גלן רייס ג'וניור יכול להוביל את חולון רחוק מאוד, אם יצליח לשמור את הידיים בכיסים הכישרון נשפך ממנו, המספרים אדירים ובחולון משווים אותו לריצ'י דומאס. בנו של אלוף ה-NBA לשעבר גלן רייס לא משחק בליגה הטובה בעולם בעיקר בגלל התנהגות פרועה ואלימות, ובחולון יודעים שאם יצליחו לרסן אותה, הוא יכול להביא להם תואר שלא ראו מזמן.
את השבוע וחצי שחיברו את סיום שנת 1990 עם תחילתה של 1991, בילתה מיאמי היט במסע של שבעה משחקים במערב. כוכבה גלן רייס לא היה לצד אשתו טרייסי סטארווד ב-1 בינואר עת הביאה לעולם במיאמי, פלורידה, את בנם בכורם גלן אנתוני רייס ג'וניור. בכל זאת היה הסמול-פורוורד בן ה-23 מספיק מאושר כדי לרשום למחרת שיא עונתי של 26 נקודות בהפסד ביוטה.
הקריירה המרשימה של רייס האב - 15 עונות ב-NBA, שלוש הופעות במשחק האולסטאר, אליפות עם הלייקרס ב-2000 ואחת עם מישיגן בליגת המכללות ב-1989 - סיפקה לפורוורד החדש של הפועל חולון נקודת פתיחה טובה בקריירה. כשהיה בן שלוש, אביו הרים אותו באימון של מיאמיכדי שיוכל להטביע לסל. כשרייס עבר לשארלוט, השניים ניהלו קרב שלשות משפחתי מול הצמד קרי - האב דל ובנו, כוכב העתיד, סטף. רייס ג'וניור יצר שם חברות יוצאת דופן עם ולאדה דיבאץ'. בלייקרס היתה לו לחיצת ידיים קבועה עם שאקיל אוניל, ומקובי בריאנט הוא קיבל פעם ספר במתנה.
אף על פי כן, רייס ג'וניור בחר בכדורסל רק בגיל 9, בעקבות עצה שקיבל ממאמן פוטבול. ההתחלה שלו בתיכון וולטון לא היתה מרשימה, אך בסופו של דבר התברר שהתפוח לא נפל רחוק מהעץ. עוד לפני שהוביל את התיכון לאליפות הארצית ב-2009 עם ממוצעים מרשימים בכל האספקטים, הוגדר הפורוורד שהגיע ל-1.98 מטר, חמישה סנטימטרים פחות מאביו, כ"לייט בלומר". על פי ההתנהלות שלו בהמשך, מה שיותר מפתיע זה שבשנתיים האחרונות בוולטון הוא שימש כקפטן הקבוצה.
רייס ג'וניור זכה למילגה במכללת ג'ורג'יה טק. בשלוש שנותיו שם, לצד התקדמות מתמדת ברמת הכדורסל והגדרתו כפוינט פורוורד, הוא ביצע שתי עבירות משמעת שהובילו להשעיות זמניות. בפברואר 2012 הוא היה מעורב בתקרית ירי במועדון באטלנטה. המשטרה שהגיעה למקום מצאה אותו אשם בכך שלא מנע מאחד מחבריו לנהוג תחת שכרות, ומחבר אחר לשאת נשק חם. בעקבות האירוע, המאמן בריאן גרגורי העיף מהקבוצה את הקלע והריבאונדר המוביל שלו. רייס ג'וניור הורשה רק לסיים את שנת הלימודים במכללה. האב גער בבנו על האירוע, אבל במקביל המשיך לתת לו גב. "אני מכיר את חיי הקולג', גם אני הייתי שם. אתה חייב ללמוד להיות חכם, לדעת לקבל החלטות טובות יותר", אמר לו, "יחד עם זאת, מה שלא יקרה, אני אמשיך לתמוך בך. זה חלק מהגדילה".
במקום להשלים את שנת הסניור שלו במכללה, בחר רייס ג'וניור ללכת לדי-ליג. בריו גראנדה ואלי וייפרס הוא שיחק בכל העמדות מ-1 עד 4, ועם 25 נקודות ותשעה ריבאונדים בפלייאוף עזר לקבוצה לזכות באליפות. "כשהוא הגיע לקבוצה לא התייחסתי לעבר שלו, רק הגשתי לו את רשימת הדרישות כדי להיות חבר בקבוצה", אמר מאמנו ניק נרס, "הוא היה חבר נהדר, השחקנים אהבו אותו. הוא עבד קשה ושיחק נהדר. לא האמנתי שהוא מסוגל לשחק בעונה הראשונה שלו ברמה הזו. לא ראיתי רוקי שמתפתח ברמה כזו".
בקיץ 2013 הוא נבחר בדראפט של ה-NBA בידי פילדלפיה 76', בסיבוב השני, בחירה מספר 36 - ומיד הועבר בטרייד לוושינגטן וויזארדס. במיני קמפ בקיץ הוא ניהל דו קרב מילולי עם חבר עבר בג'ורג'יה טק ואז רכזה של הניקס, אימאן שאמפרט. לאחר שהרכז של הניקס התגרה בו, ענה לו רייס: "אני יודע שאני חייב לשתוק ופשוט לשחק". שאמפרט ענה לו: "אם היית עושה את זה בקולג', כולנו היינו מרוויחים מזה. זה הכל עניין של בגרות".
רייס ג'וניור הספיק ליטול חלק ב-11 משחקים במדי וושינגטון לפני שנפצע בידו, הועבר לקבוצת הדי-ליג איווה אנרג'י, הציג מספרים נהדרים, חזר לקבוצה הבכירה אבל לא שותף באף משחק. בליגת הקיץ הראה שוב את כישוריו המגוונים, ושלשת שיוויון ברבע גמר הפלייאוף זיכתה אותו בהכרה ארצית ובמקום בחמישיית הליגה. עם זאת, גם בעונה השנייה שלו ב-NBA הוא לא קיבל שום קרדיט, שותף בחמישה משחקים, שוחרר מהקבוצה בינואר 2015 וחזר לריו גראנדה.
בקיץ 2015 שוב גילה רייס ג'וניור יכולת גבוהה בליגת הקיץ, הפעם במדי יוסטון רוקטס, אבל אף קבוצת NBA לא הגישה לו הצעה. אביו הציע לו ללכת לאירופה, אבל הוא בחר להתחיל את העונה בחוץ. ההחלטה הזו הובילה אותו להסתבכויות פליליות. בסוף אוקטובר הוא נורה ברגלו במהלך קטטה במסעדה באטלנטה. הוא הואשם בהתנהגות פזיזה ובהחזקת מריחואנה. ביולי אשתקד הסלים לאלימות ויכוח שלו עם שחקן מכללת טולאן בעבר, ג'ורדן קלהאן, בחניה בסופרמרקט. רייס ג'וניור היכה את קלהאן ושבר את לסתו. השוטרים שעצרו אותו גילו במכוניתו שלושה אקדחים, שישה טלפונים סלולריים וסכום גבוה של 2,700 דולר, שהעלו חשד לגניבה. בפברואר השנה נעצר השחקן שוב, הפעם לאחר שנתן שני אגרופים לשומר במועדון לילה. השחקן טען כי השומר אמר משהו על אחותו.
רייס ג'וניור הצליח להימנע מכניסה לכלא וחודש אחר כך חזר לשחק כדורסל, עת הצטרף לחאלקונס דה סיודאד המקסיקנית. שם הוא העביר שלושה חודשים רגועים, בסיומם הוביל את הקבוצה לזכייה באליפות. במשחק האחרון קבע טריפל-דאבל של 29 נקודות, 18 ריבאונדים ו-17 אסיסטים, שזיכו אותו במדד מטורף של 60 נקודות. "אנחנו כבר מזמן לא מזלזלים בליגה המקסיקנית, ראינו איזה שחקנים מכבי חיפה הביאה משם. הוא החזיק שם עונה שלמה, הקבוצה הצליחה והוא נבחר לשחקן המצטיין", אומר מאמן הפועל חולון דן שמיר.
עם סיום העונה במקסיקו עזב רייס ג'וניור לראשונה את אמריקה והצטרף ל-TNT קה טרופה הפיליפינית. שם שוב הסתבך: במשחק הרביעי בחצי גמר הפלייאוף מול בראנגי ביצע עבירה מכוונת על שחקן היריבה קווין פרר, ואז זרק עליו את הכדור. השופטים שרקו לעבירה טכנית נגדו שהובילה להרחקתו. קבוצתו הפסידה במשחק ואת הסדרה כולה. לפני שחזר לארה"ב, הוא נקנס בידי הקבוצה עצמה.
האירוע האחרון לא מנע מחולון להחתים את השחקן כעבור 11 ימים, עד סוף העונה. "עשינו תחקיר על האופי הבעייתי שלו, שמענו את כל הסיפורים והחלטנו לקחת את הסיכון", מודה היו"ר, איתן לנציאנו. שמיר: "ידעתי עליו הכל. ברור שלא מדובר פה באדם שהעולם התאכזר אליו ולא מבין אותו. יש לו בהחלט על מה לעבוד, אבל אני אוהב אנשים עם סיפורים. מקום מיוחד כמו חולון, שיש בו הרבה רגש, יכול לעזור לאדם כמוהו למצוא את עצמו. לפני שהוא חתם אצלנו, היו לו הצעות מכמה מקומות, בהרבה יותר כסף ממה שיש לנו. ה-NBA זה כבר מאחוריו, אבל הסברתי לו שאצלנו הוא יכול להתחיל תהליך שיוביל אותו לרמות הגבוהות באירופה".
בחודש הראשון שלו בחולון, רייס מציג יכולת מזמן אחר ומעולם אחר. בשלושה משחקים בליגה הישראלית ובליגת האלופות הוא עומד על ממוצע זהה של 24 נקודות. בליגה, חולון עמדה לפניו על מאזן 2-2, איתו היא כבר 2-5. הניצחון באשדוד הוא כל כולו שלו עם 43 נקודות, הכמות הכי גבוהה לשחקן בארץ בעשור האחרון מאז ה-46 שקלע כוכב ה-NBA בעבר, נייט רובינסון, לזכות הפועל ת"א. האחוזים שלו של רייס ג'וניור בליגה הם 65 משתי נקודות ו-41 משלוש. יש לו 2.3 שלשות בממוצע למשחק. הוא מוריד 9.7 ריבאונדים, מוסר 4.3 אסיסטים אבל גם מאבד חמישה כדורים. סגנון המשחק ההרפתקני שלו, כמו גם תסרוקת האפרו, מזכירה מאוד את האייטיז - תקופה בה אביו עוד שיחק במכללה.
"כשאני רואה אותו אני נזכר בחבר'ה הברזילאים בקופה קבאנה שמשחקים כדורגל חופשי, כדורגל שמח", אומר לנציאנו. "הוא אולי לא מסודר מבחינת הראש, אבל הכישרון שלו מטורף. הוא כל כך מגוון שהוא יכול לעשות כל מה שבא לו. אין משהו במשחק שאתה יכול להגיד שהוא לא טוב בו. לטעמי הוא הכשרון הכי גדול שהגיע לחולון מאז ריצ'י דומאס (שיחק בחולון בשנה בה נולד רייס ג'וניור; א.ל). בשביל שחקנים כאלו משלמים כסף על כרטיס".
שמיר: "הוא יודע לעשות הכל. גם לקלוע נקודות, גם לשמור, גם לקחת ריבאונד, גם ליצור דברים, זה בא לו טבעי. הוא אחד השחקנים המוכשרים שהיו בארץ בעמדה שלו, עם כזו קליעה מבחוץ, יכולת הובלת כדור, פיק-אנד-רול טוב, מצוין במגרש הפתוח. לא יוצא לך לאמן הרבה שחקנים כאלו. בדרך כלל אתה צריך ליצור התאמות לכל שחקן, אצלו אני כל הזמן מרגיש שצריך ליצור עוד ועוד תרגילים שיעזרו לו לבוא לידי ביטוי".
היכולות היו פחות או יותר ידועות מראש, הנעלם הוא כמובן ההתנהגות. "אנחנו חיים יום יום איתו, מקווים שכל יום יהיה כמו היום הקודם לפחות", מספר לנציאנו. "הוא לא בן אדם טיפוסי. אתה לא רואה הרבה שחקנים שהולכים באמצע המשחק לעשות פיפי. בתחילת האימונים הוא הבין שפה יותר קשוחים עם השחקנים. לזכותו ייאמר שהוא מכבד את החבר'ה, מאוד חברותי, כל הזמן מחייך. הפיוזים שלו קצרים, הוא יכול לכעוס תוך כדי משחק על חברים, על טעויות שהם עשו או על זה שלא מסרו לו, אבל מהר מאוד הוא מתקן ומחבק אנשים. במשחק באיטליה הוא התעמת עם השופטים פעם אחר פעם. זה משהו שקורה לו. יחד עם זאת הוא יודע לקחת אחריות". שמיר: "הוא דמות מיוחדת, לא שקטה ולא רגועה. את ההתנהגות שלו על המגרש צריך לתעל למקומות חיוביים. היו לי 3-2 שיחות עמוקות איתו וברור לי שזה בא ממקום תחרותי".
עם רייס ג'וניור וכישרונות נוספים שהביאה העונה, חולון מפנטזת על תואר אחד או שניים אחרי קרוב לעשור. "ביחד איתו אנחנו מרגישים שאפשר לפרוץ את תקרת הזכוכית. הוא הכניס בנו דם חדש ופתאום אתה מרגיש שאפשר לעשות דברים גדולים", אומרים במועדון.
|