קודם כל, אומר ואמרתי זאת גם בעבר - ישיבה מול גמרא במשך שעות, ופילפול בה אכן מחדדת את המחשבה. מי שמעולם לא למד גמרא אולי לא יבין זאת, אבל זאת האמת. יש מתווי חשיבה שלמים שפיתחתי בגלל הגמרא. היכולת להקשות קושיות, היכולת לדקדק בנאמר בדיוק. גינות יבין את זה, אבל כשלמדתי גמרא הייתי מינימליסט, (בריסקער, נגיד). תמיד העדפתי להשתמש בראשונים מאשר באחרונים (שנראו הרבה פעמים כפילפול עקר, הבל ורעות רוח. אם כי כמובן שלא תמיד). כן, הלימוד מפתח את היכולת הקוגנטיבית.
ועם זאת, פיתוח היכולת הקוגנטיבית הזאת, וזה נתגלה לי במשך השנים, הוא קצת עקר בעולם האמיתי. יש לו יעילות מסוימת, אבל היא מוגבלת מאד, וכפי שכתבתי רק כאן לפני כמה הודעות - פלפולי יתר, בעולם האמיתי, מבחינתי, זה משהו שבעיקר מעצבן אותי כי הוא כולו צלצולים וסינוורים, שמנטפקים את המציאות כפי שהיא. ובאמת שלא הרבה מעבר לזה.
אמשיך ואומר זאת - וכי מה רע בכך שנהיה עם ככל העמים, ואז מה? הזכות המוסרית של היהודים על ארץ ישראל, אינה רק בגלל ה"יהדות" שלהם, מה שזה לא אומר, ולא בגלל כוח מוסרי כזה או אחר. הזכות של היהודים כאן, היא בגלל שהיה כאן שטח כמעט ריק, עם קשר היסטורי לעם שהתיישב עליו, עם שסבל במשך מאות שנים מרדיפות, עם שרק שלוש שנים קודם לכן, מחק מהספרים שליש ממנו. זאת הזכות ההיסטורית, מכאן והלאה? אז מה אם הוא לא מראה לעולם כלום? אז מה אם הוא לא אור לגויים? הזכות קיימת.
הספר? הספר הוא אינדיבדואלי, הוא תמיד היה. בעבר, עם ישראל היה עם הספר בגלל כורח כזה או אחר, ובגלל שהוא העניק סטטוס. היום עם ישראל מעדיף לפתוח סטארט אפ. עם ישראל ככלל, הוא לא עם מושלם. זאת המדינה המערבית עם תרבות הנהיגה הגרועה ביותר, וזאת מדינה עם אחוזים לא מבוטלים של ערסים אלימים, הלוואות בריבית ועוד כל מיני מרעין בישין. אבל זאת גם מדינה שקיימת בגלל שלך תדע מתי תהיה השואה הבאה (אם כי במאמר מוסגר, אני גם חושב שלשים מיליוני יהודים על אדמה אחת, שאפשר למחוק עם שלוש פצצות אטום, זה לא בהכרח הפיתרון הכי יעיל).
והאם החרדים הם אלה שמצדיקים? אז קודם כל, כפי שאמרתי יש הצדקה אחרת, וזאת הצדקת הדם שנשפך, זאת ההצדקה העיקרית. אבל אפילו אם זו לא היתה קיימת, לא החרדים הם אלה שמצדיקים מוסרית את העם. מה שמצדיק אותו מוסרית, הוא היותה של ישראל המדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון, מה שמצדיק אותה הוא פרסי הנובל שבהם זוכים ישראלים, מה שמצדיק אותה היא אייסיקיו, וסאנדיסק וגט טקסי. חיבור למסורת? אין בכך שום דבר רע, אבל אני לא חושב בהכרח שיש בה משהו טוב. אישית, אני לא רואה ערך אמיתי בלימוד תורה (פרט כאמור, לערך עליו דיברתי בשתי הפסקאות הראשונות). אני לא חושב שהלימוד הופך מישהו ומשהו למוסרי יותר ונעלה יותר.
_________________ ״לי יש דרכון של מדינה מתקדמת ובעוד x שנים אני לא כאן.״ (נכתב בנובמבר 2022, על ידי יוזר שאיננו אני).
|