Edward Gibbon כתב:
בוא נבהיר משהו - כאשר אני אומר "הממשלה" אין הכוונה לממשלת ביבי הנוכחית והנוראית בלבד. הכוונה לכלל מוסדות המדינה
בלפחות 15 השנים האחרונות (מבוגרים וחכמים ממני גורסים שאף יותר) אשר שכחו כי תפקידם הראשון והעיקרי הוא לשרת את האזרח -
זה כולל את הממשלות, את הכנסת, את פקידי משרד האוצר והביטוח הלאומי וכו' וכו'. זאת לא האטימות של הפקידים שמרתיחה אותי - זאת המדיניות של המוסד.
עכשיו, ככה:
א) מקצועות הצווארון הכחול אולי ננטשים (לא יודע, לא בדקתי), וייתכן שישראל מוצפת באקדמאיים (שוב לא בדקתי, יש לי מספיק דברים אחרים עכשיו לחפש בגוגל - אבל אם כבר הבאת טענה כזו, אשמח לסימוכין כלשהו בעניין). אבל לפי מה קבעת שהסיבות לכך הן העדר כבוד וזילות המקצוע? לי נראה הגיוני הרבה יותר שהסיבה שצעירים הולכים לאקדמיה ולא למשרות בתחום החקלאות והשיפוצים היא המשכורת - בסביבות של 5,500 ברוטו במגזר החקלאי (לפי נתוני הלמ"ס), לא הרבה יותר מזה בבינוי ובשיפוצים (לשכירים). אלה משכורות שאי אפשר באמת לקוות לקיים בהן משפחה ברמת חיים נחמדה. אולי נאשים את כל הצעירים החצופים שמנסים להשתלב בתחום תעסוקה שיאפשר להם להעניק למשפחתם טיפונת מעבר?
איפה הממשלה אשמה? הממשלה אשמה בכך שהפרופורציות בין השכר במשק ליוקר המחייה הולכות ומתעוותות (המדד מטפס בשנה האחרונה, השכר הממוצע - שגם ככה מוטה מאוד כלפי מעלה ומספק תמונה ורודה בהרבה מהמציאות - יורד בעקביות בחודשים האחרונים). הממשלה גם אשמה בכך שהיא חיסלה את בתי הספר המקצועיים, ודוחפת בלי שום מטרה הגיונית וחשיבה מעמיקה בנושא את ילדי ישראל לתעודת בגרות ולימודים אשר לחלקם הגדול אין שום צורך בהם. ואם ניקח את התזה שלך בדבר אינפלציית האקדמאיים ונטישת מקצועות הצווארון הכחול כמציאות (שוב, יכול מאוד להיות - לא בדקתי), הרי שהממשלה אשמה בכך שהיא לא עושה דבר בנידון על מנת לשנות מגמה זו.
ב) אני מודה באשמה, אכן הקצנתי מצב נתון. ועדיין, גם 30, 20 ואפילו 10 אחוזים מכספי פנסיה של אזרח "המעמד הבינוני" הם סכומים לא מבוטלים ומאוד מאוד משמעותיים ליכולתו של אזרח זה לחיות בכבוד אחרי הפרישה. ופה הממשלה ועוד איך אשמה, באופן ישיר ומובהק - הרי הממשלה היא זו שחייבה אותנו לשים את כספי הפנסיה שלנו בידיהם של טייקונים
http://www.themarker.com/markets/1.1776792, ועל מנת להכות חטא על פשע, לא מנהלת רגולציה ראוייה על הקרנות.
השורה התחתונה פשוטה: בהשוואה לעולם המערבי, המשכורות נמוכות יחסית, יוקר המחייה גבוה יחסית, המיסים לא נמוכים במיוחד והתרומה שמשלם המיסים הממוצע מקבל תמורתם (בהיבטים של חינוך ציבורי, מערכת בריאות, שירותי רווחה, תחבורה ציבורית וכו' - כל הדברים השוליים האלה שאמורים לאפשר לנו לחיות בנוחות) אינה רבה.
המחאה החברתית באה מתוך אמונה שגם התחומים האלה הינם באחריות הממשלה. שהגיע הזמן לטפל בדברים האלה. שנמאס לשמוע "עכשיו זה לא הזמן" או "כאשר הסכנה הקיומית תחלוף נטפל בזה". הסכנה הקיומית פה כבר 64 שנים והיא לא הולכת לשום מקום. כנראה שגם לא יהיה ניתן לטפל בה בשנים הקרובות. אז שיטפלו בתחומים שבהם עוד נותרה תקווה.
מדיניות הממסד לא יכולה להשתנות תוך 4 שנים אלא אם כן עולה ראש ממשלה שמוכן ביום אחד לפטר אלפי עובדים - לא יקרה.
א)לפי נתוני הלמ"ס 29% מהישראלים הם אקדמאים,יש מכללות על כל צעד ושעל במספר מוגזם לכל הדעות ביחס לכמות האוכלוסייה.
עכשיו נכון שהאקדמיה זוהרת ואלו הבאמת מוכשרים יצליחו בזכות האקדמיה,אבל נניח שיש אדם רגיל שסיים תיכון בציונים סבירים והוא הולך לשפר אותם על-מנת שיוכל ללמוד במכללה ולעשות תואר אקדמאי ואחרי זה לגלות שמכרו לו לוקש והתואר הזה שווה כפיסת הקלף עליו מודפסת התעודה.
הממשלה בהחלט אשמה שלא תמכה בבתי הספר המקצועיים אבל יש כיום בתי ספר מקצועיים וניתן ללמוד בהם מן סתם.
אתה אומר שהממשלה צריכה להגביל את תופעת המכללות?באיזה מובן?
צר לי לומר שנתוני הלמ"ס בנוגע למשכורות של 'הצאוורון הכחול' לא אמינים כלל מכיוון שרוב ההכנסה במקצועות אלו היא נקייה וזו גם אשמת המדינה שגורמת לכך שהמיסים הכבדים יעודדו את בעלי העסקים לא לדווח,אבל זה לא תהליך של יום וגם לא של יומיים והאשמת הממשלות האחרונות שעפות מידי 4 שנים באי התחלת תהליכים היא מגוחכת.
ב)'הטייקונים' זוהי מילה מאוד כללית ,אני מסכים שחברה כמו משפחת עופר,דנקנר ותשובה חוגגים במצב,אבל מצד שני ההחלטה נתונה ביד קרן הפנסיה במי להשקיע - אז מה אתה היית מעדיף?שהממשלה תשקיע או קרן הפנסיה? זהו מצב שלא ניתן לשינוי ב4 שנות קיומה של ממשלה ממוצעת.