כן, בחור מיוחד הנס, צץ בשנתיים האחרונות מ"שום מקום", ובכלל נחמד לשמוע אותו גם בפודקאסטים וכו'
אני פתאום רואה שלא סיכמתי פה את האולימפיאדה...
https://chess-results.com/tnr653631.aspx?lan=1&art=0 - טבלה סופית
הפתעות עצומות (אולי חסרות תקדים) בתחרות הגברים
אוזבקיסטן היא הזוכה, ארמניה שנייה, הנבחרת המשנית של הודו במקום השלישישלוש הנ"ל דורגו 11,12,14 (בהתאמה) טרם התחרות - זה די נדיר שקבוצה אחת עם דירוג שכזה מגיעה לפודיום, קל וחומר שמשתלטים על כל הפודיום...
המשלים של הנ"ל זה כמובן הכישלון של הפייבוריטיות - בראשן ארה"ב (רק 50% ניקוד לקרואנה וארוניאן) עם הרכב היסטורי בחוזקו שמסיימת רק במקום החמישי, אוקראינה (הופעה נוראית לקורובוב וולוקיטין בלוחות הראשונים) במקום 29, ומקום 59 הזוי לנורווגיה (קרלסן דווקא היה מעולה - 6 ניצחונות, 3 תוצאות תיקו, אבל חבריו הרבה פחות...) שדורגה שלישית.
ישראל סיימה במקום ה-16, לא משהו מעניין במיוחד (בפרט שהיינו במקומות נמוכים יותר חלק מהזמן), וספק גדול אם נוכל להגיע למעלה מכך בשנים הקרובות.
אם נרחיב את התופעה שראינו באולימפיאדה, אז החבר'ה הצעירים (בין היתר באוזבקיסטן והודו, אבל לא רק) עולים לאחרונה במהירות עצומה בדירוג.
גוקש בן 16 ו-3 חודשים, וכבר במקום ה-21 בעולם ב"דירוג החי".
הנה רשימה של 20 הנערים המדורגים ראשונים בעולם -
https://2700chess.com/juniorsניתן גם למיין לפי עמודות (על פי גיל, מדינה וכו').
חוץ מאותם אסייאתים, יפה גם לראות שבמדינות אירופה שלא נחשבות "מדינות שחמט מובהקות" - גדלים שחקנים צעירים ברמה גבוהה מאוד: בלגיה, דנמרק, קיימר הגרמני כמובן, ויש גם נוספים שלא מופיעים ברשימה זו (למשל דיאק הרומני שיחגוג 21 בקרוב, וכבר מדורג בטופ 40 בעולם).
בתחרות הנשים היו הרבה פחות סיפורים מעניינים ותוצאות יחסית צפויות -
https://chess-results.com/tnr653632.aspx?lan=1&art=0אוקראינה (עם האחיות מוזיצ'וק) ראשונה, גיאורגיה שנייה, הודו שלישית - 3 המדורגות ראשונות גם בדירוג ההתחלתי.
ישראל סיימה במקום ה-22.
שאלה טובה זה למה אצל הנשים הפערים הם הרבה יותר גדולים ויש פחות הפתעות (זה ככה תמיד, לא רק כעת), וחלק מהתשובה אני חושב היא שאצל הגברים בכל המדינות מגיעים פחות או יותר לסטנדרט מקצועי/מקצועני מסוים והפער הוא בכמות המשאבים (טורנירים מקומיים, מאמנים, מימון וכו') לשחקנים, ואילו אצל הנשים להוציא מדינות ספורות - חלק ניכר מהשחקניות הן לכל היותר חצי-מקצועניות (לומדות באוניברסיטה, עובדות בתחומים אחרים וכו') וזה יותר משמר את הפערים מאשר בגזרת הגברים.