קופמן (בין היתר) על הימורים בליגה בשנות התשעים:
http://www.haaretz.co.il/sport/basketball/1.1523594ציטוט:
שנות ה-90', כפי ששר יובל בנאי עם משינה, החזירו אותנו הביתה. יומיים אחרי השיבה הלכתי לראות את מכבי תל אביב נגד מכבי ראשון לציון. הזמן כאילו עמד מלכת בכדורסל שלנו. השינוי היחיד היה השתלטות ההימורים בספורט - "בטים" - על הענף. זה החל באמצע שנות ה-80', לפני פריצת האינטרנט, כשעוד מכרו כאן למהמרים אפשרות להמר על משחקים שכבר הסתיימו, כפי שעידכן אותי אלי "קוקוס" כהן. האורדונים בגבעתיים היו חזק בתחום. אם רצו עם התקפת היריב בהיכל הספורט ברחבה שהפרידה בין היציע התחתון לעליון בשער תשע, זה אומר שהם ב"אנדר", הימרו על הפרש נמוך מהליין, נאמר 16 נקודות לטובת מכבי. בארה"ב נקבע הליין בשתי מדינות בשנות ה-90' המוקדמות, בנוואדה ובניו ג'רזי, שהיו היחידות להפעיל הימורים בהיתר. בארץ שכרו ארגוני פשע מומחים לסטטיסטיקה שקבעו עבורם את יחסי ההימורים. השוק פרח, משחקים נמכרו חופשי.
באחד מהם אירחה הפועל גבעתיים את מכבי ת"א בווינטר. האולם היה מלא בצופים שכל קשר בינם לבין כדורסל מקרי בהחלט. באותו בוקר נפגשתי עם אילן קובלסקי, מאמן גבעתיים, בבית קפה בפארק הלאומי ברמת גן. אמרתי לו שהוא לא במשחק, שהוא כבר נמכר אתמול. הוא היה בהלם. הפער בהימור היה 14 לטובת מכבי. שניות לסיום הובילה מכבי ב-14, אחרי ששמטה יתרון של 27 נקודות. כדורסלן, שמפאת צנעת הפרט לא אזכיר את שמו, רק אציין שלבש את הגופייה מספר 7, עמד על קו העונשין. האיומים היו ישירים לעברו, הוא רעד. שמוליק הדתי אמר לי שאין מה לדאוג, זה כסף בטוח. בזריקה הראשונה הוא בקושי ליטף את הטבעת. שמוליק נלחץ, ונדמה היה שהוא אומר תהילים. הבאה בפנים, הוא לחש. הזריקה השנייה של מספר 7 היתה אייר-בול, שמוליק התיישב וחפן את ראשו בין ידיו. אין אמונה, הוא לחש לי בקול שבור. בפער של 14 נקודות לא היה זוכה, ובנק ההימורים לקח את כל הכסף משני הצדדים. קובלסקי חיפש אותי ביציע בעיניו, מתקשה להבין את מה שראה. אגדה עירונית בגבעתיים מספרת שבאותו שבוע נלקח מספר 7 לחורש טבעי של אורן ישראלי ונקשר עירום לעץ, לכל הלילה. המסר הובן, הוא לא פחד יותר כאשר הוא וחבריו בקבוצות היטו תוצאות משחקים.
שבועיים מאוחר יותר נפגשתי עם יו"ר איגוד הכדורסל, דני קסטן ז"ל, בקפה הגלריה הלבנה בתל אביב. הבאתי לו שני תיקי מסמכים. הראשון, עבודת גמר על ליגת ה-CBA. השני היה עבודה שהכין ג'ון דאוד, החוקר הראשי שנשכר על ידי ליגת הבייסבול לחקור את פיט רוז, שיאן החבטות בליגה ומאמן סינסינטי, שנחשד בהימורים בלתי חוקיים, כולל על משחקי קבוצתו. רוז הורשע, נאסר והושעה לכל ימי חייו מעבודה במשחק. דאוד פירט את כל הנתונים האפשריים לצמצום התופעה ההרסנית. למגר לא ניתן, כך טען, רק לצמצם.
קסטן הקשיב, הינהן בראשו וכלום לא קרה. מה שכן קרה, היתה שיחת טלפון משמעון מזרחי, בה נמסר לי שאנחנו צריכים להיפגש.
שמעון תמיד ידע לארח. נפגשנו במסעדת הקופי-בר ביד חרוצים בתל אביב. אכלתי כמעט עד אובדן הכרה. שמעון לא פראייר, הוא הרי ממקימי הימל"מ במשטרה צבאית, חוקר מיומן. שחקנים שלי מעורבים בזה? שאל. שאלתי אם הוא מצפה שאשיב על השאלה. המבט שלו היה ברור כמו דיבור. באותה תקופה שיחקו במכבי בכירי הכדורסלנים הישראלים ושמעון לא אוהב להיות מופתע. שמלוק מחרובסקי, למשל, ראה אותי במקרה במסעדה בעיר ואמר "אל תגיד לי. אני יודע הכל". אגב, גם היום, 20 שנה אחרי, הוא יודע הכל.
אמרתי לשמעון, בוא נדבר על שופטים, אבל הוא סרב. שאלתי אם הוא לא רוצה כי הוא יודע, או שהוא לא רוצה לדעת. הוא ענה שאינו רוצה לדבר על שופטים. שחקנים אצלך מעורבים ב"בטים", אמרתי לו, אל תשאל מי כי לא אגיד לך. היתה שתיקה ארוכה, ואז הוא אמר שאנחנו חברים ומכירים המון שנים ושאם אספק מידע אולי יהיה לו מה להוסיף לי, כי גם הוא שומע דברים. נפרדנו כי הוא לא השמיע ואני לא שמעתי. כעבור חודש טילפן אלי חוקר פרטי ואמר לי להגיע בשעה מסוימת לבית קפה בשדרות הילד ברמת גן. החוקר עבד בשירות המועצה להסדר ההימורים בספורט.
שחקן זר, מלך הסלים בעונות בהן שיחק בארץ, נכנס לקפה וישב עם שני גברים. הפגישה צולמה והוקלטה. הוא קיבל מעטפה עם 10,000 דולר. עד לאותו מפגש הוא קלע 33 נקודות בממוצע לערב, מסר 0.3 אסיסטים ועל ריבאונדים לא שילמו לו. טילפנתי למאמן שלו, אמרתי לו שאין לו סיכוי במשחק נגד הפועל חיפה, על אף שהוא פייבוריט ברור. הוא אמר לי שאני חי בסרט. באותו ערב קלע מלך הסלים 11 נקודות, 22 נקודות פחות מהממוצע, אבל מסר שמונה אסיסטים. מקריות? רק אצל אנשים תמימים. מה שבטוח, 10,000 דולר לערב יכולים לשנות הרבה דברים. הקבוצה שלו, אגב, הפסידה בהפרש 17 נקודות על אף שהיתה פייבוריטית בשבע.
הטוטו חשב שהפיק לקחים. היתה חקירה פלילית, 12 אנשים הואשמו ונשלחו לתקופות מאסר קצרות ומתכונת ההימורים שונתה במטרה לתת אלטרנטיבה למהמרים. בפועל, זה לא עובד. במשחק גביע צ'אנס בשבוע שעבר, בין מכבי ת"א להפועל ירושלים, קבע הווינר רף של 11 נקודות יותר או פחות לגיא פניני ממכבי. 5:28 דקות לסיום קלע פניני את הנקודה ה-11 שלו במשחק. עד לסיום לא זרק לסל. מקריות? סביר שכן. אחד כמו גיא פניני, מבכירי השחקנים בארץ, לא עוסק בשטויות. ועדיין, צופים/מהמרים רבים התקשרו אלי כדי שאסביר להם מה קרה. איני יודע מה קרה, אבל אני מאמין בבחור.