זה נכון שהשוק ב 21-22 היה ספקולטיבי ואופטימי בטירוף. ההוכחה המובהקת במיוחד לזה היא הקריפטו שחווה עדנה מטורפת בעיניי (ואם אני זוכר נכון, היה גם איזה משהו עם רולקסים). אני אישית ראיתי את זה בתחום בשם quick commerce שלרגע אחד קיבל מיליארדים מכל המשקיעים בעולם, ורגע אחרי זה פשט רגל חברה אחרי חברה אחרי חברה. הכל בטווח של בערך שנה. אבל היה עוד משהו - היה מומנטום, והמומנטום הזה נשבר. והמומנטום נשבר גם בגלל הרבה סיבות חיצוניות. כאמור, משבר הצ׳יפים היה משבר רציני מאד. המלחמה באוקראינה בוודאי לא עזרה. וכאמור קצת יותר מאוחר (נניח 2023) התחיל עידן ה ai שאת אחריתו עוד נראה. אבל, השאלה היא לא רק האם ביידן הוא התורם המכריע לנזק של השנים המאוחרות (22-24), ואני מסכים שלא. השאלה היא האם הוא, בתור הנשיא של הכלכלה הגדולה והחזקה בעולם, הצליח להילחם בכל הגורמים החיצוניים האלה (החל מהבועתיות, דרך הצ׳יפים וכו׳ וכו׳) - והתשובה היא שלא ממש. אז אולי הוא לא אשם במצב, אבל יש לו לפחות אשם תורם בעובדה שארה״ב לא הצליחה לצאת מהמצב. ולא לעשות כלום, זה לא הרבה יותר טוב מאשר לעשות רע. אני לא כלכלן, אבל בעולם שבו הנדל״ן מרקיע שחקים, ואפיקי ההשקעה הם רבים (ובינלאומיים), נדמה לי שהיתרון ההיסטורי של העלאת ריבית כאמצעי נגד אינפלציה הוא פחות גדול משהיה בעבר. קראתי על זה בעבר, ונדמה לי שיש לא מעט מחקרים אקדמיים שתומכים בכך, בכל מקרה.
אז בא ביידן (והפד, אבל בתמיכת ביידן) ועושה צעד שהאימפקט שלו קטן מדי שנה או עשור, או ככל שהגלובליזציה העולמית מתקדמת. בא ביידן, מוציא טריליונים על הרגולציות (שהיתרון שלהם הוא לטווח ארוך בעיקר, או אולי בלבד), ועוד טריליונים על הסטימיולוס (שהיתרון שלו לטווח קצר, אמנם, אבל לא ביצירת עבודה או הזדמנויות, אלא בעיקר ב״השקעות בקריפטו וברולקסים״) . אציין גם שאני יודע ממקורות אישיים, שהסטימיולוס הזה יצר בועה של ממש סביב block או כפי שהיא נקראה אז square, שהיתה הדרך העיקרית לחלוקת הכספים. (דרך קאש-אפ). כאמור, טראמפ עשה את זה קודם. זה לא רק ביידן. רק שביידן עשה את זה כשהכלכלה כבר הראתה סימני התאוששות (שהחלה אגב, בחודשים האחרונים של תקופת טראמפ) ועשה את זה עם הוצאה גדולה יותר מאשר טראמפ, ובעיקר פחות נדרשת מאשר זו של טראמפ.
אגב, אתם חוזרים שוב ושוב על הדפסת הכספים של טראמפ, אבל עיקר הדפסת הכספים של טראמפ היתה בשיא של השיא של קוביד. העובדה היא שביידן הדפיס המון כסף, כשכבר היה צריך פחות כסף והמשבר היה הרבה פחות חריף. או במילים אחרות - אני ממש ממש בספק גדול, אם ביידן לא היה מדפיס את אותו סכום, לו הוא היה הנשיא ב 2020. וגם אם כן, זה לא כאילו שביידן נרגע בשנתיים שאחר כך (אבל כן בשנתיים האחרונות לכהונתו, בזה אין ספק).
אבל אם נחזור לעיקר ולא נידרש לספקולציות על מה ביידן היה עושה לו היה נשיא ב 2020 ומה טראמפ היה עושה לו היה נשיא ב 2021. (וכאמור, בעיניי לפחות הסטימיולוס השני היה רע עשרות מונים לכלכלה מאשר הסטימיולוס הראשון והדי נדרש בסופו של דבר ', ואת זה לא רק אני אומר .. אלא עשרות כלכלנים) - הרי שגם אם נתעלם מכך - וגם אם נאמר כאמור שביידן הוא לא הסיבה לנזק הכלכלי של 23-24 , הוא היה נשיא, זאת היתה אחריות, וקשה לומר שהוא תרם רבות למהפך. המהלך שלו עם הריבית לא היה מוצלח במיוחד, ואקטים שונים שאותם הוא הוביל או נכשלו בקונגרס או נשאו תוצאות שנויות במחלוקת ביידן קיבל כלכלה עם מומנטום חיובי, והחזיר אותה עם מומנטום שלילי. באשמתו (חלקית) או באשמת טראמפ(חלקית) או באשמת גורמים חיצוניים (חלקית פלוס כנראה), זאת המציאות, וזאת גם הסיבה שבגללה הוא (כלומר קמאלה) הפסיד בקלפי.
_________________ ״לי יש דרכון של מדינה מתקדמת ובעוד x שנים אני לא כאן.״ (נכתב בנובמבר 2022, על ידי יוזר שאיננו אני).
|