sheky כתב:
ציון כתב:
שקי- תומכי הרפורמה סבורים שבית המשפט, שהוא גוף לא נבחר, הוא הדיקטטור וצריך לרסן אותו ולהחזיר את מעמדו לשהיה בעבר ולמקובל בדמוקרטיות אחרות. וזה דווקא המעשה הדמוקרטי - החזרת השלטון לעם. זה לא בינארי, כל דמגוג יכול לצעוק 'דמוקרטיה'. לדעתי זו בגדול מחלוקת לגיטימית שצריכה להיות מוכרעת בפשרה. זה לא כזה מסובך.
באיזו דמוקרטיה אחרת הרשות המבצעת שולטת בהגדרה במחוקקת ועכשיו לוקחת שליטה כמעט מלאה (עם סייג ל15 מ15 של בית המשפט העליון) על הרשות השופטת?
תגיד שבארה"ב יש מינוי שופטים? אני אגיד שיש שם הפרדה בין הרשות המבצעת למחוקקת ויש חוקה. תגיד שבמדינה X יש א' אני אגיד שבאותה מדינה יש איזון עם ב'.
אין פה יותר מדי איך לסובב את זה, הרשות המבצעת עומדת לקבל עליונות על כל הרשויות האחרות ולהן אין כמעט שום יכולת לאזן מנגד.
נראה לי סביר לשנות את היחסים עם הרשות השופטת (לא מרגיש שיש צורך אבל מקבל את זה שהרוב חושב שכן) אבל להכפיף את המערכת המשפטית בצורה מלאה לרשות המבצעת זה חד משמעית פגיעה בדמוקרטיה.
בוא נעשה משחק אחר, בוא תן לי מדינה דמוקרטית אחת שאין לה חוקה, הרשות המבצעת בהכרח שולטת גם ברשות המחוקקת, גם ממנה לבדה שופטים וגם חסינה מביקורת שיפוטית (למעט מקרה חריג של 15 מ15 בבית המשפט העליון)... מוכן לקבל גם דוגמא של מדינה דומה (יש חוקה אבל אפשר לשנות ברוב רגיל נגיד).
אם אתה טוען שיש פה שני צדדים למטבע אז בוא אשמח לראות מה הצד של המטבע שאני מפספס.
אז אני אנסה להציג את הצד השני: בוא נעשה משחק כזה - הקואליציה מורכבת ממר"ץ העבודה והערבים. אבל בביהמ"ש יושבים 15 שיבוטים של סקאליה ונועם סולברג. האם לא היית סבור שיש מקום לתת לממשלה לקבוע את המינויים לעליון ולשנות את ההרכב ? מבחינה מוסדית, מאחרי "מסך בערות", הפתרון הכי הגיוני הוא שנבחרי הציבור יבחרו את השופטים, וודאי לערכאות חוקתיות, וככה זה ברוב העולם להבנתי. איך לאזן קואליציה ואופיזיציה, ממשלה וכנסת, זה דיון, אבל העיקרון הוא שנבחרי הציבור ממנים את השופטים. אין שום מקום בעולם בו יש לשופטים ווטו על המינויים וודאי לא לעו"ד.
ובהצעה לא מבוטלת הביקורת השיפוטית לחלוטין, אלא היא מצומצמת (יתר על המידה לדעתי), רק למקרי קיצון נדירים בהם ברור לכל 15 שופטים שהכנסת חטאה לתפקידה. גם ביקורת שיפוטית על החלטות ממשלה ומנהל נשארת, גם אם תצומצם לעילות הקלאסיות של פעולה בחוסר סמכות ופגמים פרוצדוריאלים. לדעתי זו תפיסה, לפחות, לגיטימית. למעשה כך התנהלה המדינה עד לפס"ד בנק מזרחי והמהפכה החוקתית.