אהלן לכולם, אני לא כותב פה הרבה אבל זה דיון מצוין שיכול להחזיר אותי קצת לעניינים.
בכל אופן, כמו רוב שאלות "הגדול מכולם", התשובה טמונה בהגדרת השאלה. איך מודדים גודל? (כן, שמתי לב)
לטעמי, "גודל" אובייקטיבי הוא שילוב של הגורמים הבאים: ותק, השפעה על סגנונות מוסיקה, אורך קריירה, גיוון ועומק יצירה, פיתוח ומיצוי כשרון, שיתופי פעולה, הכרה מצד קהלים שונים (לעיתים גם בינלאומיים), פופולריות והצלחה מסחרית. יש גם שיקולים נוספים, מעט פחותים לדעתי, כמו מעמד אייקוני, השפעה חברתית, רלוונטיות ועוד. טעם אישי לא אמור להשפיע, לפחות לא יותר מדי. אני למשל לא חובב בלשון המעטה של בוב דילן, אבל ללא ספק הייתי ממקם אותו ב-10 הגדולים. מצד שני, אני מאוד אוהב את ג'ון דנבר, והוא כנראה פחות היה מוצא את מקומו שם...
אם אני משקלל את כל הגורמים שפירטתי אני חושב שיהורם גאון ואיינשטיין צמודים במקום הראשון. בקשר לרלוונטיות של גאון - ההשוואה היא לרלוונטיות של איינשטיין והיא לא נכונה. כשאיינשטיין גזר על עצמו הסתגרות בביתו, או אז האגדה התרחבה. זה מבחינתי שיקול פחות (מעמד אייקוני ורלוונטיות) וצריך לזכור שהאיינשטיין הרלוונטי לציבור הישראלי הוא איינשטיין של עד אמצע שנות ה-90, +-. הרדיו לא משמיע בקושי שירים משיתופי פעולה חדשים, אנשים לא מכירים ואפילו פה בדיון המועדפים לא נבחר שום דבר חדש שלו, כמדומני.
בקשר לשלמה ושלום - מודה, לא נמנה על המעריצים שלהם וגם לא בקיא בצורה מספקת בעבודתם. מה שכן, אני חושב שאם שלמה ארצי ממשיך בקו הנוכחי הוא חזק במירוץ.
גידי גוב לטעמי לא באיזור כי הוא מזוהה יותר עם כוורת ועם בידור. אייל גולן - שוב, צריך לראות איך הוא ימשיך, כרגע הוא בפרשת דרכים וצריך לראות איך יצא משם. זוהר ארגוב הוא גם סוגיה מעניינת - קריירה יחסית קצרה (גם לביטלס..
) אבל לטעמי השפעה יותר גדולה מכל אחד אחר כאן. אם היא מוסיקלית או חברתית (שיקול פחות), זו כבר שאלה אחרת.
בקשר לשאר השמות שעלו פה, אני חושב שכל אחד נפסל על משהו אחר. זה על מיינסטרימיות וזה על אוף סטרימיות (נניח, גרוניך, עם קריירה מאוד מגוונת ועשירה), זה על חד גווניות וזה על ותק קצר מדי (עידן רייכל, עמיר בניון). בד"כ רשימות של "הגדול מכולם" נוטות לבחור אמן ייצוגי אחד מכל ז'אנר, כדי לרצות את כולם. אם מדברים על המקום הראשון - אני נוטה יותר לגאון מאשר לאיינשטיין.
בקשר לנשים - שושנה דמארי, חוה אלברשטיין ועופרה חזה הן "גדולות" שיכולות להיכנס לרשימה.