Hacohen כתב:
Shiver כתב:
Hacohen כתב:
עניתי לך, אבל אתה לא מבין טוב. אתה חושב שילדה שמרוויחה דולר בקמבודיה בסווטשופ של נייק היא במצב של "ווין", אז אנחנו לא מגדירים ווין אותו הדבר.
ברור שיש יתרונות מסוימים ששחקנים מסוימים בטור נהנו מהם. ברור גם שבלי היכולות שלהם והתרבות שהם הביאו והפופולריות העממית שלהם, אנד1 לא היתה מה שהיא היתה. האם זה "ווין" כשמכרו ערימות של חולצות של שחקנים מסוימים, והם לא ראו מזה שום דבר? האם זה "ווין" כשהשחקנים האלה נתנו כמה שנים טובות למותג, ולא יכלו אחר כך לקדם את הילדים שלהם מחוץ לשכונה? אלה שאלות. בשבילך זה לא דיון כי דולר אחד בסווטשופ זה כבר ווין. אז אין על מה להתדיין איתך בנושא הזה.
זה אולי ציני להגדיר את זה כWIN, אבל העולם מתפתח באופן הדרגתי.
אותה ילדה מעולם שלישי, לא תעבור תוך שנה מדולר לשכר מינימום אמריקאי. זה תהליך שלוקח זמן, שצריך לעבור בו כמה שלבים של מרוויחים יותר, צורכים יותר, רמת החיים עולה, המדינה משתפרת --> דורשים שכר יותר גבוה וכך הלאה באופן סיבובי, מתמשך וגדל בהדרגה.
וכנראה שהשכר של $1 לשעה הוא חלק בלתי נפרד באבולוציה הזאת. אתה לא יכול לדלג על שלבים.
כמו בנושאים אחרים, אתה רואה את העולם בשחור ולבן, אבל המציאות היא בהרבה מקרים בתחום האפור.
זה, כמובן, קשקוש עם שימוש בהגיון של סוחר עבדים.
נייק מחר בבוקר יכולה להיות מחויבת לשלם לילדה הזאת פי 10, והיא עדיין תמשיך לייצר, והעניין של "שכר של דולר לשעה (נסה יותר לכיוון של דולר ליום) שהוא חלק בלתי נפרד באבולוציה, ואתה לא יכול לדלג על שלבים" הוא בולשיט מוחלט. חברות כמו נייק פשוט מנצלות מדינות רקובות ומושחתות שבהן אנשים הם בסך הכל גורמי ייצור נטולי זכויות שיכולים למות מחר בבוקר במפעל, ולאף אחד לא אכפת. זו תמצית ההשקפה הקולוניאליסטית-גזענית בלבוש כלכלי, "הנה אנחנו הלבנים נבוא ונזרוק (ממש) קצת דולרים על הנייטיבס, והם ישתפרו". אז לא, זה לא נכון. רחוק מאד מלהיות נכון.
לא אמרתי שזה צודק או שזה המצב הרצוי, פשוט ככה העולם שלנו עובד, וגם אתה כבעל עסק קטן מקיים חלק מהשרשרת הקולוניאליסטית הזאת. מאיפה לדעתך אתה מקבל ונהנה מכל מיני שירותים ומוצרים במחירים עלובים ממדינות עולם שלישי (נייר, קפה, מוצרי אליקספרס, בגדים, אנרגיה, סמארטפונים)? אל תהיה טהרן.
עובדה שאף אחד לא מכריח את נייקי לשלם לילדה הזאת פי 10, ואף אחד לא ממש דורש מאפל לשפר את תנאי העובדים בפוקסקון וכו' וכו' אלפי דוגמאות. מקבלי ההחלטות יודעים שאם הם יחליטו כזה דבר, אז כנראה שנייקי או חברות אחרות שעוסקות במיקור חוץ מהסוג הזה, פשוט לא יוכלו לעבוד במאסה שהן עובדות בה כיום. כזאת החלטה לא יכולה לעבוד בSCALE כזה. אתה רואה כמה מתווכחים על עלייה זניחה בישראל של שכר המינימום.
במדינות שהיה פעם שכר רעב ומאז השכר עלה משמעותית - למשל סין - המדינה נהיית פחות תחרותית ומשתלמת לבוגרי האוניברסיטאות הלבנות להעסיק שם אנשים והם עוברים למדינות אחרות כמו ויטנאם, הודו ובנגלדש, עד שגם שם יעלה השכר. ובסין שהיא הייתה פעם כלכלת ייצור טהורה, לאט לאט הופכת חלק משמעותי שלה לכלכלת שירותים - וזה משהו כלכלי טבעי. וזה לא נבע מזה שהחליטו יום אחד להעלות את שכר המינימום בסין, אלא כחלק משיפור הדרגתי ומתמשך בשכר ובאיכות החיים של הסיני הממוצע.