במהלך ניסיון חיי העשיר צברתי אי אילו ביקורות ספרות שכתבתי פה ושם בהזדמנויות כאלה ואחרות. מעניין אותי לשמוע ביקורות של אנשים פה על ספרים שקראו, וביקורות של אנשים על הביקורות שלי. יש לזכור שבחלק מהביקורות (כמו זו הרצ"ב על אלטנוילנד) הייתי חייב להכניס קצת חנופה בסוף, משיקולי גועל נפש של יד רוחצת יד (ההוצאה לאור שלחה לאתר את הספר לביקורת, אי אפשר לקטול אותו לגמרי). בהמשך אעלה ביקורות נוספות.
אלטנוי ספר. התחושה המרכזית שעלתה בי כשקראתי את "נוילנד" של אשכול נבו היא שכבר קראתי ספר כזה פעם. או אם לדייק, כבר קראתי ספרים כאלה פעם. אשכול נבו "מתכתב" (שלא לומר מעתיק) עם סופרים וספרים אחרים. בעיקר דויד גרוסמן אבל לא רק. רוצים דוגמאות? יש לי מיליון. משחקי המילים ("ברית בין הבקרים" , "חבית חומר נפש") למשל, או ההיכרות בין דורי לענבר שמתחילה מבפנים ולאט לאט יוצאת החוצה, ויותר מכך, האנקדוטות שמרגישות ממש כמו קופי פייסט מספרים של גרוסמן. דורי ואבא שלו, שממש כמו אסף ושי ב"מישהו לרוץ איתו" אוהדים את הפועל ירושלים, היומן של מני פלג שנכתב על פני מספר עמודים ללא אף סימן פיסוק, כמו הקטע על הסלמונים ב"עיין ערך אהבה", העברית התנ"כית של ססיליה המקבילה בדיוק לזו של תיאודורה מ"מישהו לרוץ איתו", ועוד אי אילו דוגמאות טיפה פחות בולטות. ולא רק מגרוסמן לוקח אשכול נבו אנקדוטות אלא גם ממאיר שלו, ("מאז שיואבי" זה כל כך יונה ונער, שברגע שקראתי את זה אמרתי לעצמי בקול: "חוצפן!") ואפילו מעצמו, (המתח בין תל אביב לחיפה שנטחן עד דק ב"משאלה אחת ימינה" לדוגמה, או צאלה ששורפת את ברכות יום ההולדת בקצה שלהן, מנהג שמיוחס לצ'רצ'יל במשאלה אחת ימינה). משהו על הגבול בין חוצפה חיובית להעתקה מביכה. ובכל זאת, אני ממליץ לכם לקרוא את הספר. למה? מכמה סיבות, אבל המרכזית שבהן היא שאפילו אם זה חיקוי של דויד גרוסמן, זה חיקוי טוב. כל כך טוב עד שממש כיף לקרוא אותו, כמעט כמו המקור. אבל זה לא רק זה, זו היכולת לספר סיפור בצורה כזו שתגרום לך להיכנס אליו, להישאב פנימה, להיות חלק מהמסע. מהמסע של דורי, ומהמסע של ענבר. מהמסע של מני פלג, ומהמסע של סבתא לילי. באיזשהו שלב, אווירת המסע מחלחלת גם אליך, הקורא, ואתה מרגיש שגם אתה במסע מסוים, שכשאתה מסיים את הספר אתה יוצא ממנו טיפה שונה. ובינינו - זו הסיבה היחידה לקרוא ספרים, לא? שורה תחתונה: ספר מומלץ, אבל לא חובה.
_________________ נביא השבוע מחזור 5, עונת התשע"ו Ara ja em puc morir!!! ראובן כתב: צוד הוא עדיין העשב השוטה הרשמי של הפורום. נא לכבד את זה.
|