סל ניוז

פורום הכדורסל המוביל של ישראל
עכשיו ד' נובמבר 27, 2024 7:45 am

כל הזמנים הם UTC + 2 שעות [ שעון קיץ ]

פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 2587 הודעות ]  עבור לעמוד הקודם  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 104  הבא
מחבר הודעה
 נושא ההודעה: Re: נגיף הקורונה
הודעהפורסם: ה' דצמבר 17, 2020 12:20 am 
מנהל פורום

בלוג: הצג בלוג (0)
אכן לגבי ילדים ונשים בהיריון התכוונתי שאין מחקרים אז אין המלצה לחסן והם לא יחוסנו.
אגב נשים בהיריון הן בהחלט קבוצת סיכון. אבל זה לכל היותר קבוצה מצומצת שיכולה גם להתחסן אחרי ההיריון/הנקה ככה שמדובר בבעיה קטנה.
הילדים זה משהו יותר משמעותי, כי הם חלק גדול באוכלוסיה, לא שומר במיוחד על היגיינה ובא במגע רב עם ילדים ומבוגרים אחרים.
ככה שאם הם נשארים מחוץ למעגל החיסונים זו תהיה בעייה קשה למגר את המגיפה.

מהכתבות שקראתי בשבועות האחרונים, אני לא ראיתי בשום מקום שהמומחים ממליצים גם לכאלה שכבר חלו להתחסן.
אתה מוזמן לרפרנס אם אתה מוצא על זה משהו.

בדרך כלל המערכת הרפואית מעדיפה במקרים כאלה (לאו דווקא בקורונה) לפשט את הדברים ולתת גם לחולי עבר להתחסן, כי:
- לכאורה אחוז הסיבוכים מחיסונים הוא כל כך נמוך, שהסיכון קטן סטטיסטית.
- למרות שלא תמיד יש מחקרים שתומכים ביעילות של זה, זה לכל היותר לא ישפר את החסינות שכבר הושגה.

מסכים בהחלט שמערכת החיסון זה דבר מסובך.

אני לא "ממליץ" שום דבר לאף אחד. לכל היותר אני מחליט על עצמי (וגם זה לא תמיד).
באופן אישי אני כן רוצה להתחסן, אבל כן הייתי מעדיף לקצת יותר סטטיסטיקה מהעולם. ואם יתגלה בסרולוגית שהייתי חולה אולי זה מייתר את כל הדיון.

במאמר מוסגר הקורונה חשפה במערומיה תחת הפוקוס התקשורתי הגדול את המערכת הרפואית בכל הרמות שלה (מהשירות הציבורי, הצוות הרפואי וחברות התרופות).זה כמעט כמו לצעוק "המלך הוא עירום". לאורך הקורונה יש ויכוחים בלתי פוסקים של גורמי הרפואה באופן פנימי על סוגיות בסיס שלכאורה לאזרח הפשוט היו אמורות להיות דטרמניסטיות. והנה מבינים שחלקים גדולים מהמדע ומההערכות שהועלו חדשות לבקרים הם בעצם הערכות, שמבוססות על נתונים חלקיים, מדגמים קטנים ולעתים גם מסולפים מאינטרסים כאלה ואחרים. גורמי רפואה רבי רושם ומעמד הפריכו הערכות ותיאוריות שהופרכו זמן לא ארוך אחרי שיצאו לאוויר העולם.
התהליך הזה הוא משהו שצריך לגרום לכל אדם לזוז באי נוחות כשהוא צריך לקבל החלטות שעלולה להיות להן השפעה בלתי הפיכה על הבריאות שלו ושל משפחתו.
כל הדיונים וניסיונות השכנוע של גורמי הרפואה השונים לפעמים רק מרגישים כמו דיבור מזיע ממאמץ שעושה יותר נזק מתועלת.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' דצמבר 17, 2020 9:41 am 
Junior

Shiver כתב:
במאמר מוסגר הקורונה חשפה במערומיה תחת הפוקוס התקשורתי הגדול את המערכת הרפואית בכל הרמות שלה (מהשירות הציבורי, הצוות הרפואי וחברות התרופות).זה כמעט כמו לצעוק "המלך הוא עירום". לאורך הקורונה יש ויכוחים בלתי פוסקים של גורמי הרפואה באופן פנימי על סוגיות בסיס שלכאורה לאזרח הפשוט היו אמורות להיות דטרמניסטיות. והנה מבינים שחלקים גדולים מהמדע ומההערכות שהועלו חדשות לבקרים הם בעצם הערכות, שמבוססות על נתונים חלקיים, מדגמים קטנים ולעתים גם מסולפים מאינטרסים כאלה ואחרים. גורמי רפואה רבי רושם ומעמד הפריכו הערכות ותיאוריות שהופרכו זמן לא ארוך אחרי שיצאו לאוויר העולם.
התהליך הזה הוא משהו שצריך לגרום לכל אדם לזוז באי נוחות כשהוא צריך לקבל החלטות שעלולה להיות להן השפעה בלתי הפיכה על הבריאות שלו ושל משפחתו.
כל הדיונים וניסיונות השכנוע של גורמי הרפואה השונים לפעמים רק מרגישים כמו דיבור מזיע ממאמץ שעושה יותר נזק מתועלת.

דווקא אני חושב הפוך לחלוטין ממך במקרה הזה.
תוך שנה עולם המדע הרפואי הצליח למצוא תרופה ולייצרה במיליונים רבים עבור מחלה שלא ידענו על קיומה לפני. בעייני זה מדהים ומטורף ועדות להצלחה אדירה של "עולם המדע".
מעבר לזה אני לא ממש מבין מה אמור לגרום לי לזוז באי נוחות... זה שגורמי הרפואה קובעים מסקנות על סמך תצפיות שהן מקבלות? זה רע?
אתה יכול לפרט דוגמאות לדברים שהממסד הרפואי פישל בו באופן גורף? איזה הנחיה מסכנת חיים כלשהי?

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' דצמבר 17, 2020 11:01 am 
מנהל פורום

אותי פחות מרשים פיתוח החיסון בזמן קצר. בסה"כ הקורונה מבחינה וירולוגית הוא לא וירוס יוצא דופן בסיבוכיות שלו.
המורכבות של פיתוח החיסון הזה (לפחות בטכנולוגיות המסורתיות שהרוסים, הסינים וישראל עשו, לא הmRNA) היא לא הרבה יותר גבוהה מפיתוח חיסוני שפעת שעושים כל חורף. כל החברות והמדינות היו מפוקסות על זה, מבחינת משאבי כוח אדם ותקציבים וקיצור תהליכים בירוקרטיים.
זו כמובן משימה לא פשוטה שאני לא מזלזל בה אבל עובדה שהרבה גורמים ברחבי העולם פיתחו חיסון אפקטיבי לזה תוך כמה חודשים, ככה שלא מדובר במשימה בלתי אפשרית מבחינת האנושות (בהשוואה למשל לטיפול במחלות אחרות שכרגע אין להם טיפול באותה רמת אפקטיביות כמו סרטן, סכרת, אלצהיימר וכו').

מה שאותי הדאיג זה שהוא חשף לי כמה המערכת הציבורית חולה. כמה ה"אלופים" שעומדים בראש הפירמידה שהיו צריכים להיערך לתרחישים כאלה לא נערכו, לא שולטים בחומר, נגועים בפוליטיקה נמוכה, חסרי השפעה, עושים טעויות רפואיות והערכות מגוכחות שכבר אחרי כמה ימים או שבועות מופרכות. זה מה שגורם לי לחוסר האמון במערכת.
כל ההתנהלות סביב הסגרים, עטיית המסיכות, הנחות VIP לסלבס, הטיסות מחו"ל, שרשראות ההדבקה, פתיחת בתי הספר, האחוזים הנמוכים בדיוק של כל מיני בדיקות, הויכוח על תהליך אישור החיסונים, האם זה שפעת או מגיפה קשה. כמעט סביב כל נושא יכולת למצוא עשרות רופאים ואפידמיולוגים שאומרים כך ועשרות אחרים שאומרים את הדעה ההפוכה. זה כמעט כאילו פיזיקאים היו מתווכחים על כוח המשיכה.
ה"מזל" שלנו הוא שהמחלה הזאת היא לא ברמת קטלניות של אבעבועות שחורות, סארס או השפעת הספרדית מבחינת אחוזי המתים ומבחינת זה שהיא בעיקר פוגעת במבוגרים ובעלי מחלות רגע שקל לוותר עליהם. אם זה היה המצב ראשים היו נערפים מזמן ומערכות הבריאות היו כבר בעיצומו של חריש עמוק.

זה בלי ספק (מבחינתי) "יום כיפור" של גורמי הרפואה. כמו בכיפור, האזרח הפשוט רואה את מקבלי ההחלטות במערומיהם. כמה לא כדאי לסמוך עליהם. כמה הם לא נערכו נכון לשעת הש'. כמה ההחלטות שלהן יכולות להיות לא מקצועיות שנגועות בפוליטיקה גרמו למספר מתים גדול.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' דצמבר 17, 2020 11:48 am 
Junior

אני לא מסכים כמעט עם כל משפט שכתבת פה:
1) אכן העולם כולו נרתם מה שאפשר בכלל לעשות את זה בפרק זמן קצר כל כך אבל על סמך מה אתה טוען שפיתוח החיסון לא שונה משל שפעת? על סמך מה אתה מבסס את זה? זו מחלה חדשה שפועלת אחרת לחלוטין משפעת, אני לא מבין בזה מספיק כדי לנהל דיון עמוק על הקושי של פיתוח החיסון אבל בעייני הקטן זה נראה לא פחות מפלא.

2) אתה יכול לתת דוגמא לפוליטיקה הקטנה של ראשי הרפואה בארץ? אתה יכול לפרט על הטעויות הרפואיות המגוכחות שהם עשו במחלה חדשה שלא הכירו קודם? נגיד ההתנגדות למסכות והביטול? ההמלצה על כפפות וביטול ההמלצה? כאלו דברים? אם זה סדר הגודל שאתה מדבר עליו אז אלו החלטות שנלקחו על סמך ידע (מועט) שנכון לשעתו, ברגע שהתצפיות והמידע התעדכן אז כך גם ההנחיות... בעייני זה משהו חיובי לגמרי, לא רואה מה "פאדיחה" בלפעול על סמך מידע קיים, גם אם הוא חלקי. לא ראיתי איזה נזק עמוק במיוחד.

3) כל ההתנהלות סביב הסגרים, מסחר, בתי ספר וכו' אלו החלטות של פוליטקאים. כשגמזו רצה לעשות סגרים מקומיים (שהייתה הסכמה די רחבה שיש להן תועלת) אז מי שמנע את זה אלו הפוליטקאים. אותו דבר לגבי פתיחה/סגירה של דברים נוספים. אם אתה רוצה לדבר על יום כיפור הייתי הולך לקבינט הקורונה ולממשלה שלא יכולה לקבל החלטה שמחזיקה יותר מיומיים.

4) רוב מוחלט לגמרי של הרופאים מדברים על מחלה קשה, כל אלו של "השפעת" והשטויות האלו הם המיעוט שבמיעוט. עשרות רופאים מתוך עשרות אלפים בארץ (ובעולם) זה מיעוט זניח. אני יכול למצוא לך בכל תחום שתרצה אנשים בדעת מיעוט שאומרים דברים שמנוגדים לקונצנזוס ( מה שלא אומר שהם בהכרח טועים). ההשוואה לכוח המשיכה לא קשורה לכלום כי אלו דברים שכל להוכיח/להפריך בניסוי אמפירי... אם אתה רוצה להכנס לדוגמאות מפיזיקה אז אפשר לדבר על זה שפיזיקאים יתווכחו על תקפות תורת הקוונטים בתחילת המאה הקודמת, דבר שאכן קרה.

5) עדיין לא הבנתי איפה ראית את גורמי הרפואה (גורמי הרפואה, לא הפוליטיקאים) במערומיהם... אתה נתקלת בעמדות רשמיות של משרד הבריאות שהן ביזיון? מנהלי בתי חולים שאומרים שהקורונה זה שפעת?
הכי הרבה שאני ראיתי זה את אנשי מודל "ההיגיון הבריא" שמדברים על גישה אחרת במיגור המגיפה מבחינת בריאות הציבור (כלומר לא מבחינת המחלה עצמה אלא מבחינת התנהגות הציבור/החלטות ממשלה) וגם הם כאמור מיעוט זניח יחסית שאינו בקונצנזוס הרפואי.

6)
ציטוט:
מבחינת זה שהיא בעיקר פוגעת במבוגרים ובעלי מחלות רגע שקל לוותר עליהם

לא הבנתי אם זה נכתב במידת ביקורתיות או לא אבל אם התכוונת לזה אז זה ממש מזעזע בעיני (ואם זו הייתה פרובוקציה ולא החשיבה שלך אז תתעלם מהשורה הזאת).

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' דצמבר 17, 2020 12:53 pm 
מנהל פורום

אין לי הרבה זמן להגיב באופן מסודר.

לגבי החיסון: לא רשמתי שהחיסון לקורונה הוא כמו לשפעת רק קצת שונה. אמרתי שזו בערך אותה רמת מורכבות.
ועובדה שכל מדינה עם מחקר רפואי ברמה גבוהה (כמובן כל המעצמות ואפילו מדינות קטנות כולל ישראל) הצליחה תוך כמה חודשים לפתח חיסון ברמה סבירה לחלוטין. אני מהנדס (לא מתחום הרפואה אמנם) - אם זה משהו שכל כך הרבה גורמים מחקריים בעולם הצליחו לעשות במקביל - כנראה שהידע הבסיסי כדי לפתח את החיסון כבר היה קיים מספיק זמן בספרות המדעית ובתעשייה, שפרקטיקות דומות כבר נעשו, ושהיה צריך בעיקר לעשות כל מיני התאמות למאפיינים הספציפיים של הוירוס כמו המבנה הפיזי שלו וכו'. מצטער אבל מבחינה הנדסית אין כאן שום מהפכה, פלא או הישג אנושי גדול במיוחד*
*למעט פיתוח הmRNA שהוא שונה בקונספט אבל זה דיון אחר.

בהחלט היום כיפור הוא גם על הפוליטיקאים. אבל לכל החלטה שלהם היית יכול למצוא תמיכה של בכירי מערכת הבריאות, הפרויקטור, מנהלי בתי החולים, קופות החולים שהם לכאורה היו צריכים לייצג את הצד הרפואי, הבריאות של כולם ולהתעלות מהאינטרסים האלה. היו המון התבטאויות/הערכות מביכות של גמזו, גרוטו, עידית מטות, אלרעי פרייס, שרון אלרעי ועוד. הם גורמים מקצועיים שאמנם עם אינטרפייס עם ההחלטות הפוליטיות אבל הם אמורים להציג משהו אחר, ואם דברים נעשים בניגוד לדעתם אני מצפה מהם להתפטר. אם כל מיני החלטות מקצועיות היו נגועות עמוקות בשיקולים זרים או הערכות מוטעות, אין לי סיבה להניח שהמצב שונה כאשר הממשל מאיץ בחברות התרופות לפתח חיסונים והבקרה עליהם.

אפילו הויכוח על חסינות עדר שהיום נראה כמו משהו הזוי, הוא היה דיון ולידי בין הרבה גורמי רפואים איכותיים בתחילת המגיפה.

לגבי ההערה בסוף - מן הסתם זו הערה ביקורתית לגבי הציניות של המערכת והעולם שלנו.
אם הקורונה לא הייתה פוגעת באוכלוסייה שגם ככה נזרקת מתחת לגלגלים והיא "פחות חשובה" (העולם שייך לצעירים), הגישה הייתה שונה לחלוטין.
היא פוגעת בעיקר בקשישים ואנשים חולים שזה ציבורים שמבחינת דעת הקהל הן פחות חשובים.
100 קשישים שמתים לא מקבלים כותרות באמצעי התקשורת כמו בחורה אחת צעירה ויפה שיש לה תופעות לוואי.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' דצמבר 17, 2020 1:25 pm 
Junior

Shiver כתב:
לגבי ההערה בסוף - מן הסתם זו הערה ביקורתית לגבי הציניות של המערכת והעולם שלנו.
אם הקורונה לא הייתה פוגעת באוכלוסייה שגם ככה נזרקת מתחת לגלגלים והיא "פחות חשובה" (העולם שייך לצעירים), הגישה הייתה שונה לחלוטין.
היא פוגעת בעיקר בקשישים ואנשים חולים שזה ציבורים שמבחינת דעת הקהל הן פחות חשובים.
100 קשישים שמתים לא מקבלים כותרות באמצעי התקשורת כמו בחורה אחת צעירה ויפה שיש לה תופעות לוואי.

הנחתי (וקיוויתי) שזה מה שהתכוונת :D , תתעלם מההערה שלי בנושא הזה...

Shiver כתב:
לגבי החיסון: לא רשמתי שהחיסון לקורונה הוא כמו לשפעת רק קצת שונה. אמרתי שזו בערך אותה רמת מורכבות.
ועובדה שכל מדינה עם מחקר רפואי ברמה גבוהה (כמובן כל המעצמות ואפילו מדינות קטנות כולל ישראל) הצליחה תוך כמה חודשים לפתח חיסון ברמה סבירה לחלוטין. אני מהנדס (לא מתחום הרפואה אמנם) - אם זה משהו שכל כך הרבה גורמים מחקריים בעולם הצליחו לעשות במקביל - כנראה שהידע הבסיסי כדי לפתח את החיסון כבר היה קיים מספיק זמן בספרות המדעית ובתעשייה, שפרקטיקות דומות כבר נעשו, ושהיה צריך בעיקר לעשות כל מיני התאמות למאפיינים הספציפיים של הוירוס כמו המבנה הפיזי שלו וכו'. מצטער אבל מבחינה הנדסית אין כאן שום מהפכה, פלא או הישג אנושי גדול במיוחד

נו אז דווקא בגלל שאתה מהנדס אתה צריך לדעת שעולם של פיתוח, בדיקה וייצור בפחות משנה פאקינ' מדהים.
נגיד ואתה עובד בברודקום ועכשיו אני מבקש מכם לבנות מודם חדש עם רוחב סרט שונה לחלוטין ושמשדר בתדרים עם הפרעות שונות - אתה יודע את הבסיס אבל צריך להתאים עכשיו את כל הרדיו שלך ואת כל הדיגיטל שלך למודם החדש. אתה מאמין שאתה יכול תוך שנה להגיע למצב של פיתוח+וריפקציה+ייצור+פוסט-סיליקון?
מה שמדהים זה לא שהם מצאו חיסון, אלא שהם תוך שנה התחילו מחקר+ייצור+בטיחות.
אם אתה עובד בחברת סמי-קונדקטורס אני מוכן להמר שבין דור לדור של המוצר שלכם עוברת במינימום שנה, וזה רק הוספת פיצ'רים.

ציטוט:
אבל לכל החלטה שלהם היית יכול למצוא תמיכה של בכירי מערכת הבריאות, הפרויקטור, מנהלי בתי החולים, קופות החולים שהם לכאורה היו צריכים לייצג את הצד הרפואי, הבריאות של כולם ולהתעלות מהאינטרסים האלה. היו המון התבטאויות/הערכות מביכות של גמזו, גרוטו, עידית מטות, אלרעי פרייס, שרון אלרעי ועוד. הם גורמים מקצועיים שאמנם עם אינטרפייס עם ההחלטות הפוליטיות אבל הם אמורים להציג משהו אחר, ואם דברים נעשים בניגוד לדעתם אני מצפה מהם להתפטר. אם כל מיני החלטות מקצועיות היו נגועות עמוקות בשיקולים זרים או הערכות מוטעות, אין לי סיבה להניח שהמצב שונה כאשר הממשל מאיץ בחברות התרופות לפתח חיסונים והבקרה עליהם.

אתה יכול לתת דוגמא?
השאלה אם סגר יהיה יעיל או שעדיף ריסון מהודק היא לאו דווקא שאלה רפואית לטעמי... הרופאים יכולים להגיד מה המקומות המסוכנים מבחינתם ומה הסיכונים בכל מקרה ובסוף זו החלטה של הממשלה + רופאים לבריאות הציבור ( או מי שאמור להבין איך לגורם לציבור להתנהג כמו שהוא רוצה שהוא יתנהג).
אם מישהו אחד תומך בסגר מלא והשני בסגר מהודק זה לאו דווקא אומר שיש פה סתירה רפואית. אם אחד מאמין בחסינות העדר והשני לא אז זה לגמרי בתחום הרפואה, האם לבודד חוזרים מחו"ל או לא? זו שאלה מתנהלתית/הסתברותית.
בסוף מיעוט מוחלט של הרופאים יגיד לך שאין בעיה שכולם יסתובבו בחוץ ושזו רק שפעת. כל השאר טוענים את אותו דבר על הבסיס אבל לא בהכרח מסכימים על דרך הטיפול באוכלוסיה (שזה כאמור לא ממש רפואי פר-סה).
אני לא אומר שהיו 0 פאדיחות, היו כמה שאני זוכר (עניין החולים הקשה, התחזיות הפסימיות וכו') אבל אלו מקרים ספורים יחסית.

ציטוט:
אפילו הויכוח על חסינות עדר שהיום נראה כמו משהו הזוי, הוא היה דיון ולידי בין הרבה גורמי רפואים איכותיים בתחילת המגיפה.

גם לגבי זה שהעולם שטוח היו ויכוחים שהיום הם נראים הזויים. אובזרבציות וידע חדש משנים קונספציות והבנה של דברים, לא מבין מה כל כך בעייתי בהנחה מסוימת שהתגלתה כשגויה (וכולם התיישרו מאחוריה).

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' דצמבר 17, 2020 1:47 pm 
Hall of Famer

בארה'ב מספרי שיא של כ270000 נדבקים ביממה ויותר מ3700 מתים!
החיסון הגיע אליהם כמו אויר לנשימה אבל כמו בשאר העולם יקח כמה חודשים עד שזה ישפיע בצורה משמעותית.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 11:07 am 
מנהל פורום

sheky כתב:
נו אז דווקא בגלל שאתה מהנדס אתה צריך לדעת שעולם של פיתוח, בדיקה וייצור בפחות משנה פאקינ' מדהים.
נגיד ואתה עובד בברודקום ועכשיו אני מבקש מכם לבנות מודם חדש עם רוחב סרט שונה לחלוטין ושמשדר בתדרים עם הפרעות שונות - אתה יודע את הבסיס אבל צריך להתאים עכשיו את כל הרדיו שלך ואת כל הדיגיטל שלך למודם החדש. אתה מאמין שאתה יכול תוך שנה להגיע למצב של פיתוח+וריפקציה+ייצור+פוסט-סיליקון?
מה שמדהים זה לא שהם מצאו חיסון, אלא שהם תוך שנה התחילו מחקר+ייצור+בטיחות.
אם אתה עובד בחברת סמי-קונדקטורס אני מוכן להמר שבין דור לדור של המוצר שלכם עוברת במינימום שנה, וזה רק הוספת פיצ'רים.

אם מבחינת ברודקום כרגע לבנות את המודם החדש הזה יהיה הדבר הכי חשוב לאירגון על חשבון מוצרים אחרים, היא הייתה עושה את זה.
אני לא אומר שזו לא משימה קשה, אבל היא בטח לא משהו בלתי אפשרי, חסר תקדים או מהפכני בצורה הנדסית.
היא בעיקר עניין של הסטת משאבי כוח אדם ותקציב, פחות עניין של פיתוח טכנולוגיה חדשה או פריצת דרך. ואלו בעיות שעם הקצאת המשאבים המתאימה יכולות להתקיים בכל אירגון גדול (במחיר מו"פ על מוצרים אחרים). אם מחר היית אומר שיש שוק מוצרי סמיקונדקטור חדש שרק מחכה שיכבשו אותו, תהיה בטוח שכל החברות היו שמות על זה מיליארדים כדי להגיע למוצר כמה שיותר מהר על חשבון מוצרים אחרים וזה גם היה קורה. (זה כבר קרה וקורה אגב כמעט בכל נישה של סמיקונטודקטור כמו בכל מיני מוצרי סייבר, IOT, AI וכו').

ספציפית לגבי החיסון - אם רק במקום אחד בעולם היו מצליחים להגיע לחיסון הייתי אולי חושב שיש פה משהו מעניין הנדסית. אבל ברגע שכל כך הרבה קבוצות לא קשורות מגיעות לזה, אין לי ספק שהמורכבות המדעית וההנדסית פה היא לא גדולה באופן יחסי לדברים שכבר עשו בתחום הזה. אני מוריד את הכובע על גיוס המאמצים והעמידה בלו"ז. אבל מצטער, לא היה פה משהו מדהים הנדסית.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 11:38 am 
Sophomore

אז לאחרונה חסידי חסינות העדר החליטו לעשות מיתוג מחדש ולקרוא לזה חסינות עומק, לצערם את הכישלון של התיאוריה שלהם על שבדיה גם הם הבינו, אז הם החליטו לבחור מודל לחיקוי חדש, ובחרו בחרדים.
אבל באופן מפתיע (לא), בימים האחרונים יש קפיצה ענקית בתחלואה (כולל אשפוזים כמובן) בערים החרדיות, שכל המובילות שוב חזרו להיות אדומות כמובן.
אז מסתבר שגם בחברה החרדית אין חסינות עדר\עומק (שוקינג), והאמת שגם אם הייתה להם, המחיר שהיא שילמה שקול ליותר מ 10000 מתים בכל הארץ, וזה עוד בחברה עם גיל חציוני נמוך בהרבה מכלל האוכלוסיה, אין ספק שבמבקרה ובגל השני התחלואה בכלל הארץ הייתה כמו בחברה החרדית, היה פה אסון מטורף. אבל היי, היו שבועיים שבהם התחלואה הייתה שם נמוכה, אז זה כבר מוכיח שהיא תישאר כזו, זה גם די מביך שהיו להם מספיק מקרים להבין שכדאי להם לחכות, אבל כנראה שכשמנסים להפיץ תיאוריה מסיבות שאין מדעיות מתעלמים מסטנדרטים מדעיים.

לא ברור איך כל כך הרבה אנשים חכמים נופלים בפח הזה פעם אחר פעם, האם חירויות כאלה ואחרות הן נושא כל כך רגיש שכשמדענים מדברים עליו הם מאבדים כל יכולת בסיסית של ניתוח נתונים? או שאלה מראש אנשים עם ניתוח נתונים כושל והפכתי את הסיבה והתוצאה? לא מאמין שזה המצב. ככה או ככה זה מרתק פסיכולוגית.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 12:42 pm 
Hall of Famer

בביצה המקומית עובדים בין ריסון לחיסון אבל בבריטניה בעיקר בדרום אנגליה ולונדון נמצאה בשבועיים האחרונים מוטציה חדשה של הנגיף שמגבירה את קצב ההדבקה ב50 עד 70 אחוז והחשש הגדול הוא שהחיסון לא ישפיע או שישפיע באופן חלקי ואת זה נדע רק בעתיד .

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 2:23 pm 
Sophomore

Shiver כתב:
אותי פחות מרשים פיתוח החיסון בזמן קצר. בסה"כ הקורונה מבחינה וירולוגית הוא לא וירוס יוצא דופן בסיבוכיות שלו.
המורכבות של פיתוח החיסון הזה (לפחות בטכנולוגיות המסורתיות שהרוסים, הסינים וישראל עשו, לא הmRNA) היא לא הרבה יותר גבוהה מפיתוח חיסוני שפעת שעושים כל חורף. כל החברות והמדינות היו מפוקסות על זה, מבחינת משאבי כוח אדם ותקציבים וקיצור תהליכים בירוקרטיים.
זו כמובן משימה לא פשוטה שאני לא מזלזל בה אבל עובדה שהרבה גורמים ברחבי העולם פיתחו חיסון אפקטיבי לזה תוך כמה חודשים, ככה שלא מדובר במשימה בלתי אפשרית מבחינת האנושות (בהשוואה למשל לטיפול במחלות אחרות שכרגע אין להם טיפול באותה רמת אפקטיביות כמו סרטן, סכרת, אלצהיימר וכו').

מה שאותי הדאיג זה שהוא חשף לי כמה המערכת הציבורית חולה. כמה ה"אלופים" שעומדים בראש הפירמידה שהיו צריכים להיערך לתרחישים כאלה לא נערכו, לא שולטים בחומר, נגועים בפוליטיקה נמוכה, חסרי השפעה, עושים טעויות רפואיות והערכות מגוכחות שכבר אחרי כמה ימים או שבועות מופרכות. זה מה שגורם לי לחוסר האמון במערכת.
כל ההתנהלות סביב הסגרים, עטיית המסיכות, הנחות VIP לסלבס, הטיסות מחו"ל, שרשראות ההדבקה, פתיחת בתי הספר, האחוזים הנמוכים בדיוק של כל מיני בדיקות, הויכוח על תהליך אישור החיסונים, האם זה שפעת או מגיפה קשה. כמעט סביב כל נושא יכולת למצוא עשרות רופאים ואפידמיולוגים שאומרים כך ועשרות אחרים שאומרים את הדעה ההפוכה. זה כמעט כאילו פיזיקאים היו מתווכחים על כוח המשיכה.
ה"מזל" שלנו הוא שהמחלה הזאת היא לא ברמת קטלניות של אבעבועות שחורות, סארס או השפעת הספרדית מבחינת אחוזי המתים ומבחינת זה שהיא בעיקר פוגעת במבוגרים ובעלי מחלות רגע שקל לוותר עליהם. אם זה היה המצב ראשים היו נערפים מזמן ומערכות הבריאות היו כבר בעיצומו של חריש עמוק.

זה בלי ספק (מבחינתי) "יום כיפור" של גורמי הרפואה. כמו בכיפור, האזרח הפשוט רואה את מקבלי ההחלטות במערומיהם. כמה לא כדאי לסמוך עליהם. כמה הם לא נערכו נכון לשעת הש'. כמה ההחלטות שלהן יכולות להיות לא מקצועיות שנגועות בפוליטיקה גרמו למספר מתים גדול.

אני מבין קטן מאד בביולוגיה, אבל הרושם שלי שההישג המדעי לא הושג בשנה אחת אלה הצטברות של עשרות שנים של מחקר. כך שהייתי נמנע מלזלזל בו. מצד שני המכשולים הטכנים והלוגיסטים היו (ועדיין) עצומים. ההישגים בשנה האחרונה נובעים מצד אחד מהשקעה כספית עצומה ומצד שני ואולי יותר חשוב מהתגייסות אדירה של המון אנשים מאד מוכשרים שעבדו ימים ולילות לקדם את החיסונים. מגיעה להם המון הערכה.

לגבי ניהול המשבר נעשו ועדיין נעשות המון טעויות. אבל לפחות בהתחלה הידע וההבנה שלנו היו מאד מוגבלים. צריך גם לזכור שההתפרצות המחודשת קורית בהרבה מקומות כך שכנראה זה לא פשוט להגביל את זה. מה שכן לישראל היו תנאי פתיחה מאד טובים כך שהרושם שלי שבארץ הפשלה יותר גדולה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 2:49 pm 
מנהל פורום

כל הישג מדעי היום נשען על מאות שנות מדע שמתחילה החל מהמאה ה-16, מה בדיוק הנקודה שלך?
אני רק אומר שעיקר "ההישג" פה אם היה כזה, הוא לוגיסטי ותקציבי וכמעט שלא מדעי, פיתוחי או הנדסי גרידא.
אכן מגיעה הערכה עצומה לכל העוסקים בדבר. אם כי רצוי לזכור שכמעט אף אחד מהעוסקים לא עשה את זה מסיבות פילנטרופיות.

האנשים שזכאים למירב הקרדיט בסיפור הטראגי הזה הם הרופאים וצוות התמיכה של האחים והאחיות, שהוא באמת עמד בחזית המגיפה תוך סיכון הבריאות שלו.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 2:58 pm 
Sophomore

אבל עד עכשיו החיסונים היחידים שאושרו הם ה mRNA , ואני לא חושב שאתה מטיל ספק שמדובר בהישג מדעי מדהים.
אני גם לא אוהב את ההקטנה של הישג רק כי הושקעו בו הרבה משאבים, לפי ההיגיון הזה כל טכנלוגיה שפותחה בידי תאגידי הענק היא אוטומטית פחות מרשימה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 4:21 pm 
Sophomore

Shiver כתב:
כל הישג מדעי היום נשען על מאות שנות מדע שמתחילה החל מהמאה ה-16, מה בדיוק הנקודה שלך?
אני רק אומר שעיקר "ההישג" פה אם היה כזה, הוא לוגיסטי ותקציבי וכמעט שלא מדעי, פיתוחי או הנדסי גרידא.
אכן מגיעה הערכה עצומה לכל העוסקים בדבר. אם כי רצוי לזכור שכמעט אף אחד מהעוסקים לא עשה את זה מסיבות פילנטרופיות.

האנשים שזכאים למירב הקרדיט בסיפור הטראגי הזה הם הרופאים וצוות התמיכה של האחים והאחיות, שהוא באמת עמד בחזית המגיפה תוך סיכון הבריאות שלו.

אני לא אוהב את נימת הזלזול שלך. זה הישג מדעי מאד גדול, הוא פשוט תוצאה של עבודה של הרבה אנשים מאד חכמים ומאד מסורים לאורך הרבה שנים. אני מאד לא אוהב את הגישה הרומאנטית שהישגים מדעיים הם תוצאה של גאונות של אדם יחיד. אפילו בתחומי, מתמטיקה, שבו האתוס הזה יותר חזק כמעט כל פריצת דרך מבוססת על עבודה לאורך הרבה זמן ולרוב של הרבה אנשים. ספציפית לגבי הקורונה אני מנחש שלפני כחמש שנים מן הסתם היה הרבה יותר קשה להפיק חיסונים בכזאת מהירות.

לפחות לגבי החיסון של אוקספורד, אני די בטוח שכמעט כל האנשים המעורבים כן עשו את מתוך איכפתיות. רובם הגדול עובדים באוניברסיטאות ואני בספק אם הם יראו הרבה או בכלל כסף מזה. אני מניח שהסיבה העיקרית שהם עבדו כל כך קשה היא תחושת הסיפוק בתרומה לאנושות.

דרך אגב גם החיסונים החדשים הם לא כאלה חדשניים ואני חושב שהיה בסיס מאד טוב לפי כן. פשוט עכשיו היתה תחושת דחיפות מצד אחד וכסף מצד שני.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 6:02 pm 
מנהל פורום

3&D כתב:
אבל עד עכשיו החיסונים היחידים שאושרו הם ה mRNA , ואני לא חושב שאתה מטיל ספק שמדובר בהישג מדעי מדהים.
אני גם לא אוהב את ההקטנה של הישג רק כי הושקעו בו הרבה משאבים, לפי ההיגיון הזה כל טכנלוגיה שפותחה בידי תאגידי הענק היא אוטומטית פחות מרשימה.

אושרו בעולם עוד חיסונים, גם לא mRNA. הסינים והרוסים מחסנים במיליונים כבר.
וכפי שקטשופ אומר הטכנולוגיה עצמה היא לא סופר חדשנית, בעיקר השימוש שלה בתור חיסונים.
בתור אחד שהיה בתאגידים גדולים, אני בהחלט פחות מתרשם מscale revisions מאשר generation leap .
אני באופן אישי יותר מתלהב מדברים שהם לא שיפצורים ושיפורים של הקיים אלא קפיצות הדור. אבל אולי זה רק אני.

לא שמעתי על אף מדען שהתפטר מהעבודה ורץ לעבוד על חיסון בגראז'. אלו אנשי אקדמיה שחוקרים את התחומים האלה בשוטף, ובצירוף תקציבים ופיקוס מהגורמים מעליהם התמקדו בנושא החם של השעה. יש את זה בכל תחום, לא רק ברפואה.
על חברות התרופות בכלל אני לא מרחם. אולי זו הגישה הצינית שלי, אבל אף אחד לא עושה את הדברים לשם שמיים.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 6:12 pm 
Sophomore

לא יודע אם ציני או לא, אבל אני לא חושב שהדרייב לגילוי\פיתוח (כסף לעומת דברים אחרים נגיד) צריך להשפיע על מידת ההערכה שהגילוי צריך לקבל (כשתהיה מכונית אוטונומית מוצלחת לא נתלהב אם אינטל או טסלה תפתח אותה?)
והביולוגים שדיברתי איתם כן מתלהבים מאוד מmRNA (ולגמרי רואים את זה כקפיצת דור במונחים שלך), זה שהחיסון העלה אותו מאוד לכותרות והאיץ את השימוש אמור להיות נקודה טובה בעיניי, לא להפך.

ומצטער שאני לא מתייחס לחיסונים שאין לי והאמת שיותר חשוב למדענים יכולת פומבית לחקור ולבקר אותם. לא בקטע מזלזל או משהו, אבל באמת שככה אי אפשר לדבר עליהם בשיח שיש פה כרגע.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 6:37 pm 
Junior

לא מבין איך פחות משנה ממחלה לא ידוע לחיסון שמופץ במיליונים בעולם זה לא מרשים אבל שוין, אולי אני החריג כאן.

Shiver כתב:
לא שמעתי על אף מדען שהתפטר מהעבודה ורץ לעבוד על חיסון בגראז'. אלו אנשי אקדמיה שחוקרים את התחומים האלה בשוטף, ובצירוף תקציבים ופיקוס מהגורמים מעליהם התמקדו בנושא החם של השעה.

כמה תגליות מדהימות פותחו בגראז' של מישהו ב30 השנים האחרונות (או יותר)? כמה מחקרים פורצי דרך לא נעשו תחת מטריה של אקדמיה/תאגיד?

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' דצמבר 20, 2020 10:43 pm 
Junior

יוצא להיתקל בפייסבוק הרבה במכחישי קורונה, שהם לרוב גם מתנגדי חיסונים (כל החיסונים) ומאמינים בשטויות וקונספירציות על ה5G וכו'... פשוט הטיפשות בהתגלמותה. מה שמפחיד הוא שיש לי כמה חברים כאלה בפייסבוק.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ב' דצמבר 21, 2020 12:30 am 
Sophomore

Shiver כתב:
3&D כתב:

אושרו בעולם עוד חיסונים, גם לא mRNA. הסינים והרוסים מחסנים במיליונים כבר.
וכפי שקטשופ אומר הטכנולוגיה עצמה היא לא סופר חדשנית, בעיקר השימוש שלה בתור חיסונים.
בתור אחד שהיה בתאגידים גדולים, אני בהחלט פחות מתרשם מscale revisions מאשר generation leap .
אני באופן אישי יותר מתלהב מדברים שהם לא שיפצורים ושיפורים של הקיים אלא קפיצות הדור. אבל אולי זה רק אני.

לא שמעתי על אף מדען שהתפטר מהעבודה ורץ לעבוד על חיסון בגראז'. אלו אנשי אקדמיה שחוקרים את התחומים האלה בשוטף, ובצירוף תקציבים ופיקוס מהגורמים מעליהם התמקדו בנושא החם של השעה. יש את זה בכל תחום, לא רק ברפואה.
על חברות התרופות בכלל אני לא מרחם. אולי זו הגישה הצינית שלי, אבל אף אחד לא עושה את הדברים לשם שמיים.

קודם כל "קפיצות דור" הן כמעט תמיד תוצאה של הרבה "קפיצות" קטנות יותר והרבה "שיפצורים ושיפוצים". ואנשים כמוך שמזלזלים בעבודה השוטפת של מדענים הם בעיה מאד רצינית להתקדמות האנושית.

דבר שני, אחת הסיבות העיקריות שאנשים בחרו לעבוד בתחום הזה הוא הרצון לשפר את המצב האנושי. אז כן הם לא פתאום החליטו על זה בשנה האחרונה, אבל אז כן קיים. מלבד זאת הרבה מהמתנדבים להיות שפני נסיון הם מדענים שחיסונים הם לא הממוחיות שלהם וראו בזה דרך לתרום. ולבסוף מי שעבד על החיסונים עבד מאד קשה השנה. לא הייתי מזלזל במאמץ שלהם.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ב' דצמבר 21, 2020 2:01 am 
מנהל פורום

sheky כתב:
לא מבין איך פחות משנה ממחלה לא ידוע לחיסון שמופץ במיליונים בעולם זה לא מרשים אבל שוין, אולי אני החריג כאן.

Shiver כתב:
לא שמעתי על אף מדען שהתפטר מהעבודה ורץ לעבוד על חיסון בגראז'. אלו אנשי אקדמיה שחוקרים את התחומים האלה בשוטף, ובצירוף תקציבים ופיקוס מהגורמים מעליהם התמקדו בנושא החם של השעה.

כמה תגליות מדהימות פותחו בגראז' של מישהו ב30 השנים האחרונות (או יותר)? כמה מחקרים פורצי דרך לא נעשו תחת מטריה של אקדמיה/תאגיד?

להגיד עליי שאני מזלזל באקדמייה ומעכב את האנושות? נו שוין. אני ממש לא מזלזל באף חוקר, נהפוך הוא. באמת לא מצאת לך מטרה פחות מתאימה.
אני כאמור באמת מוריד את הכובע בפני כל מי שעסק בפיתוח החיסון ובטח למי שניסה על עצמו כנסיין. כפיים וקודוס. בוא נוריד את זה משולחן הדיון.
מצד שני אני גם יודע איך הדברים עובדים. וכשיש תקציב, יש פיתוחים, האקדמייה גם מתפקסת לכיוון מסוים ויש חיסון.
לא יודע מתי ביקרת באוניברסיטה לאחרונה, אבל לנסות לצייר את עבודת האקדמייה של 2020 כאיזושהיא פעילות פילנטרופית זה רחוק מהמציאות.
המחקר האקדמי המתדלדל צמא לשיתוף הפעולה עם חברות ההיי-טק והתאגידים (שלהם בדרך כלל יש אמצעים וציוד טוב בהרבה).

בכל אופן, לא שמעתי אותך מתלהב או פותח ת'רדים על החיסון השנתי לשפעת נכון? כל שנה מגיע זן חדש ולא מוכר, והופ, האנושות עושה את הדריל ומוצאת חיסון.
הקורונה היא לא "מחלה לא ידועה", היא אחד ממאות זנים של משפחת וירוסים גדולה שקיבלה את השם כבר בשנות ה-60. המשפחה הזאת מונה מאות סוגי נגיפים עם דמיון כזה או אחר, ואני מניח שבספרות הרפואית תוכל למצוא מאות אם לא אלפי מחקרים עליהם. הקוביד-19 הנוכחי הוא ורסיה חדשה שיותר פוגעת בבני אדם.
שמעתי את גמזו עצמו אומר היום בתשדיר שהטכנולוגיה לחיסון מתבססת על משהו מלפני 8 שנים (בניסיון להרגיע את כולם שהחיסון מוכר ובטוח לשימוש). לא אני אמרתי.

היו המון פיתוחים טכנולוגים ב-30 השנה האחרונות שאני מתלהב מהם הרבה יותר מהחיסון הזה.
לא אמרתי שהאקדמיה לא מעורבת בפרוייקטים מעניינים, היא בהחלט כן (כמו מאיץ החלקיקים למשל). אבל חלק משמעותי מאוד מהפיתוחים שאתה מכיר כיום הם לא תולדה של האקדמיה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ב' דצמבר 21, 2020 2:12 am 
מנהל פורום

3&D כתב:
לא יודע אם ציני או לא, אבל אני לא חושב שהדרייב לגילוי\פיתוח (כסף לעומת דברים אחרים נגיד) צריך להשפיע על מידת ההערכה שהגילוי צריך לקבל (כשתהיה מכונית אוטונומית מוצלחת לא נתלהב אם אינטל או טסלה תפתח אותה?)
והביולוגים שדיברתי איתם כן מתלהבים מאוד מmRNA (ולגמרי רואים את זה כקפיצת דור במונחים שלך), זה שהחיסון העלה אותו מאוד לכותרות והאיץ את השימוש אמור להיות נקודה טובה בעיניי, לא להפך.

ומצטער שאני לא מתייחס לחיסונים שאין לי והאמת שיותר חשוב למדענים יכולת פומבית לחקור ולבקר אותם. לא בקטע מזלזל או משהו, אבל באמת שככה אי אפשר לדבר עליהם בשיח שיש פה כרגע.

במכונית האוטונומית הראשונה תתהלב ותגיד וואו. הדור השני של המכוניות האוטונומיות ייתן שיפור משמעותי, ואולי השלישי. אבל בדור הרביעי עדיין תגיד "הישג מדעי" על מי שקצת שיפר אותה?
אותו הדבר מבחינת האייפון למשל. הסמארטפונים הטובים הראשונים שיצאו אי שם ב2008 היו באמת פריצת דרך, ומאז ועד היום השיפורים האינקרמנטליים הפחות להיות כמעט משעממים כבר, שכמעט אף חובב טכנולוגיה רציני כבר לא מתלהב מהם (כמו גימיקים אם יש עוד מצלמת סלפי, או יכולת לעשות מהפנים שלך אווטר או טיפה הגדלה בקיבולת הסוללה). זה לא אומר שפרויקט חדש של יצירת סמארטפון הוא לא אתגר גדול שיכול לערב אלפי אנשים, המון מדינות ולעלות עשרות מיליונים. הוא אתגר עצום מבחינת חברת הייטק. אבל כל עוד הוא לא יעשה מהפך אמיתי הוא יצא לשוק וישכחו אותו בשנה שאחרי.

מראש סייגתי את הmRNA שעל פניו הוא נשמע משהו עם פוטנציאל יותר גדול (למרות שגם הוא בסופו של דבר מבוסס טכנולוגיה שהיא לא חדשה). דיברתי בעיקר על החיסון שהוא יותר מסורתי כמו שעשו הסינים, הרוסים, אוקספורד וכו'.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ב' דצמבר 21, 2020 10:20 am 
מנהל פורום

וסתם אנקדוטה מהזווית הכלכלית: בדרך כלל, אם מוצר הוא חדשני, מהפכני וחסר תקדים, ומן הסתם בעל פוטנציאל עצום לשינוי פני האנושות ולרווחים (כמו שהדיוט כמוני יכול לחשוב), זה חייב להתבטא במחיר המנייה של החברה ולהיות מתומחר שם. אפילו דברים פעוטים יותר מתומחרים (כמו שינויים רבעוניים שונים).

אז בואו נראה מה פייזר עשתה בשנה החולפת?
לפני 11 חודשים, איפשהו בינואר 2020 עוד הרבה לפני שממש ידעו במערב מה זה קורונה, מחיר המנייה היה מעל 38$.
היום, אחרי מהפכת הmRNA וחיסון שישווק לכל העולם, שווי פייזר הוא 37.68$ בלבד.
אז האם השוק טועה? אתם מוזמנים לקנות פייזר אם אתם מהמרים על המהפכה הבאה.

מודרנה לעומת זאת היא חברה צעירה במונחי הרפואה ואין לה אף מוצר חוץ מהחיסון הזה. לכן זה טבעי שהצלחה באישור החיסון תיתן בוסט אדיר לחברה.
היא עלתה בחדות מאיזור ה-70$ והכפילה את עצמה ל140$.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ב' דצמבר 21, 2020 10:41 am 
Sophomore

נחמד ששואלים את כל המומחים למיניהם אם החיסון עמיד בפני המוטציה. כאילו מישהו חושב שהם יגידו לא ?

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ב' דצמבר 21, 2020 1:15 pm 
Hall of Famer

לאומית2021 כתב:
נחמד ששואלים את כל המומחים למיניהם אם החיסון עמיד בפני המוטציה. כאילו מישהו חושב שהם יגידו לא ?

באירופה חלק אומרים שהם לא יודעים ונדע רק בעוד כמה שבועות או חודשים .בינתיים יש הסתערות מטורפת על נמל התעופה בלונדון שהרבה תושבים מנסים לברוח לפני שיתחיל הסגר המלא .מדען בריטי התלוצץ ואמר שהוירוס ראה שמתחילים החיסונים אז הוא שינה מוטציה....
גם בישראל שוקלים אם לסגור את נתב'ג לחלוטין כי ברור לכולם שהמוטציה כבר נמצאת במדינות נוספות.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ב' דצמבר 21, 2020 11:40 pm 
Hall of Famer

אתמול היה 4.4% חיוביים, ולמעלה מ-3000 מאומתים חדשים
בנתוני הביניים היום יש 5.1% חיוביים ב-38 אלף בדיקות

אני לא מתיימר לטעון מה צריך לעשות
אבל הודיעו בריש גלי שיעשו דברים כשנגיע ל- 2500 מאומתים
אז אמרו...

24.4.2012

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הצג הודעות החל מה:  מיין לפי  
פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 2587 הודעות ]  עבור לעמוד הקודם  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 104  הבא

כל הזמנים הם UTC + 2 שעות [ שעון קיץ ]

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 7 אורחים

אתה לא יכול לכתוב נושאים חדשים בפורום זה
אתה לא יכול להגיב לנושאים קיימים בפורום זה
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך בפורום זה
אתה לא יכול למחוק את הודעותיך בפורום זה
אתה לא יכול לצרף קבצים בפורום זה

חפש:
עבור ל: