sir charles כתב:
נביא בעירו כתב:
Hacohen כתב:
נביא בעירו כתב:
אין לי עמדה לגבי האדם כי אני לא מכיר אותו, אבל להגיד שלימוד תורה זה רק ״לשנן כמו תוכי״ זו אמירה שמעידה אך ורק על הבורות של מי שאומר אותה...
יש לימוד תורה של הבנה ועומק ושילוב עם חיי המעשה, ויש לימוד תורה של שינון וחשיבה צרת אופקים. בוא נגיד שקנייבסקי לא היה ידוע ברוחב אופקיו.
אני לא מדבר על רוחב האופקים, אלא ספציפית על שאלת ה"גאונות". סוג היכולות השכליות שנדרשות כדי להבין (וכן, גם לזכור) סוגייה בגמרא הוא לגמרי כזה שמאפיין גאונים וממש כמו שמתכנת, פיזיקאי או שחמטאי ברמה גבוהה מאוד הם כנראה גאונים, גם אדם ששמגיע להישגים יוצאי דופן בלימוד תורה הוא כנראה גאון.
מה אלה הישגים יוצאי דופן בלימוד תורה?
מעולם לא קראתי בגמרא ואני כנראה בור לחלוטין בנושא, אבל זה באמת כה מסובך להבין סוגיה בגמרא? ומה ההבדל בין לזכור פסוקי תורה או תלמוד לבין לזכור בע"פ ספר טלפונים (כמו הכדורסלן ג'רי לוקאס)?
אנשים בעלי זיכרון פנומנלי בנושא ספציפי וצר הם כנראה גאונים מסוגם (או יותר נכון סוואנטים), אבל יש הבדל בין יכולות זיכרון ושליפה מזיכרון לבין יכולות הבנה ועיבוד.
בוא נגיד את זה ככה, אם רב כלשהו היה מלמד אותי סוגיית גמרא עכשיו אני מעריך שהייתי מבין אותה. אני בספק אם הוא היה מצליח להבין את ההסבר שלי כיצד לפתור משוואה ריבועית.
לזה בדיוק התכוונתי - בורות.
אגב, אם היית מתחיל בלהצהיר על הבורות הזה, כמו שעשית פה, זה היה הרבה יותר חינני. אבל אתה קודם טוען שאין בלימוד תורה שום דבר מעבר לשינון ורק אז בעצם מודה שאין לך מושג מה זה לימוד תורה.
אז תדמיין שאתה לומד פסק דין מאוד סבוך, בסוגייה משפטית סופר מורכבת, כשלא ברור מה קודקס החוקים שעליו מסתמכים השופטים וגם לא ממש ברור מהי שיטת המשפט לפיה פועל הבית משפט. בנוסף, הפסק דין כתוב בשפה מאוד מעורפלת ועמומה, עם אלפי משפטים שיכולים להשתמע לכאן ולכאן. עכשיו תדמיין שיש כמה מיליוני אנשים שלומדים את פסקי הדין האלה יום ולילה, ומכולם יש כמה יחידי סגולה שמבינים הכי טוב מכולם את מה שכתוב שם, וזוכרים בעל פה את כל אלפי הפרשנויות המשפטיות האפשריות שיש בכל אחד מה פסקי דין האלה ואת ההשלכות האפשריות של כל פרשנות כזו. אז אפשר בהחלט לטעון שזה לא מקדם את האנושות במיוחד (לעומת רבי אמן בשחמט שכמובן לוקחים את האנושות קדימה עם כל מסע של הפרש שלהם) אבל אם אתה ממשיך לטעון שזה לא מצריך יכולת הבנה ועיבוד, אתה, כאמור, בעיקר מפגין פה בורות...