סל ניוז

פורום הכדורסל המוביל של ישראל
עכשיו א' נובמבר 24, 2024 2:34 am

כל הזמנים הם UTC + 2 שעות [ שעון קיץ ]

פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 195 הודעות ]  עבור לעמוד הקודם  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  הבא
מחבר הודעה
 נושא ההודעה: Re: שובו של השד העדתי
הודעהפורסם: ה' אוגוסט 15, 2013 7:42 pm 
מנהל פורום

בלוג: הצג בלוג (14)
וההנחה שלי היא שבכלל זה לא חשוב.

מעבר לשאלה כמה זה הגיוני שפערים מסוימים בהשכלה ישפיעו במידה כזו על המצב שבעים שנה אחרי, ממילא יש עדויות מתועדות לגזענות ולאפליה ולדיכוי, כך שבמקרה הטוב הנתונים הללו הם תירוץ (לא מוצלח) ובמקרה הרע זה אומר שניסו לכבות שריפה עם נפט.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' אוגוסט 15, 2013 7:50 pm 
Hall of Famer

בלוג: הצג בלוג (0)
גם נכון.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' אוגוסט 15, 2013 9:12 pm 
Junior

אני לא חושב שאפשר בכנות לטעון שלא הייתה אפליה בעבר, השאלה האם היום האפליה ( החלק הארי שלה לפחות ) עדיין קיימת או שאלו עדיין שאריות מתקופת העליה. גם אם התשובה היא ב' זה לא אומר שהמצב טוב, כי יש נתוני פתיחה שונים לאנשים מרקע שונה, אבל זה אומר שאנחנו בדרך.

בשורה התחתונה לטעמי, מרבית המזרחיים מערים גדולות ( כלומר לא עיירות פיתוח) הם בנקודת פתיחה פלוס-מינוס כמו אשכנזים מערים גדולות. כבר שמענו על מקרים נקודתיים של גזענות ( מכאן הפלוס-מינוס) כמו התעלמות מקו"ח של אדם בעל שם מזרחי וזימון של ראיון עבור אותם קורות חיים עם שם משפחה אשכנזי ( זה היה בתעשיה האווירית לדעתי והבחור תבע אותם וקיבל לא מעט פיצויים).

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' אוגוסט 15, 2013 9:16 pm 
מנהל פורום

שקי, תגגל מישל מלכה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' אוגוסט 15, 2013 9:18 pm 
Junior

אכן עליו דיברתי... שמעתי אותו מתראין אצל גבי גזית.
כאמור, יש מקרים של אפליה, אני חושב שזה מגוחך לטעון שאין, אבל אני כן חושב שהמצב היום טוב בהרבה מהמצב בעבר.

אגב, לא כל כך רלוונטי לנושא הת'רד, אבל לדעתי ישראל היא הרבה יותר שובניסטים מאשר גזענית ( כלפי יהודים, כלפי ערבים זה סיפור אחר ואין פה תחרות לדעתי).

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' אוגוסט 15, 2013 9:40 pm 
מנהל פורום

אני לא יודע אם זה דעת הקונצנזוס, אבל לדעתי די ברור שהמצב יותר טוב מבעבר, אולי אפילו משמעותית. זה לא בהכרח אומר משהו - יש גם אינדיקציות לכך שהשיפור שאפשר היה לצפות לא קורה מספיק מהר.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ה' אוגוסט 15, 2013 10:05 pm 
Hall of Famer

ראובן, מזמן לא ניהלת איזה ויכוח טוב עם יעוז סבר...
אתם חברים בפייסבוק?

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ו' אוגוסט 16, 2013 12:36 am 
מנהל פורום

חלילה וחס. ובכל מקרה, אם הבנתי נכון את ההודעה שלך, אני לא רוצה לראות מה הוא כתב.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ו' אוגוסט 16, 2013 9:40 am 
Hall of Famer

ראובן, מקרה מישל מלכה מוכיח שיש אנשים עם דעות קדומות במדינה ולחלקם יש אפילו כוח ומגיעים למעמד נאה. יופי טופי. להסיק מהמקרה הזה שהאפליה חיה קיימת ובועטת זאת דרך ארוכה לחלוטין.
החברה הישראלית היא גזענית, מפלה ושונאת את האחר, ללא הבדל מין, גזע ודת. אותי למשל הרבה יותר מטריד ממקרה מלכה (שהלך לבית משפט, זכה ומצבו כנראה מלכתחילה לא היה רע) הסיפור של חבר שלי, ממוצא מזרחי דרך אגב, שרצה לשכור דירה בפתח תקווה ואחד היתרונות הגדולים שציינו בפניו לגבי הדירה הוא שאין בבניין אתיופים.

סטן ואן גנדי

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ו' אוגוסט 16, 2013 9:55 am 
מנהל פורום

עמוס, לא הבנתי את התגובה שלך. אתה טוען שזה מקרה בודד שאי אפשר להסיק ממנו כלום, או שמדובר באספקט אחד של תופעה רחבה מאוד?

כי אני כמובן מסכים עם התיאור השני (רק לא מבין איך הוא במשהו את עניין אפלית המזרחים, להיפך). אם זה הראשון אז תרשה לי לצחקק, אני נתקלתי בלא מעט מקרים דומים עד זהים למקרה הזה ואני בטוח שזו לא היתה התנהגות חד פעמית.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ו' אוגוסט 16, 2013 10:11 am 
מנהל פורום

מוריס בנארוש בפייסבוק, יש פה קצת נתונים, אבל ראבאק, להבא מי שטוען טענה מזויינת ומסריחה שינמק אותה בעצמו.

ציטוט:
החינוך היהודי במרוקו

יש שתי טענות החוזרות ונשנות לגבי העלייה של יהודי מרוקו בקשר לחינוך היהודי שם. הראשונה היא הכללה של כל המזרחים באו מתרבות נחשלת שהקשר שלה לחינוך היה אפסי, והשני הוא שהמרוקאים בעלי השכלה היגרו לצרפת ואלה שלא הייתה להם השכלה היגרו לארץ. יש מידה מסוימת של ניגוד בין שתי הטענות האלה אך אפשר להפריך אותן במאמר קצר.
האקזוטיקה של יהודי מרוקו שחיים בהרי האטלס מאוד קרובה לליבם של ישראלים, היא מתארת מרחב מדומיין בו המרוקאי הוא רועה עיזים תמים, בשביל חלק מהאוכלוסייה מדובר בהוכחה חותכת לכך שיהודי מרוקו פשוט ישבו מאז גלות בית שני וחיכו למשיח בדמות שליח של הסוכנות, בשביל אחרים הוא סוג של אידיאליזציה של חיים לא חומרניים. מבחינה היסטורית ופוליטית ברור שהתמונה של היהודי המרוקאי עם בג'ילביה נועד לקבל לגיטימציה להפיכתם לזן יהודי נרדף שיש להעלות מיד לארץ וכתעודה המזכה בתרומות מצד יהודי העולם להצלתם. תמונה של יהודי במוגדור לבוש בחליפת שלושה חלקים הנוסע במכונית אמריקאית לא היה משיג אפקט כזה בשום מצב. אבל היהודי המרוקאי הזה מבחינה סטטיסטית הוא כמו תיאור של קיבוצניק ברפת מתחת לעטיני הפרה כישראלי היחיד שקיים בעולם. באחוזים, מספר היהודים החקלאיים שחיו במרוקו לא הגיע ל 7%, יהודי מרוקו היו מאז ומתמיד עירוניים. החוויה המרוקאית היא עירונית, ובעיקרו של דבר חיים של ערים גדולות ובינוניות. המגע של היהודי המרוקאי עם האדמה קלוש למדיי, תמיד היה מדובר בסוחרים, ובאומנים ובמקצועות חופשיים.
לגבי החינוך, בשנת 1862 הוקם בית הספר הראשון של רשת אליאנס. רשת אליאנס היא המרכז והתפנית של של יהודי מרוקו כלפי המודרנה. ואפשר לספר את ההיסטוריה של יהודי מרוקו דרך בתי הספר של אליאנס. בית הספר הראשון הוקם בעיר תטואן וקשה שלא לראות קשר בין הקמת בית ספר זה לבין קבלת פרס נובל ראשון על ידי יהודי מרוקאי מאחד מצאצאים של העיר הזאת. בית הספר השני הוקם בטנג'יר, והיהודי השני שזכה בפרס נובל בא מהעיר הזאת. לא נראה לי שזה מקרי. הכניסה למודרניות במידה רבה היתה פונקציה של הקמת בית ספר של אליאנס. אפשר לומר שבמידה רבה יוצאי צפון מרוקו והערים תטואן וטנג'יר היו הראשונים להיכנס לאונירסיטאות, ולהגיע להשכלה גבוהה.
הטענה שרק האליטות למדו בבתי ספר של אליאנס אינה נכונה כלל. כל קהילה בכל עיר והקהילה היהודית בכלל דאגו תמיד לעודד חינוך, וגם ההורים. כך שבשנת 1960, בדיוק מלפני שרוב יהודי מרוקו עלו לארץ היו 95% מילדי מרוקו בגילאי 5-18 למדו בבבתי ספר. קשה לקרוא נתון יבש זה ולחשוב לאחר מכן שהיהודי המרוקאי לא התעניין בחינוך. מתוך אחוז זה 80% למדו במוסדות של אליאנס. בתי ספר של אליאנס נכנסו במשך השנים מעיר לעיר ואחר כך לעיירות ואפילו לאיזורי ספר כמו תפיללאת והרי האטלס, למעשה הם הגיעו כמעט לכל יהודי במרחב המרוקאי. (אליעזר בשן- יהדות מרוקו – עברה ותרבותה-ספריית הלל בן חיים- הוצאת הקיבוץ המאוחד-2000). בתי הספר של אליאנס הכינו את התלמידים לבגרות הצרפתית (הבאק המפורסם), שהוא עדיין לאין ערוך יותר קשה מהבגרות הישראלית וגם ברמה יותר גבוהה.
בשנות החמישים והשישים נמשכה הרדיפה אחרי היידע על ידי היהודים שהיגרו לכל מדינות העולם, חוץ מאשר במדינת ישראל. מדינת ישראל ביצעה תהליך אלים של דה אדוקציה שהרסה דור שלם, וככל שהילד הגיע יותר צעיר לארץ כך סיכוייו להגיע להשכלה גבוהה הלכו ופחתו. מה שמבדיל את ההגירה הזאת מהגירות אחרות לצרפת, קנדה, ארצות הברית, ספרד או דרום אמריקה, הוא פשוט שכאן נמנע חינוך מקהילה שהחינוך עמד במרכזה. ייתכן שהורים רבים חשבו שאם מדובר בחינוך יהודי הם יקבלו אותו חינוך כמו החינוך היהודי במרוקו וייתכן מאוד שגם בזה לא יכלו לעסוק במאבק הקיום האכזרי שנכפה עליהם.
ב 1948 היו במרוקו 250,000 יהודים, 70% מהם עלו לארץ. ו 30% היגרו למדינות אחרות, בעיקר לצרפת. משפחות התחלקו וחלקן הגיעו לכאן או לשם, מבחינה זאת משפחות אלה שאנחנו מכירים היטב הגיעו מאותו מצב סוציו אקונומי ובמיוחד חינוכי. אמנם לא נעשה מעולם מחקר השוואתי לגבי רמת ההשכלה של יהודי מרוקו בצרפת ובישראל וצאצאיהם (זה בטח נושא שלא מעניין אף אוניברסיטה בארץ) אבל המצב כל כך זועק לשמים עד שקשה שלא לראות במצב הקיים בארץ פיספוס של כל החברה הישראלית. הטענה כאילו ה 30% האלה שהיגרו לצרפת היו המשכילים, וה 70% שהגיעו לארץ היו חסרי השכלה לחלוטין לא יכולה לשכנע אף אדם שמכיר את הנתונים. בעצם, מדובר בטענת מטופשת ובמדינה שבמקום לעודד את החינוך ואת היידע מעודדת בורים ועמי ארצות.

אם נבדוק את האחוזים לעומק, גם ואף אם כל 30% המהגרים לצרפת היו באמת האליטה הגבוהה ביותר של יהודי מרוקו עדיין נותרנו עם 40% של תלמידים אחרים שלמדו באליאנס והיו במצב דומה שעלו לישראל. אפילו אם נצמצם את זה לחצי ונגיד שאלה היו התלמידים הכי גרועים במערכת עדיים 20% מהיהודים שהגיעו ממרוקו לישראל היו במצב דומה לאלה שהגיעו לצרפת. אז איפה הם בדיוק עכשיו? ואיפה יש רמת חינוך דומה לדורות שהם יצרו כאן?
מנסיוני האישי ומכל מה שראיתי מסביב אותן משפחות התחלקו בין כאלה שעלו לצרפת וכאלה שירדו בארץ. הסיבות לא היו דווקא סוציו אקונומיות, הן היו יותר ציוניות, מי שהיה יותר ציוני החליט שהוא לא מהגר לגלות אחרת ובא לארץ. אבל לא בא לו כאן גואל אלא יהודים משחיתים.

אולי זה קצת מתיש לחזור ולקרוא שוב את הנתונים האלה אבל אני מקווה שאנשים חושבים יפסיקו להעלות עוד פעם טענות חסרות כל בסיס לגבי החינוך במרוקו כבסיס לדיון כלשהו, כי זה רק יראה עד כמה הם בורים ולא יודעים על מה הם מדברים.

עכשיו, יש לכם פה קצות חוט, לכו חפשו מידע בעצמכם. אל תתנהגו כמו מזרחים שמונעים רק על ידי אינטואיציות ורגש, תשאירו את זה למשפחה של אבא שלי, אתם אשכנזים שמכירים בחשיבות המתודה האקדמית, לכו לעיין. ואם אתם כבר מעיינים, שמעתי שיש גם איזושהי תפיסה שאומרת שנשים עדיין לא הגיעו לשוויון מלא, ושהחברה האנושים קצת עוינת אותן, עדיי. אולי תבדקו גם את זה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ו' אוגוסט 16, 2013 11:57 am 
מנהל פורום

לינק? עם כל הכבוד לסלניוז יש דברים שדורשים שייר במקור.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ו' אוגוסט 16, 2013 12:38 pm 
מנהל פורום

http://www.facebook.com/moben/posts/10151760667650218

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: ו' אוגוסט 16, 2013 12:48 pm 
מנהל פורום

ורק עוד משהו קטן אחד, אנקדוטלי לחלוטין אמנם, אבל בכ"ז, נותן טעימה מאיזושהי ממשות מושתקת.
גדלתי בעכו, רוב מכריע של היהודים סביבי היו מזרחים, ברחוב שלי היתה אשכנזיה אחת בלבד, אימא שלי. ואם נאחיב את החיפוש לשכונה כולה, נמצא עוד אשכנזי אחד. כמעט כל הדור המבוגר, דור הסבים, שלט בלפחות 3 שפות, עברית, ערבית ובד"כ צרפתית, היה גם אנגלית ושתי משפחות שדיברו שם טורקית שאני זוכר.
גם הנשים המבוגרות, שאז היו כבנות 60-70 ידעו קורא וכתוב, כך שאין מה לנסות למצוא בכוח פרימיטיביות ביחס לנשים בארצות המוצא.
זה מצד אחד. מצד שני, אתם יודעים כמה כיתות עיוניות נפתחו בבית הספר התיכון של עכו, נכון לשנת 94, שאז עזבתי את המערכת העכואית? 0.
יודעים כמה ספריות היו שם עד אמצע שנות השמונים? 0.

לשלטון לא היה אכפת מהפרענקים. המצב יותר טוב היום, ככה"נ, לפחות מספרית, אבל עומק ההפגרה והמחיקה לא ניתן לתיקון כ"כ מהר.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 3:51 am 
Hall of Famer

ערן.
כמה ספריות נפתחו עבור הייקים שעלו לכאן בשנות ה-30?
כמה בתי כנסת נבנו לקהילה הייקית הענקית בפתח תקווה (רמז - 0, בראש השנה הראשון הם התארגנו ופתחו מניין בבית ספר).
סבתא שלי עלתה מגרמניה בגיל יסודי, ונשלחה לעבוד בפרדסים בפתח תקווה בכיתה ה, מעולם לא שמעתי אותה מתלוננת על קיפוח וכמה דפקו אותה.
כל הילדים והנכדים שלה אקדמאיים.
העליה הרוסית נתקלה בעוינות מכאן עד מחרתיים "רוסיות זונות" ו"רוסי שיכור" היו מטבע לשון שגור בשנות ה90.
ובכל זאת הרוסים הגיעו להשגים מדהימים תוך דור אחד.
תניסיתי לקרוא את הרשימה המייגעת שלינקקת אליה והתעייפתי עוד לפני האמצע, אולי בגלל שאני אימבציל אשכנזי חסר סבלנות.
העובדות הן שההשכלה המזהירה בארצות ערב אולי ייצרה 2 פרסי נובל יהודיים, ההשכלה באירופה כנראה שהרבה יותר.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 5:45 am 
Junior

ההיגררות ל״כמה בתי ספר תיכון נפתחו״ בעיני היא הפסד טכני.
הדור של אבא שלי לא הלך לשום תיכון, אבל יודע לקרוא מגיל 3 בעברית שכולנו יכולים לחלום עליה.
לא תתפסו את דוד אהרון מתבלבל בין פתח לקמץ, גם לא בשתיים לפנות בוקר.
וזה דוד אהרון, כן? האיש שהבטיח לעמי מחשב נייד והביא לו מחשבון. לא בקטע של עוקץ, בתמימות.

וחוץ מזה:
http://youtu.be/otPmEHr-puE

ראובן כתב:
צוד הוא עדיין העשב השוטה הרשמי של הפורום. נא לכבד את זה.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 8:44 am 
Hall of Famer

ציטוט:
מוריס בנארוש בפייסבוק, יש פה קצת נתונים, אבל ראבאק, להבא מי שטוען טענה מזויינת ומסריחה שינמק אותה בעצמו.

גם אם הטענה שהעליתי הייתה לא נכונה (ותמיד טוב ללמוד משהו חדש), אפשר להגיד שהיא כזו ולא להשתמש במילים שהשתמשת כאן. זה לא הופך אותך ליותר צודק.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 8:45 am 
מנהל פורום

אבימאל, בבקשה, אם אתה בא לסתור את דברי תנסה:
א) לא למחזר טיעונים מטומטמים שכבר שמעתי.
ב) להיות נאמן לעובדות.

אורן, מ'לשות, זו הגדרה מדוייקת לטענות האלו.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 8:51 am 
Hall of Famer

אין בעיה, תהנה לדבר עם עצמך אם כך.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 9:03 am 
מנהל פורום

סבבה, זה לא כאילו המצב היה שונה קודם.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 9:18 am 
Senior

למרות שנתוני הפתיחה לא מצביעים על כך לכאורה, זה הפך להיות אחד הדיונים האמוציונאליים ביותר ובמידת מה גם הנמוכים יותר

אצטט את אוריאל17: חבל

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 9:21 am 
מנהל פורום

אה, היו נמוכים יותר.

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 9:26 am 
מנהל פורום

הנה 2 זוכי פרס נובל היהודים מארצות ערב או שמוצאם בארצות ערב, אלו שהגיעו מחינוך פחות טוב מזה האירופי:

שלום וספרות :
1911 Tobias Michael Carel Asser
1981 Elias Canetti
1968 - René Cassin

מדעים מדוייקים:
Henri Moissan 1906
Emilio Segre- 1959
1969 - Salvador Luria
1980 - Baruj Benacerraf
1985 - Franco Modigliani
1986 - Rita Levi-Montalcini
1997 - Claude Cohen-Tannoudji
2012 - Serge Haroche

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 9:40 am 
Hall of Famer

קאלימי, אני בצד שלך בדיון וממילא אני לא ידוע כמשתמש הכי עדין בסלניוז, אבל אתה משתולל יותר מדי.

אבימאל, מעבר למה שקאלימי כתב לך, מעניין אותי לדעת מה בעצם הטיעון שלך כלפי ה"מזרחים".

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הודעהפורסם: א' אוגוסט 18, 2013 10:28 am 
Hall of Famer

Henri Moissan 1906 - נולד בטולוז (שבמרוקו כמובן)
Emilio Segre- 1959 - נולד בעיר ליד רומא (שבתוניס , אלא מה?)
1969 - Salvador Luria - נולד בטורינו (שבעיראק)
1980 - Baruj Benacerraf - נולד בונצואלה (ארץ שהשפה השלטת בה היא ערבית כידוע)
1985 - Franco Modigliani - נולד ברומא
1986 - Rita Levi-Montalcini - טורינו
1997 - Claude Cohen-Tannoudji - באלג'יר
2012 - Serge Haroche - נהנה ממערכת החינוך המורוקאית המזהירה עד גיל 12.

הנחת יסוד מעוותת שלך, כאילו הגדרת הספרדים היא גנטית, הביאה אותך לעשות מיש מש ולנסות לעבוד על כולנו.בא ספר לי על נתונים.
אורן אני לא צריך לטעון שום דבר נגד ה"מזרחיים" (ביטוי מפגר שבא להחליף את קודמו, ספרדים), קאלימי עושה את זה בשבילי.
השלטון האשכנזי לא פתח לנו ספריה בעכו, אז אנחנו מסכנים. (שנפתח לעצמנו? פחחחחחחחחח........)

חזור למעלה
 פרופיל אישי  

הצג הודעות החל מה:  מיין לפי  
פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 195 הודעות ]  עבור לעמוד הקודם  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  הבא

כל הזמנים הם UTC + 2 שעות [ שעון קיץ ]

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Att, Google [Bot] ו 24 אורחים

אתה לא יכול לכתוב נושאים חדשים בפורום זה
אתה לא יכול להגיב לנושאים קיימים בפורום זה
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך בפורום זה
אתה לא יכול למחוק את הודעותיך בפורום זה
אתה לא יכול לצרף קבצים בפורום זה

חפש:
עבור ל: