ראובן כתב:
rony כתב:
ראובן, אבל אין אף מטבע בעולם (או לפחות אף מטבע משמעותי, עד כמה שידוע לי) שנתמך ע"י סחורה אמיתית, אז בעיקרון מה שאתה אומר על הביטקוין נכון לגבי כל מטבע. אגב, מהבחינה הזו הביטקוין עשוי אפילו להיות יותר יציב ממטבעות אחרים בסופו של דבר כי הכמות של מטבעות אחרים שקיימים תלויה בהחלטות של בני אדם (ממשלות ובנקים) שיכולים להזרים כמויות ענק של מטבע לשוק בלי הצדקה ולגרום לערך שלו לצנוח, בביטקוין, אם הבנתי נכון את השיטה, לא ניתן להציף את השוק בכסף ולהוריד את הערך שלו כי ככל שיש יותר ממנו, קשה יותר לייצר עוד ממנו.
פעם לפחות היה צורך בגיבוי בזהב לכסף שהמדינה הנפיקה. אני מבין שזה לא המצב היום אבל עדיין מבחינתי ה"סחורה" שעומדת מאחורי ערך מטבע מדינתי הוא המילה והאחריות של המדינה עצמה. לכן למשל השקעה בדולר או בפרנק שוויצרי נשמעת לי יותר הגיונית מאשר בלירה עיראקית (התפתיתי מתישהו לקנות ועמדתי בפיתוי) או מטבע אזוטרי אחר.
טיעון הדפסת הכסף כאן לא רלוונטי בעיני, כי יש כאן שאלת ערך הרבה יותר בסיסית. יש מוצר (ביטקוין) שמשום מה קוראים לו מטבע אבל הוא מוצר לכל דבר שהערך שלו נמדד בדולרים. יש X פריטים מהמוצר הזה ומחירו נקבע על פי היצע וביקוש. כרגע המחיר גבוה כי ההיצע נמוך והביקוש גבוה. למה הביקוש גבוה? כי המחיר גבוה וכי יש ציפיה שהוא ימשיך לעלות. מה אפשר אובייקטיבית לעשות עם המוצר הזה? כרגע, לקנות בביטקוינסטור. למה שמתישהו בעתיד יהיו דברים נוספים שאפשר יהיה לעשות איתו? אם לצטט את מאריו, זה מותנה בתקווה שכרגע יש סטארט-אפים חכמים שחושבים על זה.
בקיצור. פירמידה. ועוד לא ראיתי פירמידה שלא נפלה.
קודם כל, נקודה שהרבה מאוד אנשים בכלל לא מודעים אליה היא שכסף באופן כללי ודולרים באופן ספציפי כבר לא מגובה בזהב (או בשום סחורה אחרת) כבר עשרות שנים, למעשה הוא נוצר יש מאין בכל פעם שיש דרישה אליו, ומכאן יש אינפלציה.
ולגבי ביטקוין כפירמידה, הוא לא יותר ולא פחות פירמידה מכל מטבע אחר, המחיר שלו יכול לעלות ויכול לרדת, תיאורטית המחיר שלו בנקודת זמן עתידית יכול לרדת אל מתחת למחיר ההתחלתי שלו, ואז דווקא אלו שייצרו אותו בהתחלה יפסידו ואלו שיקנו אותו באותה נקודת זמן ירוויחו, כך שלפחות בתיאוריה, אין שום חשיבות לנקודת הכניסה שלך מבחינת זמן. מה שכן, מכיוון שהקצב שבו נוצרים ביטקוינים חדשים הוא איטי בהרבה מהקצב שבו נוצר כל מטבע אחר, אז בהנחה שהם ישמרו על הלגיטימיות שלהם כאמצעי תשלום ואנשים לא יאבדו בהם אמון, הערך שלהם אמור רק להמשיך לעלות (כי בכל נקודת זמן עתידית אמורים להיות יותר דולרים בשוק פר ביטקוין).