מן המפורסמות (כלומר תודות לנתונים שאורן מביא
...) שמכבי ת"א והפועל ירושלים לא הוגרלו זו מול זו למשחק גביע (פרט למשחק הגמר - שאז למעשה אין הגרלה) מאז שנת 1994.
אפשר בהחלט להגיד שזה מקרי, ואפשר לעשות בדיקה כמותית ולבדוק מה היה בעצם הסיכוי שמאורע מסוג זה אכן יתרחש - ואת זה אציג כאן.
הרציונל שלי הוא לעבוד שלב אחרי שלב (שמינית גמר , רבע , חצי) במשך השנים ולבדוק מה באמת הייתה הסבירות שהקבוצות לא ייפגשו . אם נניח שכל הגרלה ב"ת תלויה בהגרלות אחרות - הרי ש
מכפלת כל הסבירויות הנ"ל תוביל להסתברות התיאורטית למאורע הכללי - ששתי הקבוצות אכן לא ייפגשו החל משנת 1995 ועד לעצם היום הזה.
כמה הערות על ה"מתודולוגיה" :1. היו שנים שבהן היו "
ראשי בתים" (כלומר ששתי קבוצות בכירות - לא אחת באמת אלו היו אותן מכבי ת"א והפועל ירושלים - לא יכולות להיפגש עד לגמר), בשנים אלו (2000,2001,2008 למשל) לא ביצעתי את החישוב, כלומר לצורך העניין ההסתברות לאי המפגש בין הקבוצות היא 1.
2. יש שנים נוספות ש"פוטנציאלית" שתי הקבוצות הנ"ל היו ראשי בתים (למרות שכלל לא ברור אם אכן שיטה זו הונהגה במהלך השנים הללו - קצת קשה כעת לבדוק ולדעת האם זה היה המצב דאז) - אז ביצעתי הנחה מקלה וגם את השנים הללו (1997,1998,2002,2003,2007) לא כללתי בחישוב.
3. בשנים שהיו ראשי בתים בפועל - אך הן לא היו שתי הקבוצות המדוברות, הסיכוי למפגש ביניהן אמור לעלות, אך לאור מורכבות קלה של חישוב זה העדפתי לוותר עליו (וגם כאן, כמו בסעיף הקודם, אני למעשה מוותר על תוצאה מובהקת יותר, ולא "מרמה" לצד שנוח לי).
4. כמובן שאם כלל לא הייתה אפשרות שהקבוצות ייפגשו בשלב מסוים (למשל - אחת מהן לפחות לא עלתה לרבע/חצי הגמר, או לחילופין החלה להתחרות מרבע הגמר ולא שיחקה בשמינית) - הרי שאותו השלב לא ייכלל בחישוב.
הדגמה : בשנת 2015 שתי הקבוצות תיאורטית יכלו להיפגש בשלב שמינית הגמר (סיכוי של 1/15 למפגש שכזה) , רבע הגמר (סיכוי של 1/7) וחצי הגמר (סיכוי של 1/3). אם נכפיל את כל המשלימים להסתברויות הנ"ל (14/15 כפול 6/7 כפול 2/3) נקבל 0.5333 - וזה למעשה הסיכוי התיאורטי שהקבוצות לא ייפגשו באותה השנה.
כאמור חישוב זה מבוצע בכל שנה בנפרד (פרט לשנים עם ראשי הבתים כאמור) - ואת הסיכוי הרב שנתי מקבלים על ידי הכפלת הסיכויים המתקבלים בכל שנה.
ממצאיםהסיכוי הרב שנתי שהתקבל הוא 0.00733 , כלומר 1/136 לערך .
במילים - הסיכוי שבכל ההגרלות שבוצעו במהלך השנים בהן שתי הקבוצות הנ"ל היו יכולות להיות מוגרלות זו עם זו, הן אכן כלל לא יוגרלו אחת עם השנייה - הוא 1/136 בלבד. עריכה ( דצמבר 2017 ) - כעת הסיכוי הנ"ל הינו כבר 1/556 , ואני כמובן ממשיך לעקוב ... פרשנותכמובן שזוהי אינה "הוכחה" לכך שיש פגם כלשהו בהגרלות (שהרי מאורעות בהסתברויות נמוכות מתרחשים כל הזמן וכו'), ואני בהחלט מודע לכך שאני מוטה בהקשר לנושא ובכלל חובב תיאוריות קונספירציה (כידוע גם לכמה מהחברים פה בפורום
) , אבל לעניות דעתי זה בהחלט נתון מעורר מחשבה.