תמונת מצב: וירוס הקורונה החדש
אחד המסמכים הרלוונטיים, העדכניים והאמינים ביותר פורסמו היום על ידי ארגון הבריאות העולמי. צוות של 25 מומחים נשלח לסין על מנת לבקר את ההתפרצות באזור ופרסם היום את הממצאים בדו"ח מקיף ביותר שפורסם באתר של ארגון הבריאות העולמי.
נסכם כאן את הממצאים העיקריים שעולים מן הדו"ח. הדו"ח ארוך מאוד ומכיל המון סעיפים ואני ממליצה למי שמעוניין לעיין במסמך המצורף.
אדגיש כי ישנם ממצאים ותובנות קריטיות עבור כל אחד ואחת מאיתנו בהבנה של איך להתמודד עם הנגיף החדש- אם כל המידע פחות מעניין אתכם, תגללו למטה ותראו מה אתם יכולים לעשות בנוגע להתפרצות.
בנוסף, דיס-אינפורמציות שהוצפו בשבועות האחרונים בנוגע להתנהלות של סין עם התפרצות הנגיף מובהרות בדו"ח זה ומנפצות סטיגמות מיושנות.
מוטציות ומאחסנים של הנגיף
· במאות דגימות שנאספו מאזורים שונים בסין מתחילת המגיפה- לא נראו מוטציות משמעותיות בנגיף. ממצא זה חשוב כיוון שאם הנגיף היה עובר מוטציות, היה קשה יותר להתמודד עימו ולמצוא כנגדו חיסון.
· לאחר אנליזה קפדנית של הגנום של הוירוס, נראה כי עטלפים הם החיה המאחסנת. חיות נוספות שעלולות להוות מאחסן ביניים (שניתן להידבק דרכן) עוד לא זוהו.
· אמנם עוד לא זוהתה החיה שהעבירה את הנגיף לבני האדם, אך עפ"י הנתונים המקור היה בשוק הרטוב בווהאן.
ממצאים דמוגרפיים חשובים
· הגיל הממוצע של החולים הוא 51, מרבית המקרים בין גילאי 30-69.
· 51.1% מהחולים הם גברים, 77% מהנדבקים הם ממחוז חובאי, אליה התפשט הנגיף מהעיר ווהאן. 21.6% הם עובדי אדמה או עובדי תעשייה.
דרכי העברת הנגיף בין אנשים
· טיפתית (רסיסי רוק קטנים היוצאים מהפה והאף בהתעטשות או שיעול) ודרך חפצים שיכולים לשאת זיהום (פלאפונים, בגדים) במהלך אינטראקציה בין אדם שנדבק לאדם שלא נדבק.
· הדבקה דרך האוויר נשללה.
· הוירוס אכן נמצא בדגימות צואה, אבל ככל הנראה איננו מהווה חלק ממעגל ההדבקה. דרושות הוכחות נוספות על מנת לאשש את הנתון הזה.
· ההדבקה תוארה בסין בעיקר באינטראקציות בתוך משפחות.
· נראה כי כל אחד יכול להידבק בנגיף ולא תוארו עמידויות באוכלוסייה.
סקר אפידימיולוגי
מטרת הסקר האפידמיולוגי שנעשה לאחר כל גילוי מקרה חדש היא לחקור את סדרת המגעים שהייתה לנדבק ולמנוע המשך העברה של הנגיף בין אנשים.
הצוות של ארגון הבריאות העולמי ציין לטובה את ביצועי הצוות האפידימיולוגי בווהאן, שכלל צוות של 1800 אנשים, כ5 סוקרים בכל צוות. מטרת הצוותים היא לצייר תמונה ברורה ומסודרת של כל האינטראקציות של כל נדבק ולהגיע לכל אחד על מנת להזהירו ולהכניסו לבידוד. באופן כללי, הצוות האפידימיולוגי בסין מצליח מאוד במיפוי הקשרים הללו ומגיע לאחוזי הצלחה ובידוד גבוהים מאוד. לדוגמא בגואנדונג זיהו כ9939 קשרים אפשריים, יצרו קשר עם כל אחד ואחד ומהם. מתוכם 78% מהם השלימו בדיקה רפואית, ומבין הקשרים הקרובים 4.8% נמצאו כחיוביים.
בדיקות סקר
על מנת להבין האם יש אופציה של תת-גילוי (כלומר שיש יותר נדבקים מאשר הדיווחים הרשמיים, או שאנשים לא מגיעים להיבדק) והאם יכול להיות שהוירוס בעצם מופץ באופן נרחב יותר, בדקו תוצאות של אנשים שהגיעו למרפאות ייעודיות (fever clinics) ברחבי סין. התוצאות העידו שכמות הדגימות החיוביות הייתה מזערית ולכן אין יעילות בבדיקות הסקר. לדוגמא בגואנדונג, מתוך 320,000 נבדקים רק 0.14% נמצאו חיוביים והנתון הזה נמצא בירידה בכל המרפאות ברחבי סין.
הדבקה בקרב אוכלוסיות ספציפיות
· עובדי מערכת בריאות
כ-88% מההדבקות בקרב עובדי מערכת הבריאות זוהו במחוז חובאי. המסקנה הייתה שמרבית המקרים קרו בעקבות הדבקה בתוך הבית ולא במסגרת העבודה בבית החולים. הצוות של ארגון הבריאות העולמי הדגיש לחיוב את מדיניות המניעה שנוקטים צוותי הבריאות בסין וגרס כי על מדינות נוספות ללמוד ולהחיל מדיניות זהה.
· אוכלוסיות סגורות (בתי כלא, בתי אבות)
אין מסקנה חד משמעית לגבי הדבקה במקומות הללו, אך תוארו מקרים דורשים מחקר נוסף.
הדבקה בקרב ילדים
נבחנו כלל המקרים בסין מתחת לגיל 18 המהווים 2.4% מכלל הנדבקים. לפי כלל הנתונים עד כה, לא ניתן להבין עדיין האם ואיך מתבטאת ההדבקה בילדים, מהו תפקיד הילדים בהעברת המחלה באוכלוסייה (בהשוואה למחלות זיהומיות אחרות שידוע כי מקורן בילדים) והאם ילדים נדבקים פחות או שיש להם פחות סימפטומים ולכן לא מגיעים להיבדק. הודגש כי ילדים אובחנו בעיקר בהדבקות שהיו במסגרת אינטראקציות בתוך הבית.
המחלה בילדים לרוב קלה, מעט מאוד חולים מתחת לגיל 19 פיתחו מחלה חמורה (2.5%) או קריטית (0.2%).
סימפטומים וסימנים להידבקות בנגיף
קשת הסימפטומים נעה בין נדבקים ללא סימפטומים ועד לדלקת ריאות חמורה ולמוות. בהתבסס על מעל ל50,000 דגימות חיובית, להלן הסימפטומים המדווחים אצל החולים (בסוגריים- אחוז האנשים שדיווח על הסימפטום הספציפי):
· חום (87.9%)
· שיעול יבש (67.7%)
· חולשה (38.1%)
· כיח (33.4%)
· קוצר נשימה (18.6%)
· כאב גרון (13.9%)
· כאב שרירים או מפרקים (14.8%)
· כאב ראש (13.6%)
· צמרמורות (11.4%)
· הקאות ובחילות, נזלת, שלשול, שיעול דמי (מתחת ל5%)
זמן הופעת הסימפטומים והחלמה
· לאחר הדבקה, אצל מרבית האנשים תוארה תחילת הסימפטומים לאחר 5-6 ימים, כאשר הטווח עומד בין 1-14 ימים.
· הזמן הממוצע מתחילת הסימפטומים עד להחלמה עבור מחלה קלה עומד על שבועיים, עבור חולים עם מחלה קשה/ קריטית.
· הזמן בין תחילת הסימפטומים למחלה קשה עומד על שבוע. בקרב חולים שנפטרו- הזמן בין תחילת הסימפטומים למוות עמד על 2-8 שבועות.
נדבקים אסימפטומטיים
רוב המקרים לבסוף כן דווחו עם סימפטומים וכרגע מצב בו נדבק לא מציג סימפטומים מוגדר כנדיר יחסית. כמות הנדבקים האסימפטומטית לא ידוע נכון להיום, אך בשלב זה לא נראה כי הם מעבירים את המחלה בין האנשים.
המחלה הנגרמת בעקבות הדבקה בנגיף
· 80% מהחולים עם מחלה קלה עד בינונית שכוללת מקרים ללא דלקת ריאות או דלקת ראות קלה.
· 13.8% מהחולים עם מחלה קשה (הכוללת קוצר נשימה חמור, ריווי חמצן נמוך בדם שמעיד על קושי במעבר החמצן בריאות וממצאים רלוונטיים בהדמיית בית חזה).
· 6.1% מהחולים במצב קריטי(כשל רב מערכתי).
גורמי סיכון למחלה חמורה
גורמי הסיכון למחלה חמורה ומוות:
· חולים מעל גיל 60
· חולים עם מחלות רקע כגון:
- יתר לחץ דם (8.4% מהחולים במצב קשה)
- סכרת (9.2%)
- מחלות קרדיווסקולריות (13.2%)
- מחלות ריאה (8%)
- מחלה ממארת (7.6%).
אחוזי תמותה
· אחוז התמותה עומד כרגע בין 3-4%, אבל משתנה בין ווהאן (5.8% תמותה) לבין שאר האזורים בסין (0.7% תמותה).
· התמותה הגבוהה ביותר תוארה באנשים מעל גיל 80- 21.9% ממקרי המוות.
· תוארה תמותה נרחבת יותר בגברים (4.7%) מאשר בנשים (2.8%).
התנהגות העם הסיני במהלך ההתפרצות
אחד מהדגשים החשובים ביותר בדו"ח זה הוא בנוגע להתנהגות העם הסיני והישמעותם להוראות הרשויות. ישנה הרבה ביקורת ברשתות החברתיות ובעולם הרפואה והמדע על התנהלות הרשויות והעם בסין ולכן בחרתי להדגיש את הממצאים העיקריים של הצוות לאחר ביקורם:
· ההתנהגות המופתית של העם הסיני לאורך ההתפרצות מעוררת השראה לשאר מדינות העולם והדבקות שלהם בשמירה על ההנחיות והבידוד כנראה שינו את מהלך פני ההתפרצות הזאת (וזאת ניתן להתרשם בהשוואה של מספר הנדבקים החדשים בתחילת ההתפרצות- מעל ל2,000 ביום, לעומת מתחת ל-500 היום)
· ביטוי הסולידריות מהערים הגדולות ועד לקהילות קטנות בעיקר בהיבט של תמיכה באוכלוסיות פגיעות הייתה מרשימה.
· העם הסיני הגיב להתפרצות באומץ ובנחישות שלא נראו כמותו באף התמודדות עם איום זיהומי שכזה.
· ההתנהלות הרשויות והעם בסין יכולות להוות דוגמא לשאר מדינות העולם שחוות התפרצויות דומות.
· בדו"ח ישנו פירוט מקיף של הצעדים שבוצעו על מנת למגר את ההתפרצות בשלושה שלבים עיקריים.
סיכום
· כרגע העולם עומד לאחר 7 שבועות מרגע ההודעה על התפרצות הנגיף בסין, ובזמן הזה סין הפעילה את אחד ממבצעי המיגור וההכלה הגדולים, השאפתניים והאגרסיביים ביותר שידעה האנושות.
· המהירות בה מדענים סיניים ומומחי בריאות הציבור במדינה בודדו את הוירוס, פיתחו שיטות זיהוי והסיקו מסקנות בנוגע לדרכי ההעברה היא מרשימה בכל קנה מידה אפשרי.
· הרבה מקהילות העולם לא ערוכות מבחינה מנטלית ומערכתית להחיל את אמצעי הבידוד והמיגור שהוחלו בסין על מנת להגביל את ההתפרצות של הנגיף. נכון לעכשיו מדיניות זו היא היחידה שהוכחה כמצמצמת את ההדבקה בבני אדם. המדיניות כוללות זיהוי ובידוד של נדבקים, מעקב אפידימיולוגי מקיף לאחר אינטראקציות של הנדבקים ואכיפת סגר ובידוד.
המלצות המומחים
בדו"ח מפורטות המלצות לסין, למדינות עם מקרים מיובאים (כגון ישראל) ולמדינות שלא נתגלו בהן נדבקים עד כה. להלן ההמלצות הרלוונטיות:
· יש לשמור על רמה גבוהה של כוננות ותגובה.
· יש לתעדף מציאת נדבקים ולהחיל בידוד מיידי תוך מיפוי הדבקות אפשריות נוספות
· יש לחנך את הציבור ולעשות הסברה על תפקיד הציבור במניעה.
מילים אחרונות לכל אחד ואחת מאיתנו שקוראים את זה ותוהים מה הם יכולים לעשות עכשיו:
חשוב לציין כי אם התגובה של הרשויות והציבור תהיה נכונה ומותאמת ניתן למנוע התפרצות במדינה!
· נדגיש כי רוב האנשים חווים מחלה קלה ומחלימים.
· יש להתחיל מעכשיו בתרגול מניעת הדבקה הכוללת שטיפת ידיים לעיתים קרובות והקפדה משמעותית על כיסוי האף והפה בזמן התעטשות או שיעול וחיטוי הידיים והסביבה לאחר מכן.
· לאלה בסכנת הדבקה: יש להקפיד על בידוד ראוי בהתאם להנחיות המפורסמות ע"י הרשויות.
· לא להתעלם מסימפטומים, אם יש חשש להדבקה ובאתם במגע אפשרי עם חולה- אל תהיו אדישים ופנו למוקד מד"א וגלו אחריות כלפי הסביבה.
https://www.who.int/docs/default-source ... report.pdf