Shiver כתב:
אף אחד לא אמר לא להשקיע, להיפך. אתה לא יודע את זה, אבל אתה הכסף "הטיפש" מה שמכונה (בלי לפגוע, זה כינוי בשוק).
וזה גם מה שקורה עכשיו בסופר אופוריה סביב WSB עם GAMESPOT למשל. כולם חושבים שהם חכמים גדולים, אבל הנפילה תהיה מהירה ותחכה מעבר לפינה.
בירידות כולם מוכרים, וגם לא מבינים שאין כל כך נזילות (אין מי שיקנה את המניות בסכום מסוים אם יש צפי שהמנייה תרד לסכום נמוך יותר) ואז גם יהיה הרבה יותר קשה למכור.
ההרגשה בזמנים של שווקים אדומים היא אחת הקשות לכל משקיע, והרבה פעמים הם עומדים חסרי אונים ורואים את המספרים יורדים.
וזה טבעה של המחזוריות בבורסה. היום אנחנו למעלה, אבל תמיד להיות ערניים כי הגלגל מסתובב, ומהר יותר מהצפוי.
יש הבדל מאוד גדול בתשואה שלך אם נכנסת לבואינג לפי 5 שנים או לפני שנה. וזה בדיוק מה שכולם מנסים לעשות, לתזמן את השוק.
ובדרך כלל מי שמנסה לעשות את זה, לא הכי יצליח. אם נכנסת לבואינג לפני שנה, יעברו כנראה עוד הרבה שנים עד שתראה תשואה כלשהי, אם בכלל. אם במקרה הייתה קונה אותה במקום Teradyne היית אולי מדבר אחרת (ובפרופיל הסיכון הנמוך שלך זו הייתה בחירה יותר מלגיטימית בעידן טרום הקורונה).
מניות נופלות וקורסות גם אם מתחרה לא מוציאה מוצר שמייתר אותן. יכולות להיות המון סיבות לזה.
ועוד נקודה - גם אם אתה לא משקיע אקטיבי בשוק ההון, אתה מושקע עמוקות בשוק דרך קרנות הפנסיה והביטוח (=הכסף שלך) שחייבות ליצור תשואות גבוהות ללקוחות שלהם. וכמובן אין תשואה בלי סיכון. אבל זה כבר דיון לאשכול נפרד.
אני מודה שאני מתקשה להבין את הקשר בין זה לבין מה שכתבתי.
אני לא מוכר בירידות ולא קונה בעליות. עניינים כמו Gamestop לא רק שלא מעניינים אותי כמשקיע, הם מרתיעים אותי מךהתעניין בהם מרוב שהם לא קשורים אלי בשיט.
והרי כתבתי שההבדל הגדול מאוד בתשואה שלי כתלות במתי קניתי מניות של בואינג (אגב, לא קניתי) לא באמת מעניין אותי כל עוד אני לא מפסיד ותחלס, לא הפסדתי.
כל התפיסה שלי את מה שאני עושה עם הכסף היא בכלל לא בסד"ג של שנים בודדות ואם תמצא לי חברה רצינית אחת שהמניה שלה לא משיגה את המדד בטווח של 15 שנים (שזה קצת פחות מהזמן שאני מושקע) אהיה די מופתע. אם אתה טוען שמי שקנה לפני שנה מניה של בואינג יצא מופסד עוד 15 שנה אז באמת כל הכבוד על יכולת הניבוי שלך.
אני לא (חוזר
לא) מתזמן את השוק. בעצם כמעט לא, במרץ האחרון כשכל המניות היו בשפל הסטורי השקעתי קצת כסף בשתי חברות (TFX ו TER) ופחות או יותר הכפלתי אותו.
אגב, השבוע האחרון היה התרסקות לא קטנה, "הפסדתי" כמה אלפים אבל כאמור, בהנחה שהמניות האלו יישארו אתי עוד עשר שנים לפחות, לא באמת הפסדתי.
לגבי קרנות הפנסיה וההשתלמות, אני יודע. אני מושקע כמובן גם בתעודות סל ואפילו באג"ח. בוא נאמר שאני די רגוע ביחס לסיכון בהשקעות שלי.
נורטון כתב:
כן, אבל חסר דיברסיקציה לחלוטין. בעיניי זה די מסוכן, אבל תלוי כמה כסף מושקע
אתה אולי צודק אבל ליתר בטחון הגנתי על עצמי בעזרת סטרופילוזטור, ברוב המקרים זה מקזז.