בוא נתחיל משאלה פשוטה בהבנת הנקרא - איפה הקשר בין משטר העריצות של השאח ל"אפרופו אי התערבות בדמוקרטיה שאני מאד מכבד"? להיפך, אמרתי שהאינטרס האמריקאי במקומות מסויימים זה להתערב באבו אבוה, אבל אז לא צריכות להיות להם שום יומרות להנחיל עאלק דמוקרטיה. כמו שאמרת, ריאליזם וריאל פוליטיק. לא אמרתי שזה רע, אמרתי שזה המצב. אם כבר, אני בז לגישות כמו שלך, שאומרת "על האמריקאים להנחיל דמוקרטיה, אבל רק אם זה נופל לכוון שליטים שהיא אוהבת". אתה לא מעודד שום דמוקרטיה ושום נעליים. או שתנחיל דמוקרטיה, שזה אחלה מבחינה עקרונית אוטופית - או שתפעל למען שליטים שאתה אוהב בצורה בוטה ואגרסיבית כמו שהצעת, שזה גם אחלה מבחינת האינטרסים שלך, אבל אז אל תעמיד פנים שבאת להנחיל דמוקרטיה. כל פעולה למען "דמוקרטיה אבל רק אם אני אוהב את התוצאה" היא בסך הכל כסות צבועה. יש מקומות שהאינטרסים שלך מכתיבים לך לא לעודד דמוקרטיה, מה לעשות.
אמרתי מהתחלה, וכנראה שלא קראת או שלא רצית לקרוא, שהחומייניסטים והליברלים הפגינו ביחד נגד השאח. איפה חידשת לי פה? אבל מה שקרה אחר כך מבטל מניה וביה את הפירוש שהגולים האיראנים שלך נותנים למהפכה ולקשר למוסאדק. חומייני העיף מדרכו לא רק את השאח ואת מי שתמך בו, אלא גם את מי שהתנגד לשאח אבל לא היה איסלמי מספיק. אתה באמת חושב שאם מוסאדק היה נשאר בשלטון, או ממשיכי דרכו, חומייני היה חס דווקא עליהם? המציאות מראה שהתיאוריה של הגולים האיראנים, שאפילו אלדד יניב אמין יותר מהם, לא מחזיקה מים. אבל תרגיש חופשי להמשיך לקנות את הפירוש התלוש הזה.
חוץ מזה, אם קראת כל כך הרבה על המהפכה, אתה בטח יודע שחומייני היה לא רק נחוש יותר ואלים יותר, אלא גם פופולרי הרבה יותר מכל מנהיג ליברלי שהיה שותפו למהפכה. אז אני לא יודע איפה זה מעמיד את האיראני הפשוט ויחסו לאיסלמיזם, אבל לפחות בסוף שנות ה-70 האיראנים רצו איסלמיזם יותר מכל אופציה אחרת.
האם האמריקאים יכלו להתערב לטובת החילונים בזמן המהפכרה? לדעתי לא. מעבר לפופולריות של חומייני לעומת כל האחרים, הרי אחד הגורמים למהפכה היה זעם כלפיהם על זה שהם עזרו לשאח. כל מי שהיה נוגע באמריקאים היה אוטומטית נחשב למצורע. אבל גם אם נניח לשם הויכוח שכן יכלו, זו הנחלת דמוקרטיה בעיניך? תחליט מה אתה רוצה, שתי הגישות הן סבבה, השילוב שלהן לא מסתדר כי יש בו סתירה פנימית.
_________________ אנחנו מגש היהודים שעליו לך ניתנה מדינת הכסף. ...הכרזה זו, במושב מועצת המדינה הזמנית (מגילת העצמאות)
ומלבד זאת אני סבור שיש להחריב את קרתגו ולבטל את חץ הפוזשן.
|