פאפאלוקס כתב:
oren_80 כתב:
פאפא', יש לי משפחה מורחבת שרובם דתיים לאומיים. כשאני משווה דברים מסוימים בין דור ההורים/סבים-סבתות שהיו גם כן כיפות סרוגות לעומת הדור הנוכחי אפשר למצוא דברים שבעבר לא היו משהו שכולם מקפידים עליו והיום כן: בדור ההוא יכולת לראות פחות נשים דתיות עם כיסויי ראש אחרי חתונה למשל, משהו שלא תראה היום. אני חושב שגם עניין שמירת הנגיעה ברמה של ללחוץ יד לבן המין השני חזקה היום מבעבר, וגם עניינים כמו כיסויי מרפק. יש גם פחות בי"ס מעורבים כמדומני (ממה שידוע לי בעבר הרחוק זה היה בי"ס מעורבים עם כיתות נפרדות מגיל מסוים ואילך).
אני מניח שיש כאן אנשים שיותר בקיאים ממני ויוכלו לפרט על כך יותר (אורן, נורטון אולי, אוריאל).
אורן, בדיוק על מה שתיארת כאן אני מדבר. עם כל הכבוד, אישה נשואה שלא הולכת עם כיסוי ראש לא יכולה להיחשב בשום תקופה לאישה שלא עוברת על איסור הלכתי ברור ונוקשה מאוד. אצל הסבתים והסבתות שלי, ואלה שקדמו להם לא היה דבר כזה אישה נשואה שהולכת בלי כיסוי ראש, לא היה דבר כזה חתונות מעורבות וכן הלאה. אה כן, והם לא חרדים-ליטאים וכו'... סה''כ דתיים בצורה הפשוטה ביותר.
לגבי חתונות מעורבות-קשקוש בלבוש. סתם דוגמא קטנה, באחד ממוספי החג האחרונים ראיינו כמה יהודים קשישים שעברו את גיל 100. אחד מהם היה אדם אדוק, ששימש במשך שנים ארוכות כשוחט ומוהל של הקהילה הכורדית בירושלים. כששאלו אותו איך הכיר את אשתו, ענה "על רחבת הריקודים הכורדיים המסורתיים בליל שבת". זאת ועוד, אחד מהרבנים הספרדיים בדור קודם, לא זוכר אם זה היה הרב של טבריה או של חיפה, הגדיר ריקודי עם מעורבים כ"מנהג יפה". אבל אולי גם הוא היה חפיפניק.
אגב, אם פתחת בחיים שלך את התלמוד, היית מכיר כמה סיפורים על אמוראים שבילו אצל זונות ואפילו על אחד שחזר בתשובה כתוצאה מנאד (פלוץ, לא כזה שאוגרים בו מים) של פרוצה. לא שזה אידאל, אבל המסורת היהודית-ובוודאי לא התנ"ך אלא רק מפרשיו המגוחכים ולובשי השחורים בעיקר-מעולם לא הסתירה את היותם של גיבורי היהדות אנושיים מאד בכל הקשור לתאוותיהם או חולשותיהם השונות, או "חפיפניקים". אבל זה בסדר, כבר שמעתי שזה לא היה שלמה המלך שהרבה לו נשים, זה היה השטן שהתלבש בדמותו והוא בכלל היה בגלות במדבריות.
מעבר לסגנון הדוחה שלך (תומר, למשל, אדם מבוגר ממך בהרבה ומשכיל ממך בהרבה, שכיבד אותך בדבריו הרבה יותר ממה שמגיע לך), אתה מפגין בורות משוועת. יש פה אנשים-כולל אותי-שגדלו בחינוך הדתי ויודעים להסביר בדיוק איפה ההקצנה. זה שאתה אוטם את האזניים לא עושה אותך צודק יותר. אה, ואין מילה כזו "סבתים".