תומר כתב:
אני לא חושב שיש בארץ בועת נדל"ן. המונח הזה אפייני לשווקים ספקולטיביים כלומר אם הייתה קבוצה גדולה של אנשים שהייתה קונה דירות כדי למכור אותם עוד שנה ברווח, אפשר היה לקרוא לזה בועה כי יש סיכוי שעוד שנה לא יהיה מי שיקנה. נכון לעכשיו הביקושים העיקריים לדירות בארץ מגיעים מאנשים שרוצים לגור בהם, אלו ביקושים סופר קשיחים והמחירים מושפעים בעיקר מעקומות היצע-ביקוש.
מה שיכול לקרות הוא שההיצע יגדל מאוד בעקבות היוזמות של משרד האוצר ואז המשכנתאות יוזלו והבנקים יפסידו די הרבה כסף על הנייר (כל האשראי שהם מעניקים לרוכשים על ידי המשכנתאות). מצד שני לציבור יישאר כנראה יותר כסף שיופנה לצריכה או לחסכונות (=צמיחה).
אי אפשר להגיד שזה לא ישפיע על הכלכלה אבל מכאן ועד משבר כלכלי חמור מאוד עוד יש המון דרך.
תומר, אתה באמת חושב שאין פה "קבוצה גדולה של אנשים שהייתה קונה דירות כדי למכור אותם עוד שנה ברווח"??? זה הרי בדיוק מה שקרה כאן כמעט עשור. חוץ מהמשקיעים פר-סה שמילאו את השוק החל משנת 2008 ולוודאי חשבו כך, גם אותם זוגות שבסך הכל קנו דירה שהיא עוד טיפהל'ה מעל היכולות הכלכליות שלהם - למעשה לקחו את ההנחה שערך הנכס רק יעלה ויעלה וזה היה אחד השיקול המובילים שלהם. בכל אופן רק בשביל לסבר את האוזן גם איזורי ביקוש אחרים שנראו הרבה יותר יציבים ברחבי העולם ספגו ירידות משמעותיות במחירי הנדל"ן בסיטואציות מסוימות (יפן, אירלנד, ארה"ב). בגלל שאנשי הפורום פה יחסית צעירים (כולל אני), הם לא מכירים מחייהם הבוגרים תקופות מיתון וירידות מחירים וזה קצת גורם לכשל הפסיכולוגי כשהעדר חושבים שהמחירים רק יכולים לעלות.
עניין "הביקושים הקשיחים" זהו עוד מיתוס שצריך לנפץ כי אין פה באמת מחסור בדירות ואנשים לא גרים ברחובות. רמות הבניה היו דומות ואפילו נמוכות יותר גם בתקופות שהנדל"ן דישדש מסוף שנות ה-90 עד 2008. גם הגרפים של מחירים שכר הדירה רחוקים מאוד בקצב העליה ממחירי הדירות לרכישה, מה שעוד מעיד על זה שהביקוש האמיתי למגורים הוא נמוך בהרבה.
לדעתי אם אכן תהיו פה קטסטרופה כלכלית, היא לא תתרחש בגלל פעולות הממשלה שהן די חלביות בינתיים, אלא תגרם בגלל אירוע/י מאקרו כגון פשיטת רגל של חברה גדולה, מלחמה, נפילות עולמיות בבורסה, עליה משמעותית בריבית או משהו בסדר גודל כזה. במצב כזה גם המשק וגם הציבור יהיו בבעיה ענקית. הציבור ייכנס למערבולת של ירידת מחירים ובעיות קשות בהחזרי המשכנתאות. המשק ייפגע כי הבנקים יהפכו די מהר לעסק בלתי יציב כי המינוף של הציבור בשנים האחרונות פשוט עצום. כמובן שזה לא ישחרר הכנסה פנויה של העובדים אלא להיפך - יביא למיתון. הריבית היא גם עסק לא פשוט, כי מצד אחד הריבית עולה בעולם, אך מצד שני בנק ישראל רוצה לשמור את השקל נמוך ולכן יש לחץ נגדי לשמור על ריבית נמוכה, ובמקביל גם לקנות דולרים במחירים הפסד. כרגע זה לא כל כך עובד לבנק ישראל, וגם למאמצים בתחום הזה יכול להיות גבול שיגמר בתוצאה לא נעימה בכלל ברמת המאקרו.