רן כתב:
matan 2.0 כתב:
רן, יש הבדל בין להאמין שמשהו הוא נכון כי ראית איזו שהיא הוכחה לקיומו, לבין אמונה שמשהו הוא נכון פשוט כי ככה אתה מאמין.
ההבדל בין אנשי מדע הוא שאם תראה להם עכשיו דוגמא (ניסוי) שבעצם מפריך תאוריה מסויימת, אז הם יפסיקו להאמין שהיא נכונה. הנכון הוא לא רק לפיזיקאים, ד״א. כל ההצפנה הא-סימטרית היום בנויה בגדול על בעיית P!=NP. שהיא הנחה ולא יותר.
הזלזול הוא באמונה עיוורת ללא צורך בהוכחה מבלי לקיחה בחשבון שיכול להיות שאתה טועה. וכאן, להרגשתי, יש את ההבדל בין מדע ואמונה.
מכיר את סיפור המכה בשולחן של דיויד יום?
מכיר את תאוריית המשקפיים הירוקים של קאנט?
אין כזה דבר הוכחה מוחלטת. ומראה עיניים רחוק מלהיות הוכחה אמפירית בלתי ניתנת להפרכה.
כל המתודה של המדע מובנית על מה שאנחנו תופסים ככלים אמפיריים לאותו זמן וכולם יכולים להתברר כמוטעים לגמרי על ידי נוכחות של הטייה שלא היינו מודעים לה.
אם אתה משתמש במדע ככלי לקדם את האנושות זה סבבה.
אם אתה מתייחס למדע באופן שכל מה שלא מתיישב איתו הוא שטות מוחלטת ואמונה תפלה אז אני כבר לא איתך ובדרך כלל אחרי כמה שנים גם המדע לא איתך כי הוא עובר לתאוריה המעודכנת/אופנתית החדשה יותר.
תומר: לא בלבלתי כלום יש לשני הסוגים שתיארת בעיות משלהם...
אני מסכים איתך לגמרי בעניין ההוכחה, אבל אני לא יודע אם בדיוק קראת את מה שכתבתי. יכול להיות שההוכחות לא נכונות ומוטות וכו' וכו'. המדע חושב (מילת מפתח) שהטבע מוסבר ע"י איזו שהיא תיאוריה, אז יושבים ובודקים אותה, וברגע שמוסכם מספיק על כולם, אז הם קוראים לה תורה, אבל בשום פנים ואופן המדע לא מתייחס לדברים כאל וודאיים, ואני חושב שזה א-ב של כל אדם שעוסק במדע.
להתייחס לתיאוריות כאופנתיות סתם ככה, זה סתם מוטעה. תיאוריה לא נעשית אופנתית, אלא אם היא מסבירה משהו שלא ניתן היה להסביר עד עכשיו. ואז, מן הסתם שהיא תהיה אופנתית. היא תספק תחזיות ניסויות (בתקווה), את התחזיות יבדקו ויגיעו למסקנה אם מקבלים אותה או לא, וככה המדע מתקדם קדימה. תמיד בספק אם מה שאנחנו חושבים שהוא נכון הוא בעצם נכון. אני לא מכיר מישהו שמזלזל בדת כי היא לא מתיישבת עם קוונטים, אלא באמונה העיוורת לחלוטין שמה שאנחנו מאמינים בו הוא נכון. למדע יש הרבה ספק, ואני לא מכיר אנשים שמתייחסים לדברים שלא מתיישבים עם המדע כשטות מוחלטת כי הוא לא מתיישב עם המדע, אלא כי הוא בד"כ מוצג בבטחון כזה שאין אלא לזלזל בו.