ראובן כתב:
נורטון כתב:
זאת דוגמה אחת, ומה אם אותו רופא שני יחליט במקום להיות רופא משפחה בירוחם, שהוא מעדיף להיות סטלן בהודו?
נורטון, כמה אנשים שלומדים רפואה מחליטים להיות רופאים, וכמה מחליטים להיות סטלנים בהודו?
זו בהחלט הרעה החולה (או אחת מהן) של החשיבה הקפיטליסטית. ההנחה שחס וחלילה לא נצא פריירים מאנשים שמצאו את הלקונה בשיטה ודפקו אותנו. ולא משנה שהאנשים הללו דופקים את עצמם הרבה יותר.
בשורה התחתונה, רוב האנשים שהולכים ללמוד עושים את זה כדי להשיג מקצוע אחר כך. רובם (על פי המחקרים שמראים מתאים בין השכלה והכנסה) גם משיגים את המקצוע הזה. זה היגיון פשוט שבמקום ליצור סף שיתן מקדמה משמעותית לאנשים בעלי אמצעים, לממן את שכר הלימוד לא מהכסף שאולי היה לאנשים לפני תחילת הלימודים אלא מהכסף שהם הרוויחו אחר כך, וכמובן שגם מדובר בשכר לימוד גבוה משמעותית ממה שנהוג היום.
אז יהיו אנשים ש"רק" ירוויחו את שכר הלימוד הנמוך ולא יעבדו אחר כך. מעבר לכך שזה מיעוט, אפשר להגיד את אותו הדבר על כל מיסוי על הכנסה. למה ללכת לעבוד בהייטק ולשלם אלפי שקלים במסים? אפשר במקום זה ללכת לעבוד במקדולנד ולדפוק את המערכת על ידי כך שעובדים תמורת שכר מינימום.
יש לי שאלה, אם בן אדם קנה דירה להשקעה ואותה דירה איבדה מחצית מהערך שלה תוך שנה, האם הוא רק יידרש להחזיר חצי מערך המשכנתא? כי אם כן, פתרת את כל בעיית הסאב-פריים.
שאלה אחרת - אם מישהו למד מחשבים בהלוואה של 20 אלף דולר, והפך להיות סטיב ג'ובס, רק חי. האם הוא ישלם 500 אחוז מהלוואה רק בגלל שיש מישהו אחר שמשלם 20 אחוז מההלוואה?
ללימודים כפי שאתה אמרת יש מתאם, המתאם אומר שקיים R כזה או אחר, בין רמת וסוג הלימודים לבין ההכנסה אחר כך. אותו מתאם גם יכול לבנות בכיף שכר לימוד לכל מקצוע בכל מקום (ובשוק הפרטי, ע"ע המכללות האמריקאיות, כך זה אכן נבנה פחות או יותר, אני מניח). זה חייב לעבוד כך, כי רק כך יכול לעבוד שוק כלכלי הגיוני. תחזור לדוגמאות ששאלתי - אם אותו סטיב ג'ובס 2 ישלם רק 100 אחוז מההלוואה, מאיפה בדיוק יגיע הכסף שחסר לנו מאותו רופא משפחה בירוחם? ואם נניח באמת שאותו רופא משפחה צריך לשלם פחות, האם לא הגיוני שהריבית של כולם תהיה גבוהה יותר כדי לחפות על כך (כי הרי סטיב ג'ובס 2 לא מחפה על כך?).
בקיצור, זה לא יכול לעבוד. אי אפשר ליצור מערכת שבה יש כאלה שמשלמים מאה אחוז ויש כאלה שמשלמים פחות. מקסימום אפשר ליצור בחוסר הגינות משווע כאלה שמשלמים מאתיים אחוז וכאלה שמשלמים חמישים אחוז, אבל כאמור - חוסר הגינות משווע. כל דבר אחר יגרום למערכת לקרוס מעצמה.
ואם המתאם נכון, אז אין בעיה בכלל - 90 אחוז מהאנשים אכן ישלמו לפי התחזיות את ההלוואה בסבבה שלהם (ואגב, שלא יהיו כאן שוב אי הבנות. ה 2000 ומשהו דולר שאני משלם בחודש, הם ממש לא בסבבה שלי. אבל מה לעשות). 10 אחוז נוספים? בדיוק לכן הומצאה הריבית שמוגדרת באופן הבסיסי ביותר כערך של הסיכון. כלומר, אותם אחוזים שלא יכולים לשלם.