאכת בונה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 3:31 pm 
Hall of Famer

ובכך בא אורן והשלים את הטיעון.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 3:39 pm 
מנהל פורום

בלוג: הצג בלוג (14)
אם עברתם לדיון תיאולוגי על מידת יכולת ההתחדשות של היהדות אז תהינו, אבל אם עדיין מדברים על נושא האונס, לטעמי התשובה של נדב סוגרת את הדיון. מוסכם שהאיסור ההלכתי נועד יותר לאסור אונס מאשר להתיר אותו. אונס הוא לא אישיו בפרקטיקה של מלחמות עם ישראל, בעידן המודרני והפחות מודרני. אז על מה הדיון? נשאר רק להבין מה העציב את נורטון.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 4:17 pm 
Junior

העציב אותו שאני פתחתי את האשכול...

"... רבים הצבעים עמך אדוני, תכלת פרשת על פני השמים, ולאמא שלי חומות העיניים, ירוק לעלה ולורד ורד, או לבן או אדום ועוד יש ועוד! רבים הצבעים עמך אדוני יפים ומרובים! ולמה בראת לך ילדים צהובים, אדוני, צהובים?..."

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 4:53 pm 
Sophomore

כמה הערות פרי מקלדתו של אחד שנקלע לדיון באיחור.
א.לצערי אני מסכים עם נדב ביחס לפירושו את תשובתו של איל קרים- אפשר להבין ממנה בלי הרבה התפתלויות את הגרוע מכל.
ב.נדב- אני די בטוח שאם תעשה סקר בין לוחמי מערכות ישראל ב63 שנים האחרונות תגלה שמיעוט קטן מהם הוא אפיקורס וכו'. אפילו מיעוט (קצת פחות קטן) יהיה אוכל נבלות. רובו של עם ישראל, כפי שמעידה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (ותסלח לי על העצלנות ועל המחסור בקישור), כן רואה עצמו מחובר למסורת בצורה כזו או אחרת ואף היה רוצה שילדיו יהיו קשורים יותר (!) למסורת יהודית כפי שהוא תופס אותה. זה לא הופך את כולם לצדיקים אבל זה כן מחבר אותם בצורה מסוימת לערכי היהדות.
ג.יש הבדל בין מצוות עשה, אותן חז"ל יכולים להרחיק עד כדי לבטל ובין מצוות לא תעשה דוגמת שבת עליהן חז"ל יסתכלו מהכיוון ההפוך (איך אנחנו שומרים על עיקרון כזה או אחר תוך התאמה לחיים מודרניים). אינני בא להגן על רבנים חרדים/ חרד"לים שאינני מסכים איתם וששומרים על ההלכה מאובנת (דרך אגב, זכור לי שבאיזשהוא ת'רד השתתף בחור שהעיד על עצמו כקונסרבטיבי- מי הוא?).

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 7:02 pm 
Junior

תוספת הבהרה של הרב קרים, מהיום.
http://www.kipa.co.il/ask/show/17251-%D ... f1c4c8e594

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 7:40 pm 
Junior

nadav_hacohen כתב:
מה שאני אומר זה שאין מצב שלא היו מוצאים היתר לחשמל בשבת.

מה כל כך קריטי בשעון שבת לדעתך?זה לא שאי אפשר להסתדר בלעדיו.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 7:43 pm 
Junior

אורן כתב:
יריית החץ והקפתו במעגל הייתה בכיוון ההפוך -חיפשו דרך לאסור שימוש בחשמל (בזרם חלש), ומצאו לה את הנימוק (הקלוש, אם יורשה לי) שסגירת המעגל מהווה מלאכת בונה.

אני לא מתמצא בדיון ההיסטורי של חשמל בשבת, אבל למיטב זכרוני האיסור כשלעצמו היה מוסכם כמעט על כל הפוסקים הגדולים, לרבות כאלו שלא חשודים בפסיקות פחדניות (לפי מה שאני יודע) כמו הרב קוק או הרב אוירבעך.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 7:46 pm 
Junior

נורטון כתב:
אחלה ת'רד לקום אליו.
הדילמה שלי היא אחרת - לו אתם הייתם צודקים, והוא לא ענה על השאלה הלכה למעשה, הרי שהמסקנה היא שהוא דביל - כי הוא לא הבין שהתשובה שלו תתפרש כפי שהתפרשה. מצד שני, לו הוא באמת ענה גם הלכה למעשה, אז הוא לא רק דביל אלא גם מניאק, רשע ואוויל משריש. מצד שני, זה הופך אותו לדביל קצת פחות. כך או כך, די ברור לי שהוא ענה הלכה למעשה, כי אני לא רואה סיבה להניח שלא, ודי ברור לי שהוא גם דביל, גם מניאק, גם רשע וגם אוויל משריש.

טוב אז מתברר לפי הבהרתו שמיהרת לקשור לו כתרים לא לו. כואב לי (באמת) לשמוע התייחסות כזו לרב ממי ששהה בין כותלי בית המדרש מספר שנים.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 7:54 pm 
Hall of Famer

למען האמת שוויק, ההתייחסות שלי דומה לרוב המוחלט של הרבנים (טוב, לא רוב מוחלט, אבל בטח רוב). ולבטח אלו שאני מכיר באופן אישי (ראשי ישיבות ור"מים במעלות, כרם ביבנה, כאלה, חארות או למצער סתם אדיוטים, ברובם), או סתם מפורסמים כאלה (קנייבסקי שהוא ללא ספק אדיוט מוחלט) וכמובן מאבקי הכוחות בכל כך הרבה מקומות (ויזניץ', חברון, פוניבז').

אין לי אגב, שום ספק, שהחזון איש והרב שך למשל, בתור האנשים שמיסדו את העולם החרדי כפי שהוא, זכאים לרשת גיהנום, לו אכן יש כזה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' מרץ 29, 2012 7:58 pm 
Junior

אני לא מכיר את העולם החרדי בכלל.
הרבנים שאני מכיר ואצלם התחנכתי הם אנשי אמת ולא אידיוטים בכלל. במה מתבטאת חראיותם של הרבנים שאיתם באת במגע?

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הצג הודעות החל מה:  מיין לפי  
פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 116 הודעות ]  עבור לעמוד הקודם  1, 2, 3, 4, 5  הבא

כל הזמנים הם UTC + 2 שעות [ שעון קיץ ]

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 10 אורחים

אתה לא יכול לכתוב נושאים חדשים בפורום זה
אתה לא יכול להגיב לנושאים קיימים בפורום זה
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך בפורום זה
אתה לא יכול למחוק את הודעותיך בפורום זה
אתה לא יכול לצרף קבצים בפורום זה