שישה ערוצים מתחרים על תשומת לבנו בכל מחיר, ולשם כך מרתקים קהל הצופים לסיפורי תבהלה על נטישה המונית של בעלי מקצועות מבוקשים. על אף הדיכאון השורר בתקשורת וברשתות החברתיות, מצב המשק הישראלי דווקא לא רע.
התבהלה אפקטיבית, זה עובד, מפה לאוזן מגיעים סיפורים על נוטשים את ישראל בעלי מקצועות מבוקשים, מרופאים מומחים בתחומם ועד מתמטיקאים בעלי שם, מיזמי סטארט־אפ ועד רילוקיישן של עובדי חברות ישראליות ובינלאומיות. בעיקר עוזבים צעירים ומשפחות צעירות שסיפורי השואה ומלחמת השחרור עבורן, זה בספרי ההיסטוריה לבחינות הבגרות.עוד עוזבים חלק מעולי בריה”מ לשעבר משנות ה־90 של המאה הקודמת, חלקם מצטרפים לעוזבים שכבר הקימו קהילות, בקנדה למשל, לאחר שעשו שימוש בסל הקליטה הנדיב של מדינת ישראל. חלק מהיורדים שבים לישראל ברגע שהם חולים במחלה קשה או ממארת, שכן הטיפול בישראל בעלות אפסית והרמה הרפואית בין הגבוהות ביותר בעולם.
נעבור לנתונים שירגיעו את אלה שיישארו מאחור ולא יסגרו את האור בנתב”ג כפי שהתבקשו בזמן המיתון של 1966. חובות העולם נטו למשק הישראלי עלו בשנה האחרונה עד חודש מרץ ב־35.1 מיליארד דולר ל־255.85 מיליארד דולר. כן העולם חייב לישראל סכום נטו הנובע מהפער בין חובות המשק לעולם לחובות העולם לישראל בסכום השווה ל־50.3% מהתוצר.
עוד נקודה חשובה לחוזקו של המשק הישראלי: זוכרים שהיינו תלויים ביבוא מוצרי אנרגיה בסכומי עתק מפני שלא היו לנו מקורות משלנו, במשבר הנפט הראשון והשני, 1967 ו־1973, מה שגרר לעלייה בגירעון בחשבון השוטף, הביא לפיחות המטבע ומשם הדרך הייתה קצרה לאינפלציה אימתנית? לא עוד.היום ישראל מייצאת מוצרי אנרגיה (גז) לעולם. לאירופה היה יצוא של גז בשנת 2023 בהיקף של 266 מיליון דולר, ואלה סכומים משניים. עוד מיליארדי דולר נכנסים לישראל בחוזים ארוכי טווח ביצוא גז למצרים ולירדן ממאגרי הגז במיליארדי דולר בשנה. ירדן מפיקה 70% מהכח החשמלי שלה מגז שמקורו ממאגרי לווייתן ותמר, היא תלויה בישראל להפקת חשמל כפי שהיא תלויה לחלוטין בישראל למי שתייה.
“קרן העושר” מתקבולי המסים וההיטלים המיועדת לדורות הבאים, לגרים בישראל, כבר מחזיקה מעל 6 מיליארד שקל והכנסותיה הולכות וגדלות. התחזית המעודכנת של רשות המסים מחודש יוני השנה היא כי ההכנסות תעלינה לאורך חיי תפוקת הגז מהמים הכלכליים של ישראל לסכום שבין 55.3 מיליארד דולר ועד 72 מיליארד דולר, עלייה של כ־20 מיליארד דולר לעומת התחזית הקודמת.סכומים אלה כוללים גביית היטל רווחי נפט וגז בעשור הקרוב וגביית היטל רווחי נפט וגז ביתר השנים. מתוך ההיטלים שנגבו עד אמצע יוני השנה 5.9 מיליארד שקל הם היטלים חלוטים, כלומר סופיים מתוך גבייה בפועל הכוללת מעין מקדמות עד להתחשבנות סופית של 6.85 מיליארד שקל.
נתונים עדכניים מצביעים כי גם לאחר שמונה חודשי מלחמה, למרות גיוס המילואים המסיבי, תחום ההייטק ממשיך להיות מבוקש. בחודש מאי היו בענף 400,900 משרות שכירים, עלייה של 0.4% לעומת אפריל השנה ונמוך רק ב־0.7% לעומת מאי אשתקד, בשיא ההפגנות נגד הממשלה. מספר המשרות בהייטק מהווה 10% מכלל משרות השכיר במשק, כמו באפריל.שכרם הממוצע של השכירים בענף ההייטק, 29,804 שקל לחודש, עלה בשנה האחרונה ב־5.7%, למרות הזעזועים הפנימיים והחיצוניים בישראל. מדובר בעלייה בשכר בשיעור ריאלי של למעלה מ־1%. לשם השוואה, השכר הממוצע במשק עומד על 13,044 שקל
https://m.maariv.co.il/journalists/Article-1123612.