קח, תיהנה.
ציטוט:
מאמר שנכתב ב 2005 על ידי גרגורי קוקראן ועוד כמה חבר'ה, טען שהתנאים המיוחדים של היהודים האשכנזים בימי הביניים, גרמו לאינטליגנציה מתמטית ומילולית גבוהה, (אך פחות לאינטליגנציה ויזואלית או אינטליגציית מרחב). במאמר שלהם היו 4 טיעונים מרכזיים:
היום ליהודים אשכנזים יש בממוצע, יכולת מילולית ומתמטית גבוהה מהממוצע, וכן פרופיל קוגנטיבי מיוחד אם משווים לקבוצות אחרות כולל ליהודים מזרחיים וספרדיים.
בין השנים 800 ל 1650, היהודים באירופה היו בדרך כלל מבודדים. כאשר יהודים אשכנזים התחתנו עם לא-יהודים, הרי שהם עזבו את הקהילה היהודית. מעט מאד לא-יהודים התחתנו אל תוך הקהילה היהודית (כלומר, התגיירו. א.ט).
באותה תקופה, חוקים אסרו מיהודים אשכנזים לעבוד ברוב העבודות, כולל חקלאות ועבודות אמנות, והכריחו אותם לעבוד בפיננסים, ניהול ומסחר. ליהודים עשירים היו יותר ילדים במשפחה מאשר ליהודים עניים, כך שגנים שהיו מפותחים מבחינה קוגנטיבית (מתמטית ומילולית) הועדפו. לעומת זאת, גנים שנשאו תכונות לא רלוונטיות כמו הבנה מרחבית, לא נשאו את אותו לחץ חברתי, ולא היו עדיפים יותר מאשר באוכלוסיה הכללית.
היום, יהודים אשכנזיים סובלים ממספר מחלות, בהסתברות גבוהה יותר מאשר רוב הקבוצות האתניות האחרות, וזה כולל את הטיי-זאקס, בלום, ועוד כמה שאין לי כוח לתרגם.
(פה יש עוד קטע רפואי, לא רלוונטי במיוחד, ששוב, אין לי כוח לתרגם, אם כי כתוב שאחת מהמחלות האלה TORSION DYSTONIA, היא בעלת קורלציה גבוהה לאייקיו גבוה במיוחד.
אחרי הדילוג:
ציטוט:
מדענים שונים התייחסו למאמר הנ"ל בביקורתיות מעורבת, חלק דחו אותו מכל וכל, וחלק טענו כי ההיפותזה בבסיס היא נכונה, ומצריכה מחקר נוסף. ההיפותזה של קוקראן וחבריו, אינה מקובלת כנכונה, אך גם אין עליה קונצנזוס שאינה נכונה. הידע הקיים היום לא יכול ליישב באופן מלא את השאלה, האם לאינטליגנציה האשכנזית יהודית יש סיבה גנטית.
סיבות אבולוציוניות אחרות שנחקרו, כוללות את:
תרומה של לימוד התורה להצלחה החברתית של קהילות יהודיות.
האכיפה והחשיבות לכך שאבות יהודיים חינכו (על פי המקובל) את ילדיהם (אם כי העלות הגבוהה של זה, גרמה להמרות דת, המסבירה באופן חלקי את הירידה במספר היהודים האשכנזיים).
הרדיפה ההיסטורית של יהודי אירופה, נפלה באופן לא פרופורציונלי על יהודים עם מנת משכל נמוכה יותר.
עד כאן. יצוין גם שבגיגול קצר, יש עוד טענות, כך למשל כאן:
http://www.jewishmag.com/115mag/smartjews/smartjews.htmשמצטט טיעונים ממחקר של מישהו בשם צ'רלס מוריי, ואת עיקרי דבריו
כך למשל, מדברים על הטענה שלי בנוגע לחתונות. בעוד בני ובנות הרבנים התחתנו עם בני ובנות הסוחרים העשירים, הרי שאצל הגויים, האליטה (הכמורה), לא הולידה ילדים.
זה טיעון ששמעתי בעבר, וקצת התבלבלתי בו קודם, אבל גם הוא הגיוני.
ויש עוד ועוד טיעונים ומאמרים באינטרנט. אני מניח שהם קיימים גם בעברית אם תחפור.