rony כתב:
ראי שעל הקיר כתב:
כלומר אתה מדבר, במקרה הכי גרוע, על עלות עודפת של 300000 ש"ח לפני התקנה? לא נשמע לי בשמיים בכלל, זניח ואפסי אפילו, אם לא טעית בכמות האפסים באיזשהו מספר. וכשזה מתקזז על החסכון שלך לאורך שנים במים, בזרעים לשזרוע פעמיים בשנה ובעבודה שוטפת, אפילו עוד יותר כך.
עניין החום זה כבר משהו אחר, אני צריך לקרוא קצת על זה. אני מתאר לעצמי שחברה שמייצרת כבר עשרות שנים דשא סינטטי ייעודי למגרשי ספורט ועשתה אלפי התקנות בעולם, כמו "פילדטרף" למשל, נתנה את דעתה על זה - אבל אני לא רוצה להגיד סתם לפני שקראתי.
וזה עוד לפני שנכנסנו לעניין הספורטיבי, קבוצות בעצם מקבלות פה סוג של עונש רדיוס לכמה שבועות בשנה, וצריך לג'נגל קבוצות בין פחות אצטדיונים.
עלויות המים הן לא כל כך גבוהות בארץ, קח בחשבון שבחודשי החורף לא תמיד צריך להשקות בכלל, ושרוע זה רק פעם אחת בשנה, כי לקיץ לא צריך לשזרע. צריך גם לזכור שדשא סינטטי גם צריך להחליף אחת לכמה שנים, בטח ובטח כשהוא נמצא בשימוש אינטנסיבי כמה במגרש כדורגל, רוב החברות שאני מכיר נותנות עליו אחריות ל-5 שנים, אם הוא מחזיק, נניח, 7-10 שנים לפני שהוא מתבלה, אני לגמרי לא בטוח שעלויות השזרוע וההשקיה למשך 10 שנים מגיעות לסכומים כאלו (שלא לדבר על העניין הפסיכולוגי שהרבה יותר קל להוציא 300,000 שקל לאורך 7 שנים ב-"טיפטוף" קבוע של הוצאות מאשר במכה אחת). לגבי התחממות, צריך לבדוק מה קורה עם איצטדיונים במקומות דומים לישראל, נניח באיזור אריזונה-נוואדה-טקסס בארה"ב, אני בכלל לא אתפלא אם משחקים שם על דשא סינטטי רק אחרי השקיעה, אבל את זה באמת לא בדקתי, רק ניחוש.
לא יודע כמה אתה מעודכן, אבל עלויות המים בישראל כבר לא כל כך נמוכות, וכשאתה מדבר על משטח של 10000 מ"ר שצריך רוב השנה להשקות אלה עלויות לא קטנות בכלל, עוד לפני שהגענו לדישון ועבודה שוטפת על כיסוח וכו'.
לגבי הזמן לפני החלפת דשא - החברה המובילה היום בעולם לדשא סינטטי לאצטדיונים, "פילדטרף", ששולטת בשוק האמריקאי ברמה של 70-80%, נותנת אחריות ל-8 שנים וזמן ההחלפה האופייני שלהם הוא 12-13 שנה.
הלאה. לגבי שזרוע, קראתי קצת על הנושא, זרעים לשזרוע פעם בשנה באצטדיון כמו בלומפילד זה משהו 15000 ש"ח. אם נתבסס על זמני פילדטרף, ניקח 10 שנים בשביל החשבון הקל (ואני כנראה לארג' איתך גם פה) והגעת ל-150000 רק על הזרעים, ללא עבודה וללא השקייה ודישון שצריך לעשות לזרעים חדשים כדי שייקלטו.
בקיצור, לדעתי אם לא כיסית כבר את ההוצאות שלך, ירדת לתחום ה-5 ספרות overhead.
אבל אתה יודע מה, אני אלך איתך. נניח שאין שום חסכון, אפילו לא שקל. רק הוצאות והוצאות והוצאות, ושוב ניקח את הקצה העליון של המספרים שלך, 300000 ביג וואנס הוצאות עודפות. תגיד לי, אתה רציני? אתה בונה אצטדיון במאות מיליוני שקלים, ואתה מדבר איתי פה על overhead של פרומיל מזה, שלדעתי בכלל נבלע בהוצאות השוטפות של האצטדיון? ומה הרווחת בזה שחסכת את הפרומיל הזה? הרווחת את זה שהאצטדיון שלך שעלה מאות מיליונים לבנות סגור פרק זמן לא קצר, בשיא העונה, ובדרך אתה שולח את כל קבוצות הליגה לעונש רדיוס וגורם להם לג'נגל בין המגרשים. גם עיוות ספורטיבי, גם לוגיסטיקה מיותרת, גם בזבוז כסף על משאב שעלה מאות מיליונים וסגור לשימוש דווקא כשצריכים אותו. זה שווה את זה? בחיאת.
בקיצור, אין פה שום עניין של כסף. ה-overhead הוא אפסי וזניח, בהנחה שהוא בכלל קיים, כי אחרי כל מה שפירטתי כחסכון צריך לקחת את העלויות של אחזקה שוטפת של דשא טבעי.
עכשיו לעניין החום. כאמור קראתי קצת על הנושא, יש study של חברה קנדית שמייצרת משטחים משני הסוגים (אז הם לא משוחדים לצד זה או אחר) שהשוו משטחים שונים של דשא סינטטי וטבעי בתנאים של טמפרטורת סביבה של 100 מעלות פרנהייט, כלומר בערך 40 צלזיוס, בגבהים שונים מעל הדשא. קצת יותר אפילו מטמפרטורת קיץ ישראלית אופיינית. בגבהים של משהו כמו 2 פיט - 60 ס"מ - הם מצאו הפרשים של 4 מעלות פרנהייט בערך, כלומר בערך 2 מעלות צלזיוס. נכון שבטמפרטורות כאלה כל מעלה משחקת, אבל זה בטח לא מה שאמור למנוע דשא סינטטי. מה שנשאר לבדוק זה אם דשא סינטטי מסוכן לשחקנים שעושים עליו גליץ' בתנאים כאלה, ולזה לא מצאתי תשובה.
אבל אם הזכאת מגרשי דשא סינטטי באריזונה, שאתה משער שמשחקים עליהם רק אחרי השקיעה... אבל לא באמת בדקת, נכון? גם מתאמנים עליהם רק אחרי השקיעה? אבל נגיד שכן. משחקים עליהם רק אחרי השקיעה. גם בארץ, במגרשים שעליהם אנחנו מדברים, משחקים כמעט תמיד אחרי השקיעה, או לפחות אחרי שעות שיא החום. בקיצור, נראה לי אישו הרבה יותר קטן ממה שנראה בהתחלה. אם אפשר באריזונה, אפשר גם בישראל.