Hacohen כתב:
אז נחדד, כי נראה שאתה הוא זה שמתאמץ מאד להתחכם: בלי יחסי מרות שאסורים בסעיף אחר לחוק. אתה לא יכול להעלות בדעתך תחושת היותך מוטרד מסתם הצעה/אמירה/התייחסית מינית חד פעמית שהגיעה ממישהו?
אז גם אם לא, העולם מלא בכאלה. אינסוף. נשים חוות את זה כל הזמן, ברמה שגבר ממוצע-במיוחד כזה שהולך דווקנית לחוק ומשווה הומור צה"לי דלוח להטרדות אמיתיות-לא באמת יכול להבין. לא ממש ברור לי המאמץ ללכת לחוק כאילו איזו חוכמה אינסופית נצחית הורישה לנו אותו, וכאילו מחוץ לחוק העולם לא מתקיים.
יש "הטרדה" במישור המשפטי ויש "הטרדה" במישור החברתי. עם הראשונה אפשר לנסות להתמודד משפטית. לגבי השניה, בין היתר הרשתות החברתיות והמודעות שעלתה עקב המיטו מאפשרת להגיב באופן ההולם: שיימינג. זה בדיוק מה שכתב הבחור על אוחובסקי וההתכתבות עם ה"תתפשט". זו אמירה מטרידה מינית גם אם החוק הפלילי לא מכניס את זה להגדרה. אי אפשר להתמודד עם זה משפטית, אבל אפשר לעשות לזה שיימינג וזו אחלה תגובה.
אוקי, סיכמת כמה דברים , אז ברשותך אני גם אסכם את כל מה שכתבתי פה והתפזר להרבה הודעות.
ראשית, לא, אני לא מצליח להעלות בדעתו תחושה כזו כרגע, לא. אני מצליח לדמיין בריונות, או התעמרות בעבודה, אפליה או גזענות, שכולם דברים שחוויתי והם "לא מוגדרים", אבל לא מצליח לדמיין הטרדה מינית שלא תחשב ככזו לפי החוק.
שנית, כשאתה אומר "נשים חוות את זה", אז יש הבדל משמעותי בין אובייקטיבי לסובייקטיבי, וקח דוגמה ממה שכתבתי מעלה. הרבה מקרים אנשים יחושו כגזענות בצורה סובייקטיבית, אבל אנחנו כחברה אובייקטיבית לא נראה בזה כגזענות. כנ"ל התעמרות בעבודה. אני גבר ממוצע בדיוק כפי שאתה גבר ממוצע, ואין לך שום יתרון עלי ב"להבין".
שלישית, אני לא השוויתי, ההיפך, אתה השווית. אני אמרתי: "גבר שולח הודעה למישהי בפייסבוק" ואתה שאלת: "הבוס שלך נכנס למשרד, נועל את הדלת ושואל שאלה". אני נתתי סיטואציה שאכן קורית הרבה, הצעות מיניות ברשתות חברתיות, והיא לא הטרדה מינית אובייקטיבית (=החוק אמר זאת. תיכף נגיע לזה) ואתה נתת דוגמה למשהו שהחוק דווקא כן קבע שהוא הטרדה מינית, קרי, אובייקטיבית.
ה"מאמץ" ללכת לחוק הוא מאוד פשוט - במה עוד אתה יכול להיתלות שהוא אובייקטיבי? חוק הוא הסדרת המוסר בקהילה מסוימת, ואם אנחנו מקבלים שמדינות מתקדמות, במאה ה-21, ליברליות, דמוקרטיות, מבינות דבר או שניים לגבי הסדרת מוסר בחברה, אז צריך לכבד אותו. הוא לא קדוש, כמובן, והוא עובר שינויים וגם יעבור שינויים.
ביחס ל"משפט" ו"חברה" - אני בטוח שנשים חוות הרבה פעמים חוויות שמבחינתן הן מטרידות. אני בטוח שבחלק מהמקרים אנחנו כחברה לא צריכים לראות בזה כמטריד.
בנוגע ל"הטרדה במישור החברתי" - מה זה בדיוק? ולמה המחוקק (=אנחנו, העם, החברה) לא רוצים להעניש את האנשים האלו? למה אנחנו סומכים על העם/בית דין שדה שיוקיע את האנשים האלו? להגיד "במישור החברתי" זה בעצם להגיד - זה סובייקטיבי, ומי שצועק יותר חזק/בעל המומנטום יקבע.
אני לא זוכר שלאורך הדיון הזה דיברתי על מקרה אוחובסקי ספציפית או שיימינג, אבל בכל מקרה, נכנסתי עכשיו לטוויט וראיתי את צילום המסך האמור. אמירה מטרידה מינית? לא יודע מה להגיד לך. זו שפה שאני מן הסתם לא הייתי משתמש בה בחיים אלא אם הייתי יודע שהצד השני צוחק איתי (חבר נניח). יש כאן גם תמיד סמנטיקה ואלוהים נמצא בפרטים הקטנים, וברגע שאתה כותב את המושג "מטרידה מינית" יש לזה הרבה משמעויות נלוות. לפי מה שהכותב כתב בציוץ, הוא מכיר את אוחובסקי הרבה שנים, ועכשיו אוחובסקי אמר לו "תתפשט ותקבל תשובה". אני יכול רק לשער שבעקבות כל מיני מאפיינים כמו: הגיל המבוגר של אוחובסקי, המעמד המקצועי שלו, המעמד שלו בקהילה וכו' - גרמו לצד השני להרגיש כאן מוטרד. רוצים שהפתרון לזה יהיה לפרסם את ההתכתבות בטוויטר? סבבה. אני אפילו גם לא תמיד נגד שיימינג, לפעמים יש לזה ערך, תלוי בסיטואציה.
אבל הדיון לא התחיל רק בזה, הדיון גם התחיל בכך שמישהו כתב שהציוץ הזה הוא "לרכב על הגל", ואם הוא היה מפורסם לפני חצי שנה, נניח, אף אחד לא היה מניד עפעף. אז זה "לתפוס טרמפ" ושוב - זה בדיוק לא ליברלי. זה לקחת בן אדם חף מפשע, כרגע, עם האשמות רציניות וחמורות לכאורה (בתחקיר שהיה בטלויזיה), ולהוסיף עוד משהו למדורה. אותו גץ מלאכותי ילבה את האש, ושופטים, וחוקרים, שהם גם בני אדם, מושפעים מדברים כאלו.
ובהחלט, יש מקרים שזה מכריע את הכף, ההתייחסות החברתית-הסובייקטיבית לאדם שמואשם בפלילים. יעידו על כך מאות מחקרים לגבי נאשמים מזרחים, אתיופים, ערבים ומה לא. בארה"ב כמובן לגבי מיעוטים כמו שחורים ולטינים.
ועוד מילה אחרונה על למה הנושא הזה סבוך: הטרדה מינית ותקיפה מינית הם למעשה העבירות היחידות (לבד מהדין הדתי, אבל זה סיפור אחר) שהן בבסיסן מגדריות. הונאה, גניבה, תאונה, רצח, תקיפה, התחזות, מה שלא תרצו, זה לא מגדרי. למען האמת, לרוב, זה עבירות שמבצעים נגד גברים. אבל הטרדות מיניות זה תחום של עבירות יחסית נדיר שהוא גברים נגד נשים. יש לזה המון צידוק היסטורי והמון היגיון, אבל כיום זה נתפס ממש כמאבק בין המינים. וכן, זה מוליד הרבה בעיות, כולל הדיון בפורום הזה שכולו גברי, וכולל כל החוויות הסובייקטיביות/אובייקטיביות.
אז בנושאים האלו אני מאמין בהליך מסודר וקבלת החלטות בריאה. יש הרבה חוקרות, מרצות ופעילות נשים שהיו מעורבות גם בחקיקה בישראל, בבתי המשפט וגם בארגונים חברתיים. צריך לשמור על היגיון ליברלי בקבלת ההחלטות. ולא על תחושות נקמה ומרד.
עריכה: שכחתי להוסיף כאן, שכמו שכתבתי באחת ההודעות הקודמות, יש פוזיציה מסוימת של METOO שטוענת שאינהרנטית גברים חזקים יותר מנשים בחברה, ולכן יחסי הכוחות האלו רובצים מעל כל אינטרקציה נשים-גברים. אז הלחץ הזה גורם לאנשים לחשוב שסיטואציות שוויוניות הן יחסי מרות בבסיסן, ולכן לראות בגבר אשם. אם אישה הייתה שולחת הודעה מינית בפייסבוק חד פעמית לגבר זר, אני משער שחלק ניכר מהציבור (גברים ונשים כאחד) לא היו רואים בזה כהטרדה מינית. אם אותו הגבר היה שולח לאותה אישה הצעה מינית, אחוז גבוה יותר היה רואה בזה כהטרדה מינית. למרות שבבסיס נעשתה אותה פעולה, עם אותם יחסי כוחות, עם אותה חוסר היכרות וכדומה. האמת, אני משער שיש מחקרים בנושא. אני אלך לבדוק.