אבו שוקרי כתב:
נדב, הוקיץ-אני חושב שמה שהכי מדאיג בעולם הערבי זה שבעוד שכל העולם שועט קדימה, הם ברצון ובשמחה נשארים מאחור. כל המדינות בעולם הזה דתיות להחריד, נחשלות כלכלית ומדינית וגם אלו שלא-זה רק בזכות הנפט. עכשיו, לא מדובר בדתיים שמקבלים בדיוק את השונה מהם, למעט דובאי.
ההגירה הערבית בצרפת, שוודיה, גרמניה ועוד נחלה כישלון חרוץ. האוכלוסייה נשארה דתית, אלימה, שונאת נשים ובלי שום רצון של כוונה להשתלב בחברה שקיבלה אותם. ההפך הוא הנכון, מראים עוינות גלויה ומטילים אימה. מקרי הרצח המזעזעים בצרפת, מה שקורה במערכת החינוך בגרמניה, החמולות בשוודיה. האירופאים לא מבינים איך במקום לחיות בשלווה, באוטופיה במדינות יפהפיות שמוכנות להשקיע כדי להטמיע אותן בחברה, הציבור הערבי תוקע סכין בגב. זה מה שמדאיג אותי ולדעתי צריך להדאיג את כולנו. חוסר הנכונות של העולם הערבי להתקדם. אין פה רקע גזעני בדעה שלי, עובדות בשטח. ואני גם לא חושב שהערבים נחותים חס וחלילה מכל עם אחר, אבל נשגב מבינתי חוסר היכולת שלהם להתקדם ולצאת מהדתיות הכה חזקה הזאת.
דווקא בישראל, אגב, אתה רואה את הציבור הערבי הנוצרי ואת הדרוזים שהם בני דת יוצאת האסלאם-ותופס את הראש איך הם כ"כ שונים לטובה מאחיהם המוסלמים.
נכון שלפני 70 שנה איזה מטורף גרר באירופה מלחמה והשמדה על רקע גזעני, יש גם שיגידו דתי- אבל בפרספקטיבה רחבה יותר אין באירופה ובעולם המערבי מלחמות דת כבר מאות שנים. תקנו אותי אם אני טועה.
יש כל כך הרבה טעויות ואי דיוקים בהודעה הזאת שאני לא יודע איפה להתחיל.
קודם כל לגבי ה"עולם הערבי", מדובר באוסף של המון עמים ותרבויות ששונות מהותית אחת מהשניה (שלא לדבר על כך שפעמים רבות גם בתוך אומות יש הרבה פלגים ושבטים שונים). הניסיון לקטלג את כולם כ"ערבים" בעיקר מעיד על הצורה הסטריאוטיפית בה אנחנו רואים אותם.
דבר שני, ההתייחסות שלך לגבי ערבים מוסלמים בישראל מלאה בבורות. יש לי חברים וחברות ערבים מוסלמים שהם לחלוטין חילוניים ומלומדים. כמו בכל חברה גם שם יש דתיים, יותר ופחות, וחילוניים. האם שם יש יותר דתיים מאשר באוכלוסייה היהודית? אולי, באמת שאין לי מושג (וזה גם תלוי בהגדרה של אדם דתי), אבל מה שאני יודע להגיד בוודאות זה שיש הרבה מאוד ערבים מוסלמים חילוניים בארץ.
אגב, מהידע המועט שיש לי זה נכון לעוד לא מעט מקומות בעולם הערבי.
לגבי מלחמות דת, אתה מודע לזה שעשרים-שלושים אחורה אירלנד עוד הייתה שדה קרב של מלחמת דת, כן? גם למלחמות בבלקן היו אלמנטים דתיים מאוד חזקים.
לא שאני מבין כל כך איך זה קשור לסכסוך הישראלי-פלסטיני אבל בסדר.
שמע, אם אתה בא לטעון שיש בעיה כלל עולמית עם האסלאם הפונדמנטליסטי, אתה כנראה צודק. הבעיה היא שאנשים לרוב, מתוך אינטרסים, גזענות או בורות, עושים מיקס של הסיפור הזה עם מיליון ואחד דברים לא קשורים וביניהם הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הכל במטרה לשכנע שהצד השני הם חיות אדם.