תומר כתב:
קטונתי מלרדת חקרי לב בכלל ולב קאלימי בפרט אבל האמירה "אין סיבה לגור בצפון במקום שאינו עכו" היא גם הכי חריגה שאני מכיר (חריגה במובן שאני לא מכיר עוד בנאדם אחד שטוען ככה) וגם אחת הבלתי ניתנות להנמקה שיש.
לעניין עצמו, עכשיו כשהגעתי למחשב ואפשר לכתוב כמו בנאדם, זו התייחסותי:
יש כמה פרמטרים שאני במקומך הייתי מברר עם עצמי לפני שמתקדמים בכלל:
למשל, הייתי שואל את עצמי כמה שאלות על מזג אוויר, אתה בא מהמרכז, מסתדר עם לחות? עם קור? חמסינים? ממה היית רוצה להימנע? אם אתה רוצה איזור קריר, גולן, גליל עליון (במובן הרי הגליל, לא עמק החולה). שם הקיץ נסבל אבל החורף קר וכמובן שרחוקים מהים. בעמק החולה או עמקים בכלל (יזרעאל, כנרות, בית שאן כמובן) חם יותר מאשר בגוש דן, לפעמים הרבה יותר, אבל יבש והחורף נחמד מאוד. הקיץ ממוזגן או מג'והנם כמובן. ויש את האיזורים היותר מיילד, הרים פחות גבוהים, גליל מערבי או כרמל ששם מזג האוויר יותר נוח.
שאלה שניה, עד כמה אתה מוכן להתרחק ממרכז עירוני. נגיד, נווה אטיב הוא אחלה מקום אולי (אולי, לא מכיר) אבל למי שלא יהיה מוכן להסתפק במג'דל שמס, יכול להיות מורכב לנסוע 40 דקות כדי להגיע לבית מרקחת סביר או לסניף קופת חולים בקריית שמונה. אפילו מקומות כמו מתת או אבירים נגיד שהם אחלה, הם די מנותקים מישובים אחרים ומאמניטיז אלמנטריים לפעמים. זה לא שאין פתרונות אבל מי שהתרגל לזה שהוא יכול לצאת חצי שעה ולנחות בהופעה, בית קפה, רופא שיניים או אפילו לשכת המס חו"ח, זה יכול להיות אתגר להתרגל אחרת. שאלה משנית לזו היא עד כמה אתה רוצה להתרחק מהמרכז. זה נכון שישראל לא מאוד גדולה אבל כשלוקח לך להגיע הביתה מפגישה בתל אביב שלוש וחצי שעות בפקקים של יום חמישי, אתה מבין שמושג הגודל הוא יחסי.
שאלה שלישית ואולי הכי חשובה - איזה מין ישוב אתה מחפש. מושבים יכולים להיות אחלה אבל ברבים מהם יש למשל לולים סמוכים למגורים וגם מטעים יכולים להוות מטרד בעונת הריסוסים וכמוטבן שלא הזכרנו את הקללה הגדולה של המגזר הכפרי - הטרקטורונים המרעישים. קיבוץ יכול להיות פתרון מעולה אבל קח בחשבון שזו צורת חיים שפעמים רבות מחייבת מגע עם האוכלוסיה, הרבה פעמים יותר ממה שמתאים לך. בכלל - קח בחשבון שככל שהקהילה יותר מגובשת ומאורגנת, ככה היא גם יותר צפופנ, לטווב ולרע. אני מבין שענייני חינוך עוד לא מהווים שיקול אבל בקיבוץ החינוך יכול להיות יתרון משמעותי. ישובים קהילתיי הם די מוצלחים בשבילך אני חושב אבל חשוב לזכור שיש שונות רבה וגם המחירים שם יכולים להיות יותר גבוהים.
יש בטח שיקולים נוספים, כמה קרוב אתה רוצה להיות לים נניח, עד כמה מפריע לך להיות בסביבה עם הרבה דתיים, חרדים, ערבים וכו' אבל אלו כבר שאלות שניוניות. כמו כן, אם אתה עובד אונליין, קח בחשבון שהפס הרחב בפריפריה הוא לא תמיד מאוד מאוד רחב. אני לא מכיר פרטים אבל זו עובדה לדעתי.
מבחינת איזורים:
- חוף הכרמל או כרמל מזרחי זה אחלה אבל יכול להתגלות כקצת יקר. מקומות כמו עופר, כרם מהר"ל או מעין צבי הם די מבוקשים לדעתי. מצד שני יש שם מקומות טובים, מספיק רחוקים כדי להיחשב קאנטריסייד ומספיק קרובים לערים, מרכזי קניות, תרבות ועורקי תחבורה. יש גם את כל הישובים של איזור בנימינה/גבעת עדה שבעיני "צפוניים אמיתיים" הם נחשבים לא כל כך צפון, מושבים כמו אביאל או קיבוץ כמו כפר גליקסון שיכולים להיות לך פתרון לא רע בכלל
- איזור מנשה, בעיקר קיבוצים, חלקם שיתופיים שלא מקבלים תושבים אבל חלקם נחמדים מאוד. לא רחוק מדי מיוקנעם מצד אחד ועפולה מצד שני. שם אני לא מכיר כל כך.
- איזור טבעון, קישון בואכה צומת יגור, רוני פירט לגבי האיזור הזה.
עמק יזרעאל, מבחינתי חם מדי בשביל לחיות שם אבל יש אנשים שזה יותר מתאים להם. יש מגוון די גדול של קיבוצים ומושבים בין בית שאן לעפולה וגם ישובים כמו גן נר ששמעתי שהם יפים למגורים. צמוד לעמק, לא רחוק מצומת נהלל אבל על הגבעות, יש שני ישובים קהילתיים ששמעתי עליהם דברים ממש טובים - תמרת וגבעת אלה. זה איזור עם לא מעט בדואים אבל ממה ששמעתי אין שם בעיות כמו בנגב.
- גליל תחתון, איזור די גדול ומגוון, במערב גוש שגב שנחשב לאיזור טוב מאוד (ישובים כמו רקפת, מנוף, שכניה וכו'). לא מאוד רחוק ממישור החוף, קריות וגם סחנין יכולה לתת פתרונות במקרים מסוימים. נכון שזו סביבה עם אוכלוסיה ערבית ויש כאלה שפחות מתאים להם (לי אישית זה לא מפריע). במזרח יש גם כן קיבוצים כמו אלומות וישובים כמו גבעת אבני או מושבות כמו כפר תבור (כבר ישוב די גדול) או יבנאל ששם יש לי חבר שגר וממש אוהב את זה. קצת יותר צפונה, ישובים כמו לוטם או כמון הם בסדר גמור אבל מעט נידחים והסביבה העירונית שלהם היא כרמיאל.
- עמק עכו וזבולון, קצת מזכיר את חוף הכרמל רק יותר צפוני ורחוק מן הסתם. מושבים כמו בוסתן הגליל ליד עכו, שבי ציון ליד נהריה או בצת בצפון ממש נחשבים די מבוקשים. כמובן שיש גם קיבוצים כמו אפק, לוחמי הגטאות, כברי או גשר הזיו אבל אני לא כל כך יודע מה קורה שם. בכל מקרה, משם לעיר נורמלית או לתחנת רכבת המרחקים לא גדולים.
- גליל מערבי, זה האיזור שבו אני גר, יש כמה ישובים נחמדים ביותר, בכפר וורדים אפשר למצוא מציאות לא רעות, הילה כמובן ולמי שמעדיף מקומות נידחים יותר - חרשים או אבירים. המושבים באיזור הזה הם יותר מושבי עולים כאלה עם לולים ולרוב אוכלוסיה מסורתית (לא יודע אם זה מפריע לך), מביניהם מקומות כמו שומרה, אבן מנחם או גורן יכולים להיות די זולים, חוסן וצוריאל קצת יותר יקרים - הכל פונקציה של נידחות. יש כמובן גם קיבוצים, אילון, חניתה, אדמית, געתון וכו. מי שאני מכיר שגר שם מרוצה בדרך כלל אבל פעמים רבות זו פונקציה של מה שטוב לילדים וכאן זה פחות רלוונטי.
- גליל עליון - כל מה שבין הר מירון לעמק החולה - כאן האוריינטציה היא יותר מזרחית, המרכזים העירוניים הם צפת וקריית שמונה שהם לא באמת שמחה גדולה לחובבי הז'אנר והסליחה עם הקוראים בני מקומות אלה. יש שם כמה קיבוצים שיתופיים שפחות מומלץ לגור בהם, אלא אם כן אתה אוהב דברים כאלה ויש כמה אחרים כמו יפתח, מנרה, מלכיה או משגב עם. מהמושבים אני חושב שרמות נפתלי מקום מעולה ויש כמובן את אמירים (שעשי להיות יותר יקר והוא יותר מערבה). באיזור הזה אגב יצא שם די טוב לצבעון.
- עמק החולה - בעיקר קיבוצים, קצת מושבים - בעיקר בדרום. אני לא כל כך יודע להגיד דברים שמבדילים בין קיבוץ לקיבוץ אבל יסוד המעלה, מטולה, ראש פינה, אמנון או כרכום נחשבים מקומות מעולים לגור בהם. גם זה קצת חם מדי בשבילי אבל למי שזה לא מפריע לו זה יכול להתאים. זה איזור רחוק אבל יושב על כבישים מהירים. רק צריך להקפיד לא לנסוע בהם בסופי שבוע כי אללה יוסתור ואחותו בדיוק נוסעים לחרמון.
- רמת הגולן - כתבתי מספיק, שצוד יכתוב
יוצא מן הכלל תומר. עשה לי הרבה שכל. תודה.
כעיקרון אני בונה על להיות בתקופה הזאת של השנה העוקבת כבר בדירה באזור הצפון, כך שיש לי זמן לבדוק את המקומות ולעשות גיחות לאזורים בכדי לוודא שאני מבין את האזור פחות או יותר.
עריכה:
התחלתי קצת להסתכל ולבחון. חצור הגלילית נראית מאוד מעניינת - בעיקר בהיבט עלויות השכרת דירה.