דניאל כתב:
הנקודה שלי היא אחרת. ברור שיש מתאם, אפילו חזק בין גודל אוכלוסיה לכמות הספורטאים בטופ. עניין פשוט של funnel. אבל יש מספיק דוגמאות של מדינות שהצליחו בעזרת השקעה נכונה להוציא כמות גדולה של כוכבים, וסטטיסטית ככל שיהיו יותר כוכבים יש סיכוי שיפול לך כוכב על. זה לא אומר שזה יקרה לכל המדינות הקטנות.
יותר חשוב - זה לא יקרה במקרה. דווקא אצלנו הכוכב היחיד ב-NBA סוג של קרה במקרה, אבא שלו עם הגנים והחינוך הסרבי תרמו לזה.
לא חסרות דוגמאות בישראל של דברים שאנחנו טובים בהם ברמה העולמית, הרוב קרה בעקבות תנאי פתיחה מאתגרים (פתרונות מים, צבא). אין הרבה דוגמאות בספורט, אבל יש דוגמא אחת והיא הג'ודו. לא בדקתי את הנתונים אבל יש לי הרגשה שג'ודו הוא אולי הספורט שאנחנו מייצרים בו הכי הרבה כוכבים ביחס לאוכלוסיה (בהשוואה לענפי ספורט אחרים בישראל). רק אתמול ספורטאית ישראלית הפכה למדוגרת ראשונה בעולם. מה שמעניין זה שזה קרה בעקבות השקעה בתשתיות (הספורט הפך לפופולרי מאד אחרי המדליות ומשם צבר תאוצה), שזה קרה באופן רוחבי (זה לא איזה עמוס מנסדורף יחיד אלא הרבה ספורטאים), וזה גם לא קרה בעקבות הגירה (הרבה פעמים באתלטיקה ההצלחה שלנו מתבססת על ספורטאים שהיגרו). העובדה שזה קרה באופן רוחבי תרמה להישגים ברמה הקבוצתית, כמו המדליה האחרונה בטוקיו. אגב, בדומה לכדורסל, ג'ודו הוא לא ענף שיש לנו בו יתרון יחסי (להבדיל נגיד מענפי השייט והגלישה בזכות הגישה לים).
זה דיון מעניין. בכדורסל, שלא כמו בג'ודו, צריך גובה וזה מוציא אחוז גבוה מאוד מהאוכלוסייה מכלל אלה שבכלל יש להם פוטנציאל. הגובה הממוצע לגברים במדינות הבלטיות והאקס יוגוסלביות (סרביה, קרואטיה, בוסניה, סלובניה, מונטנגרו, ליטא, ולטביה, שהן אלו שבד"כ מוזכרות בדיונים על מדינות קטנות שמגדלות הרבה שחקנים, וגם בפינלנד ובשבדיה) הוא בערך 5 סנטים יותר מהגובה הממוצע בישראל (1.81 עד 1.83 מול 1.77). במונחי כדורסל, זה יכול להיות ההבדל בין גארד של 1.95 לגארד של 1.90 ובין סנטר של 2.13 לסנטר של 2.08. או בהינתן כישרון דומה, בין שחקן יורוליג לשחקן ליגת העל (או נבא מול יורוליג; או כוכב נבא מול שחקן רגיל). אם לוקה היה 1.98 הוא לא היה שחקן באותה רמה. כנ"ל גאסול בגובה 2.10, דירק בגובה 2.08, או סטורנסקי הצ'כי בגובה 1.95. לחלופין, תדמיינו את אבדיה בגובה 2.11, את מדר בגובה 1.95, או את בלאט בגובה 1.90.
לשם המחשה, לקרואטים יש בטורניר תאומים בגובה 2.19 ו-2.14, לליטאים שחקנים בגובה 2.12 ו-2.11, ולסרבים שחקן בגובה 2.12. הצרפתים והטורקים לא גבוהים בהרבה מהישראלים, אבל כאן גודל האוכלוסיה משחק תפקיד, ולשתי הנבחרות יש שחקנים של 2.16. מתי בפעם האחרונה לפני גלעד לוי נבחרת ישראלית יכלה בכלל לחשוב על להביא שחקן בגובה של מעל 2.08 שמסוגל לרוץ וללעוס מסטיק באותו זמן?
לא אומר שכל מה שעושים בישראל מבחינת גידול כדורסלנים הוא מושלם (רחוק מזה) או שהתרבות סביב המשחק היא ברמה של הסרבים או הליטאים. אבל בסופו של דבר, יש כאן גם עניין של גנים.