לומד בישיבה, חולם על גיוס לצה"ל: האזרח אמארה סטודמאייר מצא את השורשים בירושלים
https://www.haaretz.co.il/misc/smartpho ... -1.7061441ציטוט:
את מעמד האזרחות רצה שחקן הפועל ירושלים לא בשביל הכדורסל, אלא ממניעים פנימיים עמוקים שהופכים אותו ל"יותר ישראלי מאשר אלכס טיוס". הערב (20:00) מול טנריפה ברבע גמר ליגת האלופות, הוא שוב יעלה מהספסל - הפעם כאזרח ישראלי
בכל בוקר מגיע אמארה סטודמאייר ל-"אור שמח", ישיבה שמיועדת לחוזרים בתשובה או לגרים אנגלו-סקסים כמוהו. לבקשתו, הפועל ירושלים מתחילה את אימוניה רק ב-14:00-15:00, כדי שיספיק ללמוד כמה שעות תורה. בשבתות הוא מתפלל באחד מבתי הכנסת במושבה הגרמנית, השכונה בה הוא מתגורר.
מאז הגיע לראשונה לישראל, לפני שנתיים וחצי, סטודמאייר חובש כיפה וציציות מבצבצות מבעד לחולצתו. אבל הקשר שלו ליהדות מתבטא לא רק בחזות, אלא בעיקר במהות. "כל דבר שהוא אוכל, הוא מברך לפני כן. בנסיעות לאירופה הוא יושב עם רופא הקבוצה ד"ר יונתן מרצקי ושואל אותו שאלות ביהדות. אותי הוא שאל פעם אם אני רוצה להיות החברותא שלו, עניתי לו שזה כבר קשה לי", מספר מנהל הפועל ירושלים, דייויד בסן.
ב-2011, עת שיחק בניו יורק ניקס, עבר סטודמאייר הליך של גיור שכלל הקזת דם ושינוי שמו ליהושפט, על שמו של אחד ממלכי יהודה בתנ"ך. הוא המשיך לשחק ב-NBA עד 2016, השלים 14 עונות נהדרות ואז הגיע לישראל. למרות הגיור והקשר החזק שלו ליהדות ולישראל, הוא לא ביקש אזרחות ושיחק בהפועל ירושלים על תקן של שחקן זר.
"כשאמארה הגיע לכאן הוא היה מבולבל בכל הקשור ליהדות, הוא לא ידע מה בדיוק הוא רוצה לעשות, ולכן הוא לא ביקש אזרחות וגם המערכת שלנו לא", מסביר בסן, "ברגע שהוא נרשם כזר הבנו שכך זה יימשך עד סוף העונה". כל זה השתנה עם שובו לישראל בקיץ האחרון. "בפרק הזמן הזה אמארה נפרד מאשתו והחל לאמץ דרכי תורה. הוא נהיה בשל לקבל אזרחות", ממשיך בסן, "בהתחלה קיווינו שמסלול הגיור יספיק, אבל מרגע שהבנו שזה לא יישא פירות התחלנו לפעול במישור של ספורטאי בעל תרומה מיוחדת לספורט הישראלי".
בעקבות המעבר של ריצ'רד האואל לפני שתי עונות מהפועל תל אביב, בה שיחק על תקן של זר, לירושלים, בה שיחק כישראלי, החליטה מינהלת ליגת העל על חוק שמונע משחקן לשנות את מעמדו תוך כדי העונה. לפיכך, מתוך תקווה שסטודמאייר יוכל לשחק עוד העונה כישראלי, ירושלים לא רשמה אותו כזר. בחצי העונה הראשונה הוא השתתף רק בליגת האלופות, החמיץ את שני הסיבובים הראשונים בליגה ולא לקח חלק בזכייה בגביע המדינה. "היו לנו אינדיקציות שאמארה יקבל אזרחות, אבל אתה לא יכול לדעת עד שזה לא באמת קורה", מספר בסן.
קבלת האזרחות הישראלית מידי שר הפנים אריה דרעי ובנוכחות ראש עיריית ירושלים משה ליאון, לפני כשבועיים, יצרה גל של ביקורת. יש מי שראה בכך אפליה לטובת שחקן מפורסם שמשחק בקבוצה מתוקשרת שקיבל אזרחות תוך זמן קצר, לעומת ספורטאים שבחרו להתגורר ואף להקים משפחות בישראל, ומחכים לכך שנים רבות.
הפועל ירושלים אכן הרוויחה תוספת משמעותית לחוק הרוסי, אולם הרצון של סטודמאייר לקבל אזרחות לא קשור לכדורסל, אלא נובע ממניע פנימי עמוק. זה לא עוד אחד מהאיזרוחים החצי-פיקטיביים שהיו פה בארבעת העשורים האחרונים. "האזרחות היא סוג של הגשמת חלום עבור אמארה. כשהוא הגיע לכאן בכלל לא עניין אותו אם הוא יוכל לשחק בחוק הרוסי", אומר בסן, "הוא בא לכאן בשלהי הקריירה שלו כדי לשלם מיסים ולהיות שגריר של המדינה. הוא שגריר של מדינת ישראל בכל מקום שהוא מגיע אליו. לפני שרשמנו אותו באיגוד הכדורסל היינו צריכים לקבל אישור משלטונות הצבא. כשנודע לו שצה"ל לא מתכוון לגייס אותו בגלל גילו (36) הוא שאל באכזבה: 'מה, אני לא יכול לשרת בצבא?'. הסברתי לו שהוא תמיד יוכל להתנדב, אז הוא אמר שארשום אותו להתנדבות. הוא הרבה יותר ישראלי מאשר טיילר רוצ'סטי ואלכס טיוס".
"אנשים שמסתכלים מבחוץ אומרים שהוא עשה את זה בשביל לשחק בליגה כישראלי, אבל אצלו זה אמיתי", אומר המנהל הספורטיבי יותם הלפרין, "הוא רוצה לחיות פה, רוצה להיות חלק מאיתנו. הוא עזב כל כך הרבה דברים בחיים שלו כדי להשתקע בארץ, בשבילו לגור בירושלים. כשאתה חי איתו הרבה שעות ביום אתה מבין כמה זה אמיתי".
בעונה הראשונה שלו בארץ סטודמאייר לקח חלק משמעותי בהצלחה של ירושלים. ביורוקאפ הוא קלע 12.8 נקודות והוריד 6.6 ריבאונדים, עוזר לקבוצה להגיע לחצי הגמר. חזרתו מפציעה במשחק השלישי ברבע גמר הפלייאוף מול עירוני נהריה הובילה למהפך בסדרה בדרך לאליפות. ואף על פי כן, הצוות המקצועי החדש שהוחתם בקבוצה בקיץ שאחרי - פוטיס קציקאריס ומודי מאור - לא היה מעוניין בשירותיו. חסרונו הורגש על הפארקט, ועוד יותר מזה בחדר ההלבשה. "אמארה הוא דוגמה וסמל עבור השחקנים, בשנים שלו כאן הוא נתן פוש לכולנו במיוחד ברגעים הקשים", מחמיא הלפרין, "הוא מנהיג, אכפתי, יודע לדבר, יודע מתי צריך לתת אקסטרות".
"בעונה שעברה המרקם האנושי בקבוצה היה בעייתי ולכן אמארה היה חסר מאוד", מוסיף בסן, "אמארה מהווה סמל למקצוענות, הוא מתאמן יותר מכולם. כל יום חדר כושר, הוא כמו מכונה. השנה אווירת העבודה בקבוצה טובה יותר מלפני שנה, וגם האווירה החברתית".
את השורשים לחזרה של סטודמאייר אפשר היה למצוא כבר בעונה שעברה. משום שירושלים סיימה את העונה האירופית והשלימה את מכסת הזרים כבר לפני תום השנה האזרחית, הוא לא היה יכול להצטרף באמצע העונה. אף על פי כן, בביקורים שלו בארץ הוא ערך אימונים מלאים עם הקבוצה, למד את התרגילים וקיים שיחות מקצועיות עם המאמן עודד קטש. השניים ממש תכננו כיצד הוא יבוא לידי ביטוי בהרכב החדש שייבנה.
למרות שהתבגר בשנה וחצי ולא שיחק עונה שלמה, סטודמאייר מציג העונה בליגת האלופות יכולת גבוהה מזו שהיתה לו ביורוקאפ. "אני לא רגיל לזה, זה לא קרה לי בקריירה, אבל החלטה של המאמן ואני מכבד אותה", הוא אומר ל"הארץ", "עבדתי קשה בקדם עונה, שיחקתי עם קווין דוראנט, קיירי ארווינג ודווין ווייד. אני בכושר יותר טוב ממה שהייתי לפני שנתיים". ב-18 הדקות שהוא כן מקבל, אמארה תורם 12.7 נקודות ו-5.7 ריבאונדים.
הלפרין נותן לו קרדיט רב על המאזן המרשים (2-14) בעונה האירופית עד כה. "אמארה הוא אולי הפקטור הכי גדול בעובדה שניצחנו הרבה משחקים. העונה נבנתה קבוצה בצורה שונה מלפני שנתיים. אז מקבלי ההחלטות היו ברמה גבוהה אבל פחות קבוצתיים, השנה זה הפוך", אומר קפטן ירושלים לשעבר, "לאמארה הרבה יותר קל לשחק בסגנון הזה. חוץ מזה, ברמה הפיזית הוא אפילו יותר טוב מאשר שהיה לפני שנתיים. מי שניחן בגנטיקה מפחידה וביכולות פיזיות גבוהות ועושה את הדברים הנכונים לאורך זמן, זה אמור לעשות אותו יותר טוב".
כבר לפני שנתיים ניכר היה שסטודמאייר אוהב לשחק במסגרת האירופית יותר מאשר בליגה. אם אז אפשר היה להסביר את זה בעובדה שהוא נחשב זר, במשחק הראשון שלו כישראלי בליגה מול מכבי אשדוד התברר שיש לזה סיבה אחרת. ב-19 דקות הוא העמיד שורה סטטיסטית מאכזבת של 7 נקודות, 5 ריבאונדים, 5 איבודים ו-4 עבירות, שלוש מהן תוך דקה וחצי בפתיחת המחצית השנייה, האחרונה טכנית. "באירופה אנחנו מאוד נהנים מאמארה, בעתיד נשתמש בו יותר בליגה. ברור שזה שהוא ישראלי יכול לעזור לנו. הסייז בישראל שונה מאשר באירופה והוא יצטרך להתרגל לזה", אמר קטש במוצאי שבת.
בצמד המשחקים הקשה מול טנריפה שיחל הערב (רביעי, 20:00), ירושלים תצטרך את סטודמאייר בשיאו. "אנחנו משחקים ממש טוב באירופה העונה", הוא אומר, "אם נמשיך לשחק ככה אין סיבה שלא נעבור".