סאבוניס כתב:
ראי שעל הקיר כתב:
סאבוניס כתב:
ראי שעל הקיר כתב:
ואני עדיין מחכה לתשובה מאדום88, וגם החתול מוזמן לענות, מהו כדור הבדולח שבעזרתו מבחינים בין ג'וש פרוינד (נניח לצורך העניין שלא יישאר פה הרבה, אבל אני לא מתיימר לדעת מראש) לבין הדייויד בלאטים והווילי סימסים של העולם. מראש, לא בחוכמה בדיעבד. הרי במנגנון החדש כולם פסולים.
לא הוזמנתי, אבל נתפרץ לדלת הפתוחה. קודם כל, אף אחד לא "פסול". אבל כן, זה מקשה עליהם ועל הקבוצות להעמיס לפי משקל רק כי זה זול ולראות מה יוצא.
ועכשיו לטענה העקרונית. לא יודע במה אתה עוסק. בוא נניח לצורך העניין שאתה מתכנת מחשבים. השקעת שנים בהכשרה כדי להגיע למקצועיות ויכולות מסויימות. עבדת קשה מאוד ולמעשה, אתה לא רע, גם אם לא הכי טוב שיש. השוק מוגבל ויש מספר מסויים של מקומות עבודה למתכנתים בחברות הכי טובות. אבל בהודו יש מאות אלפי מתכנתים ומתוכם כמות לא קטנה שמוכשרת יותר ממך. אז יום אחד החליטו לאפשר לחברה שלך להביא את מיטב המתכנתים ההודים, כמעט ללא הגבלה. אם אתה טוב מספיק להתחרות איתם, תישאר בעניינים. אבל לא רק זה. בגלל הסכם מיוחד עם הממשלה ההודית (בכל זאת, יש מיליארד מהם וצריך שיאהבו אותנו), למעשה הרבה יותר משתלם לחברה שלך להביא את המתכנתים ההודים מאשר להעסיק אותך, כי הם פטורים ממס עד לרמות שכר די גבוהות. אפילו לא צריך להביא את העילית שבעילית. יש כל כך הרבה מהם, שאפשר להביא גם את הדרג השני והם לא פחות טובים מהמקומיים (חלקם אפילו יותר). הבוס שלך הוא ציוני דגול. אבל ביזנס זה ביזנס. אז לך לך בבקשה לחפש עבודה אחרת או שתלך לעבוד בשכר מינימלי בבדיקת תוכנה בחברות ליגה שנייה.
ואז קם אחד המתכנתים הממורמרים, נקרא לו שיר בלון, ומחליט להקים, לא עלינו, ארגון עובדים. ואחת הדרישות של בלון היא להטיל מגבלות מסויימות על המתכנתים ההודים, כן אפילו על היהודים שביניהם, כשהם מגיעים לכאן. נניח לקנוס בסכום כלשהו חברות שמביאות המון מהם ולחייב חברות להעסיק כמות מסויימת של מקומיים. בלון כמובן הוא לא פורץ דרך. יש בעולם מאות ממשלות, מדינות וערים שבהן יש תקנות דומות שמנסות להגן על העובד המקומי, גם אם הוא "עצלן, בטלן, חמדן, ולא יוצלח". אבל אתה, איש עקרונות שכמותך, לא מוכן לשמוע על זה. הגבלות? מה פתאום? שישתדלו עוד קצת המתכנתים העצלנים וטהורי הדם הללו. כולם לא יותר מחבורה של גזענים, שלא מוכנים לראות את ההודים המוכשרים מתחרים איתם על מקומות העבודה שלהם ולוקחים 80% מהמשרות היוקרתיות הפנויות. "הסתדרות"? "ארגוני עובדים"? מה זה הקומוניזם הזה? תנו לשוק החופשי לעשות את שלו!
אה, זה סתם במקרה לא הזכרתי אותך. מתנצל על חוסר הנימוס. ראה את עצמך כמוזמן ולא כמתפרץ, וברוך הבא.
שמח ששאלת, כי כבר עניתי לשאלה זהה בעבר.
אני לא מתכנת אבל מאד קרוב לזה, מהנדס בהייטק שמתעסק בתקשורת סלולרית ועובד בחברה שעוסקת בפיתוחים בנושא. המציאות של התחום שאני עוסק בו די זהה לדוגמת התכנות שהעלית.
ואתה יודע מה? כל מה שאתה מתאר שם קורה בתחום שלי כל הזמן, רק בדרך אחרת. החברה שאני עובד בה אולי לא תביא לכאן הודים, כי היא לא צריכה לעשות את זה. היא יכולה לעשות בכל רגע נתון מה שבכדורסל אי אפשר לעשות - לקחת את המשרה שלי ולהעביר אותה להודו. זה קורה בתחומי הפיתוח כל הזמן. כנראה שזה אפילו משתלם לה יותר מלהביא את ההודים לישראל.
אז תגיד "זה לא אותו דבר"? מבחינתי זה לגמרי אותו דבר. החברה שבה אני עובד יכולה בכל רגע נתון לקחת משרה של עובד ישראלי ולתת אותה להודי, וזה קורה כל הזמן, לא רק בחברה שלי כמובן. התוצאה מבחינת העובד היא אותה תוצאה - החברה שלי העסיקה זר במקום ישראלי.
לא יעזור כאן שיר ולא יעזור כאן בלון. אם תהייה מספיק טוב וישתלם לחברה להמשיך להעסיק אותך בישראל, יעשו את זה, ואם לא אז לא. בחברה שאני עובד זה אפילו קרה ממש בחטיבה שלי, שנרכשה בתור סטארטאפ ישראלי לגמרי, והיום היא מעורבת בין ישראלים להודים. והם טוביםן ההודים האלה, אי אפשר להגיד שהם לא טובים, וכנראה יותר זולים ממני. אני אמנם לא בפוזיציה לראות את משכורותיהם ועלותם, אבל אני מתאר לעצמי שבבנגלור האנשים זולים יותר למעביד מאשר במרכז ישראל.
אז כל מה שאתה מתאר, אני ושכמותי כבר חווים. לא ראיתי שקם ארגון שקורא לשמור את החברה טהורה לעד ולזרוק את כל הפולשים האלה עם המבטא והעור הכהה.
למותר לציין שאין בתחום שלי שום מכסות. החברה יכולה גם להעביר את כל החטיבה להודו אם היא רוצה.
בקיצור, כל נסיון להגיד לי "נראה אותך, על בשרך" וכו' - נועד לכשלון. אני חווה את זה בסביבתי כל הזמן. מה אני עושה? מתמקצע במה שאני עושה, לומד תחומים חדשים עם התקדמות הטכנולוגיה, ונהייה (כך אני מקווה) יותר טוב, אפילו בגילי המופלג (שיש אומרים שאורך הקריירה בו, אם לא עברת ל-front office, די מקבילה לספורטאי...)
אוקיי, מאיפה נתחיל? באמת אתה חושב שזה אותו דבר? אז הנה, אלא הסיבות שלא:
1. אחרי כל מה שאמרת, מהנדסי הייטק ישראלים, שהם באופן כללי באמת מצויינים (לא בציניות; אחי הוא אחד כזה וכשהוא חוזר ממסעותיו במזרח הרחוק הוא מספר לי על ההבדלים ביצירתיות וביוזמה) לא באמת נלחמים על פת לחמם. עם יד על הלב, כמה יוצאי טכניון, או לצורך העניין אפילו מכללות בישראל אתה מכיר שלא השתלבו בתעשייה ונאלצים לכתת את רגליהם תמורת משכורות עלובות בחברות מדרג ג'? כך שבין אם החברות יכולות להעביר פעילות אל מחוץ לישראל ובין אם לא, בפועל שוק העבודה למהנדסים הישראלים הוא מצויין, עוד לפני שדיברנו על העולם הגדול שפתוח בפניהם. מה היה מצב מקביל למה שקורה בכדורסל בשנה הקרובה? אם מתוך כל המשרות הבריכות בחברות הכי מבוקשות, עם השכר הכי גבוה, 80% היו הולכות להודים (או לרומנים, מכיוון שאתה מתעקש להפוך את זה לדיון על צבע עור) ו-20% לישראלים, כשרוב בוגרי הטכניון נאלצים להסתפק בפירורים ולעבוד תמורת גרושים בבדיקת תוכנה. ובנוסף, החברות היו מקבלות הטבות מס משמעותיות על ההעסקה של העובדים ההודים (או הרומנים) הללו, כך שהיה להם תמריץ משמעותי להביא כמה שיותר מהם ולא להעסיק את המקומיים. או אז, נדמה לי שהיה חיש מהר קם לו איזה ארגון בראשותו של שיר בלון ותובע נחרצות מהממשלה להגן על העובדים המקומיים, שהשקיעו את מיטב שנותיהם בהכשרה מקצועית. למשל בצורת מכסות או קנסות על חברות שמעסיקות מעל מספר מסויים של עובדים מיובאים.
2. למרות האמור לעיל, לפחות חלק מחברות ההייטק לא זוכות לתמיכות ממשלתיות או עירוניות ישירות. רבות מהן כן מקבלות הטבות שונות, אבל בתמורה הן בהחלט מצופות לתרום את חלקן להעסקת כוח עבודה מקומי. אם אינטל הייתה מחליטה להביא למפעל שלה בקריית גת 80% עובדים אמריקאים אחרי ההטבות המפליגות שקיבלה, תהיה בטוח שזה לא היה עובר לה בשקט. קבוצות הכדורסל, לעומת זאת, זוכות ברובן לתמיכה ציבורית מאסיבית. אז כן, ניתן לצפות שבתמורה יקחו בחשבון העסקה של מקומיים ויתנו לזה העדפה.
3. או בוא ניקח דוגמא אחרת, אולי מתאימה יותר, כמו שהציע החתול -- רופאים. שוב, אנשים שהשקיעו שנים רבות בהתפתחות מקצועית ועבדו קשה להגיע למעמד שלהם. גם כאן, לא ידוע לי על רופאים ישראלים מחוסרי עבודה שההשקעה שלהם ירדה לטמיון. כאן גם אין אופציה להעביר את העבודה למדינה אחרת ולהעסיק שם עובדים מקומיים זולים. אבל כן היה אפשר לפתוח את השוק ולייבא רופאים ממדינות אחרות, שבהן השכר נמוך יותר, תוך הצעת תמריצים כספיים והנחות מס שהיו משכנעות את בתי החולים המקומיים לקחת אותם במקום את הישראלים. ותוך כמה שנים, 80% ממשרות הרופאים הבכירות היו מאויישות על ידי זרים והמקומיים היו נאלצים להסתפק בפירורים, מושיטים את האיזמל למנתח הלב הקמבודי, שעולה לבית החולים הרבה פחות. נראה לך שזה היה עובר בשקט? האם גם אז היית מציע לרופאים המקומיים לנשוך את השפתיים ולעבוד קשה יותר כדי להתגבר על אפליות המס, תוך התעלמות מכך שהם מקומיים? או אולי ללכת לעסוק ברפואה בפינלנד, כי אם הם כל כך טובים, נראה מה הפינים חושבים עליהם?
4. לבסוף, גם המוצר שונה. חברות הייטק מייצרות מוצרים (מוחשיים או ויראטואליים). בספורט, המוצר כולל את הספורטאים עצמם. אף אחד לא יבוא לצפות בך או בעובד הרומני יושב מול המחשב. מה שחשוב בסוף ברמת הצרכן הוא רק שהמוצר טוב ולא מי ייצר אותו. אבל בכדורסל הצופים לא רוצים רק לצרוך כדורסל ברמה גבוהה. כמובן שגם זה. אולי זה אפילו השיקול המרכזי עבור רוב האנשים. אבל הזהות של השחקנים גם היא חלק משמעותי מהחוויה עבור לא מעט מהצופים. קראתי לא מזמן מישהו שסיפר איך היה הולך למשחקים של ראשון וכששון דוסון קם להיכנס למשחק, יכולת לחוש באווירה משתנה. אני די בטוח שזה המקרה גם לגבי לא מעט מאוהדי מכבי כשאבדיה נכנס לשחק. אז בסופו של דבר, אין כאן שחור ולבן. הרמה חשובה כמובן. אבל עבור הרבה מאיתנו, צריך להיות כאן איזון ולא מעט אנשים מרגישים שזה הופר. עבורי, האיזון הנכון הוא קרוב לודאי 2 או לכל היותר 3 זרים והיתר מקומיים, גם על חשבון רמה נמוכה יותר. יכול להיות שאני לא מייצג את הרוב בזה. אבל משום מה, נראה לי שגם אתה לא מייצג את הרוב עם גישת ה"בואו נוריד את כל ההגבלות וניתן לעצלנים המקומיים להתמודד".
לסיום, שים לב שבכל מה שאמרתי כאן לא הזכרתי במילה צבע עור, ענייני דת ויהדות, או אפילו אזרחות. מה שאכפת לי (ונראה לי שגם ללא מעט אחרים כאן) ממנו הוא בסך הכל זה שמי שגדל בישראל והחליט להשקיע בלהפוך לספורטאי יוכל, אם הוא טוב מספיק ביחס לאלו שגדלו איתו, למצוא עבודה בליגה "הישראלית". ממש לא מעניין אותי מה הדת או צבע העור של השחקן הזה. למעשה, אפילו זה לא נכון. הייתי שמח יותר בהצלחתם של שחקן ערבי, אתיופי, או בנם של עובדים זרים שגדל בישראל, בגלל החיבה המובנית שלי לאנדר-דוגים (אחת הסיבות שלא הייתי יכול להיות אוהד מכבי).
כך שההתעקשות שלך להחזיר שוב ושוב את הדיון הזה למחוזות של לאומיות, גזע, ודת (כולל בכותרת של הת'רד) לא ממש מועילה. לגיטימי לחשוב שמקומיים לא צריכים לקבל שום הגנות והטבות בשוק העבודה. אני לא חושב ככה ונדמה לי שאם תחפור עמוק תגלה שמחוץ לכדורסל ובתחומים מסויימים אולי גם אתה לא לגמרי. אבל זו עוד טענה לגיטימית. מה שבעיני הרבה פחות מועיל ולגיטימי זה לקחת את זה למחוזות של גזענות וטוהר דם. לא מכיר אותך, אבל תרשה לי לנחש מההתבטאויות שלך כאן שפוליטית דווקא יש סיכוי לא רע שאנחנו מסכימים על לא מעט. אישית, אני סולד מאוד מלאומיות ומתחושות עליונות על רקע מוצא אתני או דת. אבל עדיין חושב שמותר, אולי אפילו טבעי, לרצות בהצלחתו של בן המקום שבו גדלת.
אז מאיפה אני אתחיל? אלך עם הסדר שלך.
1. מהנדסים ישראלים (אני מניח שברובם, בטח לא כולם, תיכף אענה לך על מקרים ששאלת לגביהם) - אכן שוק העבודה שלהם במצב טוב, לפחות היום. היו גם זמנים אחרים. אבל הם עדיין יקרים יותר, ובהרבה מאד מקרים (כמו גם בקרבתי כמו שאמרתי) הם צריכים להראות משהו אקסטרה שיצדיק את נוכחותם ועלותם לאורך זמן. בזה ענית לעצמך, פשוט זה מה שהם עושים. אני לפחות משתדל מאד לעשות את זה, כמו שאמרתי בתחילה, כי זה הטיקט של מנהדסים ישראלים בהרבה מקרים - פיתוח עצמי, התפתחות עם הטכנולוגיה (שמשתנה קצת יותר מהר מכדורסל), ותכונות שמוסיפות לאפקטיביות ולייחודיות שלך. ועדיין אני יודע שבכל יום נתון המעסיק שלי יכול להעסיק זר במקומי.
אבל שאלת, עם יד על הלב, האם הכרתי בוגרי טכניון שמכתתים רגליהם למשרות נחותות (ואני אוסיף - נפלטים בכלל מהמקצוע ותיכף אדבר על זה)? או, בהחלט כן. בוגרי טכניון ומוסדות אחרים גם כן, כמובן. לאורך השנים שלי במקצוע כבר ראיתי הכל, ראיתי מהנדסים שמחפשים שנים, חלקם יושבים חסרי עבודה שנים וחלקם נשברים ולוקחים בדיוק את אותן משרות דרג ג'. אני עצמי כיתתתי את רגלי חמישה חודשים באופן כזה ולא אפרט לך על ההצעות שקיבלתי. אז חלקם יושבים בבית ומקווים לטוב, לפעמים שנים, חלקם כאמור נשברים ולוקחים איזו הצעה מעליבה, וחלקם נפלטים בכלל מהמקצוע כמו מקרה שהיה קרוב אלי במיוחד כי אני עזרתי לגייס אותו לעבודה בחטיבה שלי... תותח על, לפחות לדעתי מהעבודה מולו, אבל לא השכיל לרכוש מיומנות שנדרשה כשהמקצוע שלו התפתח ובגילו היותר מבוגר זה כבר היה קצת קשה. הוא נפלט מהתחום, ואמנם הלך לעשות משהו שהוא אוהב (עד כמה שאני יודע) אבל למקצוע שעסק בו לא חזר ולא יחזור יותר. זה היה לפני 3 או 4 שנים, ומאז, אגב, חלק מהמשרות שלו ושל מקביליו - שהיו אז רק בישראל - עברו להודו...
ולמה אתה אומר שכדורסל בעולם לא פתוח לישראלים? טענה שלא עומדת במבחן המציאות. הרי הטענה שאתה ודומיך טוענים זה שהכדורסל בישראל פתוח לזרים יותר מתחומים אחרים, לא ככה? אז הפלא ופלא, בעולם זה אפילו עוד יותר כך! כבר עשינו מלא פעמים השוואות בין חוקי הזרים במדינות שונות, החוקים כמעט בכל עולם הכדורסל הרבה יותר ליברלים מבישראל וזו עובדה. הכדורסל בעולם פתוח לישראלים, אם הם מספיק טובים, הרבה יותר משהכדורסל הישראלי פתוח לזרים.
את הטענה בעניין המסים אני מקבל, גם את זה אמרתי אלף פעם. מדובר במצב בלתי נסבל, אפליה בוטה נגד השחקנים הישראלים, ואם שיר בלון הדמיוני או ניר אלון האמיתי היה מתרכז בזה - הוא היה מתפרץ אצלי לדלת פתוחה.
מבחינתי, את כל מה שמעשי לבטל בעניין הזה - צריך לבטל מחר בבוקר, ומדובר בעיקר בהטבת ה-25% שנהנות ממנה המשלמות הגדולות, מכבי וירושלים. זו תקנה ישראלית פנימית ולמיטב הבנתי אין שום מניעה שישראל תבטל אותה עצמאית.
עניין הטבת המס למשתכרים קטנים יותר, שמעוגנת באמנת מס מול ארה"ב - אם יש דרך מעשית לבטל אותה אני מאד בעד, אבל חושש שזה הרבה יותר קשה ומורכב כי זה לא משהו ישראלי פנימי. זו הטבה, אגב, שנהנות ממנה הקבוצות הקטנות דווקא - כלומר רוב הקבוצות בליגה, כל אלה שהן לא מכבי וירושלים. יש לי הרגשה מסויימת שלאור זה שאלה בדיוק הקבוצות שעושות עכשיו יד אחת עם ארגון טהורי הדם, או לפחות חלקן הגדול - מקבילו האמיתי של שיר בלון לא יעלה את הנקודה הזו...
2. האם התנאים של אינטל כוללים הגבלות על עובדים מתאזרחים? או שלילת זכויותיהם כעובדים ישראלים אם הם עוברים לעבוד שנה בחו"ל? או אתה יודע מה, אולי התנאים של אינטל כוללים התניה לעובדים מתאזרחים (אבל חס וחלילה לא לצברים) שהם מחוייבים להישאר בישראל גם אחרי שיעזבו את עבודתם?
המממ.... לא נראה לי. אני קצת מכיר חברות בינלאומיות, בטח כאלה שבסיסן באמריקה, כמו אינטל. הכללים שם נגד אפליות בין אזרחים ותנאים כאלה בקבלה לעבודה הם נוקשים וחד משמעיים, וטוב שכך. מי שאזרח הוא אזרח, וגישתו למקומות העבודה זהה לכל אזרח אחר ונמדדת רק על בסיס מיומנויות. נקודה סוף.
3. אה, במקרה מדובר ב-use case של אחד התחומים שאני עוסק בו לקראת הדור החמישי ו"האינטרנט של הדברים"... כמו שאמרתי, השאלה היא רק טכנית. כמו שבהנדסה פתרו את האפשרות לעשות את העבודה בצוותים רב לאומיים, ברפואה זה עדיין קצת יותר קשה אבל זה בלתי נמנע בעתיד. וכבר היום יש פיילוטים מוצלחים בנושא, למשל פיילוט מאד מוצלח שאני מכיר שעשתה חברת תקשורת גדולה בסין (לא לקוחה שלנו למרבה הצער...) שבו רופא מנתח ישב בבייג'ינג וניתח חולה באיזה בית חולים פרובינציאלי אלפי קילומטרים משם, באמצעים רובוטיים ואופטיים ואינטרנט של הדברים. אני מניח שייקח עוד שנים עד שזה יהפוך למעשי ובשל לשימוש נפוץ, כנראה ייקח עוד שנים עד שהחולים יהיו בשלים לזה גם כן, אבל זה בלתי נמנע. בוא נגיד שאני מאמין שבעשור הקרוב כבר נראה דברים כאלה. ואז יהיה אפשר לעשות ברפואה מה שעושים בהנדסה, אם החולים ירצו כמובן. וגם רופאים ישראלים יוכלו לטפל מרחוק בחולים בחו"ל, כמובן.
מה שאני בא לומר בתיאור הזה הוא שלא מדובר בשום דבר עקרוני, אלא בפתרון טכני שניתן או לא ניתן לעשות, או שניתן יהיה לעשות בעתיד.
על עניין הטבת המס כבר עניתי, ומאחר שכבר ניהלנו לא מעט ויכוחים בנושא אני משער שכבר ידעת שבנושא הזה אני איתך, אבל נוח לך לחבוט בו שוב ושוב כי זה מצייר אותי בתור רשע שמוכן לקבל אפליה נגד כדורסלנים ישראלים ואולי גם אוכל אותם לארוחת בוקר.
4. ויכוח שכבר ניהלנו עשרות פעמים וצר לי, הוא כבר מזמן הוכרע היסטורית בהצבעות ברגליים. על כל אחד שעושה באז כששון דאוסון נכנס למגרש יש כנראה שניים שמשלמים כרטיס לראות את דריל מונרו ומעדיפים לראות אותו על פני איתי שגב. זה הוכח שוב ושוב לאורך ההיסטוריה גם בישראל וגם במקומות נוספים, חלקם בעלי תודעה לאומית לא פחותץ מישראל כמו ארצות הבלקן או חבל הבסקים. וזה הוכח גם בכדורסל וגם בענפים אחרים.
ולמרות שאני לא אתאבל על פתיחת השוק באופן מלא, אסתפק בחוקי זרים דומים לחוקים האופייניים למרבית שוק הכדורסל הנורמלי באירופה, איך אני בשבילך? אם יהיו כאן חוקי זרים כמו בגרמניה (שהיא הכי ליברלית למיטב זכרוני) או אפילו בספרד או צרפת - אני אהיה מרוצה ולא תהייה לי שמץ של טענה.
מה זה יעשה לקהל אתה שואל? כיוון שבישראל אין לנו אפשרות לבדוק את זה, הלכתי לדוגמה ה-כ-י קיצונית שאני מכיר. הקבוצה המובילה בחבל הבסקים, אני מניח ששמעת פעם על קבוצה בשם בסקוניה ויטוריה. תסכים איתי שבחבל הבסקים יש תודעה לאומית לפחות כמו בישראל?
ובכן, אותה קבוצה עוכרת עמה החזיקה בסגל שלה ספרדי אחד. אחד! וגם הוא מתאזרח מסנגל (אמנם התאזרח בגיל צעיר אז ניתן לו מערוף) וממש ממש לא בסקי.
יצא לך לראות משחקים של ויטוריה השנה? מה אתה אומר על הקהל שלה, האולם היה ריק? הקהל נראה מנוכר לקבוצה?