התותח המפוברק כתב:
אני מקבל לחלוטין את האמירה שבהיבט תמחור הנכסים, יכול להיות שהיו סממנים בועתיים מסוימים, וזו בדיוק המשמעות של תיקון טכני. מימוש חלקי של רווחים שנצברו.
הכוונה שלי היא שגם בדוטקום וגם בסאב פריים, חלק מכובד מהכלכלה האמריקאית היה מבוסס על שקרים. חברות בלי תוכנית עסקית ועם חצי רעיון גייסו מאות מיליוני דולרים; מכשירים פיננסיים סופר מסוכנים מותגו בתור כאלו עם דירוג השקעה בינלאומי.
כשדברים כאלו קורים, זו לא סתם נפילה. זה משבר אמון. ואמון לוקח המון זמן לבנות.
נכון להיום, אני לא רואה או מכיר שזה המצב. האם הפריזו קצת עם כל הפסטיבל מסביב ל"שווי שוק טריליון" של אמאזון ואפל? אולי. האם הסיכון לחדלות פירעון של חברות עלה בגלל הריבית ולכן צריך לתמחר אותן בתשואה גבוהה יותר? כנראה. אבל אין כאן איזו הנחת יסוד ששומטת את הקרקע מתחת לרגליים של המשקיעים, לפחות לדעתי.
הנה דוגמה מהיום.
https://www.calcalist.co.il/internet/ar ... 07,00.html3,307 חברות הייטק ישראליות נסגרו בין השנים 2012 ל-2017 - כך מגלה דו"ח חדש של IVC. לפיו, החברות הללו גייסו 3.79 מיליארד דולר עד שנסגרו, ממוצע של 632 מיליון דולר בשנה.
זה רק בתחום של הסטארטאפים...
תקרא לזה "שקר" או "שקר לבן" או "מצגות ורודות מדי" או איך שבא לך. הנתון האופטימי ביותר אומר ש-90% מהסטארטאפים בארץ נסגרים.
אז אני לא קורא לאף אחד שקרן או נוכל, אבל ברור שרבים מהרעיונות הם קלושים, אין להם שוק, לונג שוט, ציד במים אדומים וכו'.
ובכל זאת בגלל הכסף הזול, הגיוסים זורמים, השווי מתנפח (על הנייר) והחברות מתמנפות. אבל לא מרוויחות. ברגע שהשיבר נסגר וכבר
יהיה קשה לגייס כסף ולמחזר חובות, נראה את כל דגי הרקק חוזרים בחזרה לביתם.
WEWORK הם דוגמה מאוד חריפה לחברה בשווי אסטרונומי שהפסידה כבר מילארדי דולרים במצטבר ולא קרובה להיות רווחית. ובכל זאת
ממשיכה להתגלגל. היא חברה שתושפע באופן קשה במקרה של משבר כלכלי שיבוא היום, מחר או בעוד כמה זמן. מה הם יעשו ששיעור התפוסה ירד משמעותית?