נביא בעירו כתב:
ראי שעל הקיר כתב:
איזה חלק בהעברת הפליטות מדור לדור לא קשור לזכות השיבה?
ולגבי השאלה השנייה, תרשה לי לנחש סתם מאינטואיציה שהם היו מהנהנים בראשיהם, אומרים לטראמפ "זה מאד מעניין מה שאמרת, איפה הצ'ק?" ודבר לא היה משתנה.
אני כיוונתי בעיקר לחוקים המפלים שנחקקו נגד פליטים פלסטינים בחלק ממדינות ערב שלא עוצרים אחרי דור אחד.
ולגבי השאלה השנייה, כמו שאמרת - מדובר בניחוש אינטואיטיבי שלך (ושל אורן, לצורך העניין). אני עדיין חושב שאם היה רצון אמיתי ליצור סיטואציה יותר טובה בכל מה שקשור לפליטים ולסיוע ההומניטארי האמיתי שאונר"א נותן, היה אפשר לעשות את זה הרבה יותר טוב (למשל - הפגישה אותה הצעתי בהחלט יכולה לכלול איום בצמצום הסיוע).
באופן כללי, תמיד יותר מגניב להיות בצד הסקפטי ולהצביע על התמימות של הצד השני בויכוח, אבל בעיניי מי שחושב שטראמפ קרא דו"ח של ממר"י והשתכנע בחוסר הצדק שבסיוע לאונר"א הוא הרבה יותר תמים. נעזוב את זה שטראמפ עצמו מודה שהוא לא קורא תדרוכים, 300 מיליון דולר בשנה זה שווה ערך למשהו כמו 2.90 ש"ח בתקציב הישראלי, ככה שברור שאין לזה שום משמעות כלכלית אלא רק הצהרתית ובהתחשב בזה ש-99% מהציבור בארה"ב לא יודע מה זה אונר"א או מי זה הפליטים הפלסטינים, ברור שההצהרה היא כדי לרצות ציבור מאוד מסויים.
יפה שכיוונת, אבל זו לא סיבה להנצחת פליטות. יש אני מניח לא מעט קבוצות שסובלות מחקיקה מפלה בכל מיני מקומות, ואף אחת מהן לא מוגדרת כפליטים לנצח עד קץ הדורות.
פליטות אינסופית היא אך ורק עניין זכות השיבה, כי עובדה שגם במקומות שלפלסטינים יש אזרחות מלאה - למשל ירדן - הם מוגדרים כפליטים עד קץ הדורות ונמצאים בטיפול אונר"א. גם פלסטינים שעזבו את לבנון או סוריה והשתקעו במקום אחר אולי לא מקבלים שירותים מאונר"א, כי הם לא נמצאים פיזית במקום, אבל הם רשומים כפליטים עד קץ הדורות באונר"א, ואונר"א גם מתוקצבת עליהם. זה מוכיח לך שלפליטות האינסופית הזו, מעצם ההגדרה שבבסיס קיומו של אונר"א, יש רק פתרון אחד שיסיים אותה - שיבה.
לגבי השאלה השנייה, ה"כמו שאמרת" - סתם לא קלטת את הציניות. זה לא באמת ניחוש אינטואיטיבי. ארה"ב מאיימת כבר תקופה להפסיק את המימון לאונר"א. גוגל קל מוצא ציטוט פומבי של ניקי היילי מלפני 8 חודשים והיו גם איומים כאלה לפני זה. וכמובן בדרך הייתה הפסקה חלקית של המימון, כרטיס צהוב. לא ראיתי שזה הזיז משהו למישהו. אז הנה, גם איום בהפסקת הסיוע לא הביא דבר.
אני אגיד עוד משהו לנקודה שלך שלא התייחסתי אליה קודם - הקשר בין טראמפ לבין תגובת העולם כלפי ישראל. עם כל הכבוד, זה נאיבי בערך כמו לחשוב שאת היחס של טראמפ לאונר"א התחילה ממר"י. זה קשור אם כבר לתמורות עמוקות שעוברות מפלגות השמאל המיינסטרימיות בארה"ב ובבריטניה, הן התחילו לפני טראמפ וקורות בלי קשר אליו. הוא אולי קטליזטור מסויים אבל ממש לא הגורם להן.
על התמורות במפלגה הדמוקרטית בארה"ב כתבתי כאן כבר בתקופת אובמה, הרבה לפני שטראמפ הודיע שהוא רץ וכמובן הרבה לפני שמישהו העלה על דעתו שהוא יהיה נשיא. כתבתי אז שמי שחושב שאובמה הוא הנשיא הכי גרוע לישראל, עוד יתגעגע אליו; ואני לא פרשן פוליטי, לא ממש מעורה בפוליטיקה האמריקאית ולא חי בארה"ב, ובכל זאת אפילו לי הקטן בצד השני של העולם היה קשה לפספס את המגמה שם, סתם מקריאה של חדשות ופרשנויות, הרבה לפני שטראמפ כנשיא עלה על דעתו של מישהו. כנ"ל בלייבור בבריטניה - ג'רמי קורבין שהיה איש שוליים רדיקלי נבחר לראשות המפלגה, ואחר כך נבחר שוב בפער עצום אחרי שנפל בהצבעת אי אמון, לפני טראמפ. ההצלחה שלו בבחירות האחרונות וכנראה הנצחון שלו בבאות קשור לדעתי הרבה יותר בברקסיט ובבעיות נוספות שמטרידות את הבריטים, עם כל הכבוד לנו, הרבה יותר מאיתנו.