ראי שעל הקיר כתב:
ברור שקייב קיבלה עדיפות על פני הכל וזה מובן.
אבל אני לא מדבר רק על השבועות לפני הפלישה, זה מתחיל עוד הרבה לפני זה.
הדרום, שהוא המרכז התעשייתי של המדינה, וכמובן הנמלים וחוף הים - הם צינור החמצן של אוראינה מבחינה כלכלית. ולמרות זאת היא לא פיתחה חיל ים, אפשר לומר שלא היה לה חיל ים בכלל. אתה שמעת על מדינה שהים הוא קריטי לקיומה, ושנמצאת במלחמה 8 שנים, שלא מחזיקה או אפילו מנסה להחזיק חיל ים?
אז נגיד שחיל ים זה יקר והחלטת להשקיע בדברים אחרים. נגיד. מערך הגנה על החוף, עם טילי חוף-ים שימנעו נחיתה קלה עליו, אפשר לעשות? אני חשבתי שהמערב לא צייד אותם בטילי חוף-ים ולכן אין להם, אבל מתברר שהטילים שהטביעו את המוסקבה היו בכלל מתוצרת עצמית. למה לא ראינו אותם בתחילת המלחמה? לא מוזר?
בסופו של דבר הרוסים כבשו את הדרום לעומק, בחזית רחבה, בקלות, ממש בטיול יחסית למקומות אחרים. גם המעבר היבשתי מקרים, יש לציין, הוא מעבר מאד צר שאפשר להגן עליו בקלות יחסית ואפילו להפוך אותו למלכודת לתוקפים כמו בטורים שהיו בצפון, ועדיין הרוסים נכנסו דרכו כמו בדלת פתוחה.
ראי, אתה מציג השקפה די מעוותת וחוסר בהבנה צבאית.
לאוקראינה יש קו חוף של כמעט 3,000 קילומטרים. פי 10 מישראל. להגן באופן אפקטיבי על כזו גזרה עם ביצורים סטטיים ואפילו עם כוח מתמרן דינאמי זה בלתי אפשרי. גם הנאצים עם גזרה קטנה בהרבה בצרפת ומשאבים גדולים פי כמה לא הצליחו לעשות את זה. להזכיר גם שאוקראינה היא מדינה ענייה מאוד בקנה מידה אירופאי, וכנגזרת מכך גם תקציב הבטחון. "עם טילי חוף-ים שימנעו נחיתה קלה עליו" - הכיבוש הקרקעי של הרוסים בדרום לא היה כתוצאה מפעילות החפה מהחוף, אלא פלישה מהאדמה דרך חצי האי קרים וממזרח מהשטחים בשליטתם.
מבחינת בניית חיל ים - גם אם אוקראינה נערכת לאיזשהו עימות כזה או אחר עם הרוסים, אני בספק אם מישהו אי פעם דמיין את הסנריו שאנחנו רואים עכשיו, שהוא דה פקטו שרוסיה מתהפכת עלייך מהיום למחר עם כל הצבא שלה. אוקראינה היא עצמאית בקושי 30 שנה ומדינה עניה, זה זמן די קצר במונחים של בניית צבא משמעותי. ההכנות הואצו משמעותית אחרי המלחמה ב2014.
אם איום הייחוס שלך הוא מעצמה ימית כמו רוסיה, אין ממש טעם לתחזק צי משחתות גדול, כי תהיה בנחיתות תמידית גם בכמות וגם באיכות. בנוסף הנמלים יהיו מטרה קלה לתקיפה. אסטרטגיה הרבה יותר הגיונית זה ללכת למלחמה א-סימטרית ולטפל באיום הימי בדרכים אחרות (טילים, רחפנים/סירות מתאבדות, פעולות קומנדו וכו').
ולכן בין השאר הם פיתחו את הטיל החוף ים מתוצרת עצמית. טענת ש"לא ראינו את הטילים בתחילת המלחמה" - דבר ראשון אין לך ולי מושג באיזה נשק בדיוק נעשה שימוש ומתי אלא רק מה שפורסם בתקשורת וקראנו. יכול להיות שהיו לא מעט ניסיונות לעשות בו שימוש מאז תחילת הלחימה. אני קראתי שהרוסים כתוצאה מאיום הטילים האלה הקפידו להרחיק את המשחתות במרחק של לפחות 300 ק"מ מהחוף (הטילים המודרניים יכולים להיות אפקטיביים עד 300 ק"מ). וכנראה האירוע עם "מוסקבה" היה כתוצאה מאובר בטחון או שינוי אסטרטגיה.
למרות כל זאת, הם השיגו 2 הישגים משמעותיים לפחות בתחום הימי - היה אירוע מעניין בתחילת המלחמה בו עשו מארב גראדים והצליחו להטביע ספינת קרב רוסית. זאת הפעם הראשונה בהיסטוריה הימית שספינה מוטבעת במארב כזה.
וכמובן ההטבעה של "מוסקבה", שזו גם פגיעה צבאית אדירה במשחתת חזקה, וכמובן גם פגעה קשה בכבוד, האמינות והמורל הרוסיים. זו הספינה הצבאית הכי גדולה שהוטבעה מאז מלחמת העולם הII.