nadav_hacohen כתב:
ממש לא מסכים איתך, נורטון, ואני חושב שאתה יודע מה דעתי על הצבא.
צריך להבין מה היה המצב בארץ בעת ההיא ומה היה מצופה מאנשים צעירים. בדיוק כמו שאומר כרמל, כל אדם צעיר וכשיר נשלח לשדה הקרב, כולל אודים מוצלים מאש השואה הישר מהאוניות (סבא שלי, למשל). זו נתפשה כמלחמת הגנה מפני כליון, מלחמה שחובה על כל אחד להשתתף בה מפני התקפה ממשית על עצם קיומה של המדינה, רגע אחרי סיום מנדט זר על הארץ. נערים זייפו את גילם כדי להתגייס, מבוגרים מפרס בהרבה התנדבו להתגייס. פרס בחר להיות עסקן, או כמו שאמר עליו אדם אחר מהתקופה ההיא, חיים בן אשר: "...לא אשכח שיחה שהייתה לי עם שמעון פרס, בתל אביב, ערב מלחמת העצמאות. הייתי אז בחטיבה 7, ופרס הסתובב ב"בית האדום". אמרתי לו, בוא תתגייס, הוא ענה לי: לא, אני נשאר כאן. יותר חשוב לי להיות נושא הכלים של אשכול. בחורצ'יק בן 20, שרק רוצה להיות ג'ובניק! לאט לאט נוצר ניגוד ביני לבין עולם העסקנים של מפא"י...".
מה אתה למד מהדברים?
1. או שפרס הוא באמת עילוי מדהים שבגיל 20 ומשהו היתה חובה קדושה שהוא יעסוק בעסקנות ולא ילך עם כל שאר בני דורו אל הקרבות, או שהוא "נמלט אל העסקנות".
2. או שהוא אכן עסק בפעולות סופר-חשובות כגון ארגון נשק ללוחמים ועל כך הוא ראוי להערכה, או שהוא "פיברק" את הביוגרפיה הזאת.
בכל מקרה, התפקוד שלו אז הוא לכל הפחות שנוי במחלוקת, והעובדה היא שפיגורות די רציניות מדור תש"ח לא סבלו אותו, מיצחק רבין ועד חיים חפר. אני לא חושב שהוא היה זוכה לאנטגוניזם כזה מצדם אם הוא היה מארגן להם נשק באומץ לב וביעילות, אבל זו רק דעתי.
טוב, ברור שהשאלה הגדולה היא שאלה 2. אם אכן הוא פיברק ולא עשה כלום, אז מגיע לו בוז. אבל שאלה 1 היא לא שאלה כלל - אם אתה טוב ותורם יותר בעסקנות (למען הכלל) אז מה השאלה בכלל, למה שהוא יאחז נשק?
הפיגורות לא סבלו אותו... לא יודע את כל הסיבות, אבל אני מניח שלפחות אחת מהן נעוצה בעובדת ה"השתמטות", וכאמור בעיניי זה הפוך לגמרי ורק משהו שפועל לטובתו של פרס. האתוס המיליטנטי של אותם אישים, לא באמת חשוב לי, בראי ההיסטוריה השיפוט אינו נמדד על פי מה שאנשים חשבו עליו, אלא בסופו של דבר - תרם יותר או פחות. מה עדיף, שהוא יהיה עוד איזה רב טוראי שאולי ייפול ואולי לא?