ונראה לי שמתקיימים כאן מספר דיונים במקביל -
1. האם גיל המינימום צריך לרדת חזרה ל-18?
לראייתי, כאוהד כדורסל - עדיף שלא. אגב, גם אם השחקנים ילכו לג'י ליג ולא למכללות, עדיין הם מעבירים שנה נוספת עד שנכנסים לליגה, ככה שלי אישית פחות משנה בתור אוהד כדורסל, כל עוד מדובר במסגרת שבאמת מחשלת אותם ומסייעת ומשפרת את השחקנים.
מהסתכלות ברשימת השחקנים שנבחרו מהתיכון, נראה שיש עקומת פעמון בין הסופרסטארים לשחקני חמישיה וספסל לבין שחקנים שנפלטו מהליגה תוך כמה שנים.
https://en.wikipedia.org/wiki/NBA_high_school_drafteesבקיצור, סוג של עקומת פעמון, אולי עם הטיה מסוימת כלפי מעלה.
השנה הנוספת כן מהווה סוג של תעודת ביטוח לקבוצות, לא רק בהיבטי כדורסל אלא גם בהיבטי בריאות. לא שזה תמיד עוזר (גרג אודן, אמביד, גריפין), אבל זה כן מרים דגל ושכל קבוצה תחליט אם מתאים או לא מתאים לה.
2. האם שחקני מכללות צריכים לקבל שכר?
כמדומני שרוב האנשים כאן מזניחים לחלוטין את עניין המלגה המלאה, שחלק או רוב הספורטאים מקבלים. מדובר בסכומים מאוד משמעותיים. אנשים בארה"ב שלא זכאים למלגות חייבים לקחת הלוואות בשביל לממן את הלימודים, וזה יכול לקחת כמה שנים כדי לשלם אותן. זו לא הטבה טריוויאלית והיא שוות ערך משמעותי.
ברור שהטבה כזו היא לא זהה לשווי שוק של השחקנים. הבעיה היא שברגע שהליגה כוללת 300 קבוצות (רק ב-Division 1), זה מובן למה ה-NCAA לא רוצה ליצור תקדים. מכללות עניות יותר לא בהכרח יכולות לשלם שכר לספורטאים או בסכומים דומים למכללות עשירות יותר. אז שכר מינימום זה בעייתי. ומנגד, גם לא רוצים ליצור השתוללות רבתי שקבוצות קונות שחקני קולג' במיליונים.
לכן, קל להגיד שכוכבי הפאב פייב צריכים לקבל שכר. בואו תנו פיתרון גורף ל-300 מכללות מקטן עד גדול, עשירים ועניים כאחד.
אני מזכיר גם שה-NCAA הוא הגוף המאגד של כל פעילויות הספורט במכללות. כלומר, אם אתה רוצה פיתרון בכדורסל, זה גם מתגלגל לבייסבול ופוטבול ולדוקים. אז זו בעיה עוד יותר גורפת.
3. האם הג'י ליג תחליף את ליגת המכללות?
רוב האנשים כאן שוכחים שלשחקנים כאלו יש הורים ומשפחה שההשפעה שלהם על השחקן היא משמעותית בגילאים הללו. עבור לא מעט מההורים חשוב שהילד ישיג גם השכלה (ר' התייחסות של אמא ג'ורדן לעניין בסדרה "הריקוד האחרון").
מצד שני, יש גם כאלו שצריכים כסף להתפרנס או לפרנס את המשפחה ואולי 125 אלף דולר כן יקרוץ להם.
להערכתי, לאור המסורת והפופולריות, אני מעריך שהתופעה תהיה יחסית זניחה, לפחות תחת הנתונים של היום.