נורטון כתב:
מצוין, אז גם אתה לא מכיר.
אגב, לא הכללתי. לא חושב שלרגע אחד אמרתי ש״כולם״ כאלה. אמרתי את הדברים הבאים.
א. יש מדיניות ברורה של יצירת ואז ניצול המצב מאז ימי החזון איש, דרך הרב ש״ך ועד ימינו כשזה הפך למפלצת.
ב. חרדים רבים רבים לא מבינים את העובדה הזאת.
ג. בסופו של דבר, הבחור החרדי הממוצע לומד בין 4-6 שעות ביום, עם סטיית תקן מאד גדולה, וראיתי מספיק ישיבות (וקשה לי להאמין שמשהו השתנה) בשביל שזה יהיה לי ברור. ביליתי זמן במיר, בחברון, בעטרת (של פעם, כשהרב אזרחי עדיין היה בחיים), באופקים כמובן, באיטרי, ובעוד מספיק ישיבות.
ד. סטיית תקן גבוהה זה אומר שיש רבים שלומדים יותר מ 12 שעות, יש גם רבים שלומדים אפס עגול.
ה. אתה תתפלא כמה חרדים, ״ישיבע בוחערס״ לא יודעים לקרוא דף גמרא, אבל מדובר בעשרות אחוזים. כנראה לא בשליש אוכלוסיה, אבל גם חמישית או רבע זה לא מעט בכלל.
ו. שחנ״שים עד הלילה, סיפורי נייעס , צפייה במשחקים של מכבי (טוב, זה פעם. לא יודע היום, אבל אני מבטיח לך שהשחנ״שים כל הלילה, וסיפורי הנייעס בוודאי שעדיין כאלה) ושאר תופינים תופסים חלק לא קטן מהיום של לא מעט בחורי ישיבה.
ז. לימדו את החרדים (איך אני יודע? כי גם אותי לימדו ככה), שדי בלהיות כזה אחד שלומד 5-6 שעות ביום, ומתפלל ושומר מצוות, כדי שחס וחלילה שתלך לצבא.
ח. האמת האמת היא שבזמני גם לימדו אותנו, שאפילו אם אנחנו מתבטלים כל היום, עדיין עדיף שלא נלך לצבא. אבל למיטב הבנתי זה השתנה. נו שוין.
ט. כאמור, יש מצב שרוב החרדים שתשאל יגידו לך שהסיבה האמיתית היא החילון, יש גם מצב שרוב החרדים יחשבו שזאת האמת - אבל זה בגלל שהם סתומים. הסיבה האמיתית אמיתית היא בגלל שהחזון איש, וממשיכי דרכו, מצאו דרך להשתלט, לשלוט ולעשות כסף. (בין אם כסף עניין אותם אישית, או רק על דרך השליטה והכוח. כי ככל שידוע לי רוב מוחלט של ״גדולי הדור״ הם אכן לא אנשי מנעמים פיזיים. אני לא בטוח שזה נכון לגבי ח״כים ושאר עסקונים. אבל אני כן בטוח שגם החזון איש, ובטח ובטח שהרב ש״ך ואחרים מאד אהבו להיות ״גדוילי הדור״. זה ברור לי, גם אם זה לא התבטא בכסף, אלא בכבוד).
י. Always follow the money , לעזאזל, זה אפילו נכון לחאלד משעל והנייה, אז בטח שגם לחרדים.
י״א. גם אני בעד יחידות נפרדות. אדרבה, שיגייסו את כולם ויקיימו כאלה, ונראה כמה באמת מתגייסים. בינתיים ככל שידוע לי (אבל שוב, הידע שלי קצת ישן) זה מסתכם פחות או יותר ב״נצח יהודה״ ובעוד קבוצות קטנות של חרדים שהתגייסו כחלק מצבא מקצועי ועל מנת ללמוד מקצוע (יש לי חבר קצין כזה, שכבר שנים בצבא, ואני יודע שהוא היה חלק מאיזו יוזמה כזאת או אחרת).
אני לא שולל את הדברים שאתה אומר, בהחלט ייתכן שיש כאלה שלומדים רק 4-5 שעות ביום, אבל עדיין הם בתוך מסגרת חרדית ואין סכנה לחילון. החילון הוא החשש הגדול שמונע גיוס, ולא הטענה שהם לומדים כל היום ולכן אין להם זמן לצבא (כלומר הם אולי טוענים גם את זה, אבל ברור שחלק ניכר ביותר לא לומד 12 שעות ביום). לכן גם אם תיקח תלמיד ישיבה שלומד רק שעה ביום הטיעון יתפוס גם לגביו ברמה העקרונית (מבחינתם). לי ברור שהם צריכים לעשות צבא, אבל אתה חייב לתת להם את התנאים שיאפשרו להם להתגייס או לפחות ישמטו את הקרקע מתחת לטענה שלפיה הם לא יכולים להתגייס מהחשש שחייל שנכנס חרדי יצא חילוני.