סטטוס שפרסם היום אבי סגל קצת ארוך אבל שווה קריאה:
ציטוט:
לפני כשני עשורים, בגיל 20 ומשהו, הייתי בעל קורא בבית הכנסת האשכנזי בנווה אביבים, מרחק שעה הליכה מביתי שבמרכז ת"א. לא היה קל, בעיקר בימות הגשמים, אבל שילמו טוב, שלא לדבר על זה שהאוכל בקידושים היה מעולה. ככה זה כשאברהם הירשזון הוא מתפלל קבוע.
באחת השבתות הוזמנתי לראשונה ע"י רב הקהילה לקידוש בביתו. ידעתי שההורים מחכים לי בבית, אבל לא היה לי נעים לסרב והלכתי. הקידוש התגלה כסעודה קטנה, לכבוד הרב היה זמן בשפע, לי המשיך להיות לא נעים לקום וללכת, והעסק התארך והתברבר עד שבסופו של דבר חזרתי הביתה משהו כמו שעתיים-שלוש אחרי הזמן הרגיל. הגעתי ממש בריצה, מזיע ומותש, רק כדי לגלות שבזמן הזה הספיקו ההורים שלי לחפש אותי בכל בתי החולים בסביבה, כולל חדרי המתים. אני יודע שזה נשמע כמו חירות ספרותית שנטלתי לעצמי. זה לא.
כך שבמקרה המצער של נעמה איצקוביץ', שנחשבה אתמול נעדרת משום שתעתה בדרך, לא הגיעה לבית ארוסה (עלק תעתה, כל פסיכולוג חובב מבין שבתת-מודע שלה היא לא רצתה לעבור שבת עם המשפחה שלו) ולא רצתה להתקשר בשבת - קודם כל הלב שלי איתה, לגמרי. כלומר, ברור שהיא שגתה לאורך כל הדרך (למה לצאת לדרך כל כך מאוחר? אפילו אם היתה מגיעה למזכרת בתיה, אין סיכוי שהיתה מוצאת את הבית עד שבת בין כל הרחובות עם שמות הצמחים), וכן, כשיהיה לי ילד בן 20 שיעשה דבר כזה כבר אדאג שהוא לא יגיע לגיל 21, אבל האמת היא שאני מבין אותה, מבין את הראש בן ה-20 שלה. היא נתנה קרדיט מוגזם להורים: הם יודעים שאני ילדה גדולה, הם בטח יבינו שקרתה תקלה, ושאני לא יכולה ליצור קשר בשבת (חבריי החילונים מלידה: עזבו, אין לכם מושג כמה קשה לדוס להתקשר בשבת, אל תנסו בכלל להבין) ומה כבר יכול לקרות לי באוטו מנתניה למזכרת בתיה - שהחמאס יחטוף אותי עם גרר? ואולי בכלל הם לא יודעים שתעיתי בדרך? אולי מבחינתם הגעתי בזמן למקום הנכון, והארוס בטח כבר יבין, כי בשביל זה אני מתחתנת איתו?
שיקול דעת מוטעה, ברור, היא בת 20. בדיוק הגיל שבו בנות דתיות מתחברות עם רוצחי ראשי ממשלה. לא צריך להרוג אותה על שטות נעורים. כולנו עושים שטויות. ללכת מדי ליל שבת לשתות במועדון זה לא פחות שטות ולא פחות מדאיג את ההורים. בקיצור, אני מקווה שעד החתונה זה יעבור. לכולנו.
מה שכן, צעירים יקרים, תתקשרו בכל מחיר. אל תתנו שום קרדיט להורים שלכם, הם אף פעם לא יבינו שהכול בסדר. גם כשאתם עושים הכול נכון הם לא מבינים אתכם, אז עכשיו?
לגופו של עניין, יש כאן פער חינוכי-הלכתי שצריך לסגור.המקרה הזה יהיה לטובה.