הנה מאמר מבלוג נחמד שמסביר את התהליך.
http://kalkala-amitit.blogspot.com/2011 ... -post.htmlאמנם הבלוג קצת (טוב נו... הרבה...) שונא את השיטה הנהוגה היום, אבל ההסבר הוא נכון. כסף בעולם המערבי נולד מחוב. פעם, הכסף ייצג את הזהב שיש ברשות המדינה. מרגע שהקשר בין הכסף למתכות היקרות נותק, היו צריכים לארגן שיטה שתייצג את ערך הכסף. השיטה היא חוב (יותר מדוייק-אשראי). הכסף מייצג חוב, ומכאן שם השיטה- מערכת פיננסית מבוססת אשראי. תפקיד הבנק המרכזי הוא ליצור את האשראי הזה. הוא היחיד-לא המדינה- אלא הבנק המרכזי שלה- וזה חשוב, כי למדינה אין שליטה על כמות הכסף שהבנק מייצר, מלבד קביעת גובה ההלוואה שהיא לווה מהבנק- הבנק המרכזי הוא היחיד שיכול להדפיס כסף בשיטה הזו. וכן- הדרך היחידה של המדינה ליצור לעצמה כסף לשימושה הוא ללוות אותו בריבית מהבנק המרכזי שלה.
זה נכון שהשיטה הזו אחראית על הצמיחה האדירה, אבל מתנגדי השיטה טוענים שהיא גורמת לאינפלציה, הנובעת בעצם מהריבית של החוב שהשיטה מייצרת- יותר נכון מהפער שבין הריבית לכושר הייצור והצמיחה של המשק. מאחר והריבית לעולם תעלה על כושר היצור, הרי שלעולם ערך הכסך יישחק (שכן תמיד יהיה יותר כסף מסחורות ושירותים, ולכן ערך הכסף יישחק בהתמדה), ומכאן שהשיטה הזו מוליכה בוודאות לקריסה כלכלית.
עוד נקודה שאתה צריך לזכור, היא שהבנק המרכזי הוא לא גוף אלטרואיסטי. זה גוף הפועל למטרות רווח. הוא לא מייצג את האינטרס הלאומי, אלא את האינטרס של בעליו. השיטה האמריקאית מסבירה את זה יפה, שכן שורשי הבנק הפדרלי הם בבנקים פרטיים שקיבלו היתר לפעול כבנקים פדרלים. כלומר- אנשים פרטיים הפעילו את הפד ברשיון. למטרות רווח פרטי, אלא מה?
לאורך ההיסטוריה היו מנהיגים- לינקולן, קנדי- שפעלו לביטול הבלעדיות של הפד על החוב הלאומי- על מדפסת הכסף בעצם. חובבי הקונספירציות יכולים לומר שלסופם של שני אלה יש קשר ישיר לתכניות שלהם... אבל כעובדה יש שיטות אחרות- בין אם הדפסת כסף ע"י המדינה לצרכיה- כלומר- כסף "מאוויר", ולא מגובה חוב, ובין אם הדפסת כסף בערך זהה לקצב צמיחת המשק- כלומר כסף מגובה סחורה (קצת דומה לתקן הזהב של פעם). גם לשיטות החלופיות יש חסרונות (היפר אינפלציה במקרה של ייצור כסף ללא גיבוי. דפלציה במקרה של כסף תלוי תקן כלשהו, במידה וגובה צמיחת התקן לא מדביק את צריכת הכסף של המשק).
למטיבי לכת בעניין, הונגריה פועלת עכשיו לחיסול הבנק המרכזי שלה, ובעצם למעבר לשיטת הנפקת כסף שאינה מבוססת אשראי. העולם המערבי לא משתגע על הניסוי, ומנסה בכוחניות לפעול לחיסול המהלך (סנקציות כבדות על הונגריה... מעניין שבמקרה הזה העולם די מאוחד בצורך לפעול נגד הסוררת. שלא כמו בעניין הגרעין האירני נאמר... אבל זה עניין אחר). בינתיים הונגריה מתעקשת, ושווה לעקוב על השפעות המודל שהם ייצרו, לעומת מה שיקרה סביבם בשאר היבשת מבוססת האשראי.