עמוס לב כתב:
אני מקווה שנווה והצוות שלו עשו עבודת הכנה טובה לפני שהלכו לתיכון. לישראלים יש איזו נטיה להסתנוור ממה שמציעים להם ולא להבין את הסיטואציה.
אני זוכר את גל מקל הולך לכאורה לקולג' לא מאד גדול, וויצ'יטה סטייט, אבל עם חוסר הבנה של הסיטואציה. קבוצה אחרי עונה מעולה שהגיעה לסוויט 16, כששני הגארדים המובילים נשארו בקבוצה. בנוסף לכך, הוא הגיע לקונפרנס שבאופן מסורתי מלא בקבוצות שקודם כל שומרות, אח"כ שומרות ואולי בסוף שוב שומרות ורק אח"כ זוכרות שצריך גם לקלוע. משחק ריצה ומעבר, הכוח של מקל? לא בבית ספרנו. אז בעונה הראשונה הוא שיחק מעט מאד, בהתאם לפרשמן. בעונה השניה, הקבוצה מאד נחלשה (מתאים מאד למיד מייג'ור, ללא רזומה עקבי, שההצלחה באה בגלים ולא באופן עקבי, בהתאם לרקרוטינג מזליקי במקרים רבים) ומקל אמנם היה אחד המובילים, אבל עם אחוזים נוראיים. אחרי העונה הזאת הוא ברח.
דוגמא נוספת מאד ברורה הייתה של נמרוד טישמן, שמשום הוא והאנשים שייעצו לו החליטו שפלורידה הגדולה היא המקום המתאים לו. זה נגמר ב-7 משחקים בלבד שבהם הוא השתתף בעונת פרשמן יחידה שאחרי הוא ברח לארץ.
מה שמעניין שבשני המקרים שותף להחלטה היה בן אדם שאני כן מעריך ולמרות שדיברנו על הבחירה של השניים, והבעתי את הסייגים המאד ברורים שלי, הוא ידע להסביר לי שאני טועה והם יודעים מה הם עושים כשהם הולכים לאן שהם הולכים.
אלו כמובן שני מקרים שאני זוכר במיוחד, אבל היו מקרים רבים אחרים (כן, ניב ברקוביץ', אתה לא הצלחת לכבוש את מרקט והאן.בי.איי בגלל שטום קרין האנטישמי הזה משום מה העדיף את טרוויס דינר ולא העדיף לתת לך לשחק בכלל). אני מקווה שנווה לא אחד מהם. אין לי באמת מושג, מה הרמה שלו ומה הכישרון שכרגע משחק בתיכון הזה, אני פשוט נזהר בצוננין.
לגבי הכשרונות במונטוורד, אני מכיר קצת אז יכול להגיד שיש שם סיניורים ברמה הכי גבוהה של התיכונים. למשל דאריק ווייטהד, סמול פורוורד (1.98) שהוא כישרון טופ-10 עם סיכוי טוב לבחירת לוטרי עוד שנתיים. אתלט אדיר (נווה אתלט טוב, אבל זה לא באותה ספירה) וסקורר. הרכז שלהם הוא סקיי קלארק, בשנה הבאה בקנטאקי, ולידו קומבו גארד (ג'יילן הוד-שפינו) ששיחק מצוין בליגת הקיץ לתיכונים של נייק. על העמדה של נווה הם גם צירפו השנה גם את דילון מיצ'ל, ששיחק בשנה שעברה ליד עמנואל שארפ בקבוצה של דרק. לא מאוד משופשף התקפית, אבל אולי הווינג ההגנתי הכי טוב במחזור הזה. סמול פורוורד של 2.01, ארוך מאוד, אתלט נהדר, ומאוד מחויב הגנתית. וגם בשנתון של הג'וניורים (הגיל של נווה) לא חסר להם. למשל קוואמה אוונס, עוד סמול פורוורד (2.06) שנמצא בעשירייה הראשונה של הכשרונות בקבוצת הגיל שלו. אגב, כל השמות שהזכרתי כאן הם לפחות טופ-30 בצפון אמריקה. לא סתם מונטוורד הוא אקדמיית הכדורסל מספר אחת כבר משהו כמו עשור בליגת בתי הספר של ארה"ב.
אז אמנם הסמול פורוורד קאלב יוסטן (קלעי נפלא וכנראה בחירת לוטרי בשנה הבאה) הלך השנה למישיגן וגם הפאוור פורוורד ג'יילן דורן (עוד שחקן טופ-10) החליט לעשות ריקלסיפיינג וישחק בשנה הבאה בממפיס עם אמוני בייטס. אבל למי שהיה ספק, נווה לא הולך לראות דקות בקבוצה הבכירה של האקדמיה (מה שנקרא באנגלית ה"ורסיטי") בשנה הבאה וספק גדול אם בכלל יגיע לשם אי פעם גם בשנה הבאה.
אבל צריך להבין גם שמונטוורד היא מעבר לעוד תיכון רגיל. מדובר כאן על תאגיד כדורסל ברמת התיכונים. וככזה, הם מחזיקים למעשה משהו כמו 6 או 7 קבוצות משנה, חלקן של שחקנים צעירים יותר, וחלקן גם של יותר מבוגרים (מה שנקרא פוסט-גראד). ואלו מתחרים בשלל ליגות משנה מול המון קבוצות ושחקנים בכלל לא רעים (באמת שלא כדאי לכם להיכנס לסבך שהוא ליגת התיכונים האמריקאית ואיך שהדברים עובדים שם). בקיצור, בכל שנה עובר במונטוורד מספר גדול של שחקנים. רק הקצפת מגיעים לקבוצה הבכירה (לרוב שחקנים עם פוטנציאל נבא ברור) והרוב משחקים בקבוצות המשנה או ממשיכים הלאה למקום אחר. אני אופתע למדי אם נווה הוא יהיה אחד השחקנים מהקבוצה הראשונה.
אוקיי, אז זו החלטה טובה או רעה? אני לא ממש יודע. רק יכול להגיד שסביר להניח שנווה לא הולך להתייבש על הספסל של מונטוורד כמו שהיה קורה אם היה הולך לקולג' בכיר. הוא ישחק, אבל לא בקבוצה הבכירה. אני נוטה לחשוב שרמת התחרות, האתלטיות והסייז שהוא יפגוש יהיו עדיין עדיפים על מה שרואים בארץ. ומדובר אגב גם בתיכון פרטי יוקרתי עם רמת לימודים גבוהה. אבל יש גם חסרונות בכדורסל הלרוב סוליסטי שמשחקנים בתיכונים האמריקאים. בכל מקרה, זה לא שנווה כיכב בקדטים, אז אני לא רואה כל כך איך זה יהרוס לו. מקסימום לא יסתדר, הוא תמיד יכול לחזור לארץ בשנה הבאה.